Στον βασιλιά Κάρολο ο Στάρμερ για εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Στον βασιλιά Κάρολο ο Στάρμερ για εντολή σχηματισμού κυβέρνησης Facebook Twitter
Φωτογραφία: Buckingham Palace / X
0

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Κάρολο πήρε ο θριαμβευτής των εκλογών στη Βρετανία, Κιρ Στάρμερ.

Ο βασιλιάς Κάρολος ζήτησε από τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Μπάκιγχαμ, μετά τη σαρωτική νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές.

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Βικτόρια, ο 61 ετών, πρώην δικηγόρος ειδικευμένος στα ανθρώπινα δικαιώματα, που εισήλθε στην πολιτική πριν από μόλις 9 χρόνια, έγινε δεκτός νωρίτερα στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

«Η δουλειά της αλλαγής ξεκινά αμέσως», είπε αμέσως μετά, στην πρώτη του ομιλία έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ.

Αφού ευχαρίστησε τον Ρίσι Σουνάκ, προσθέτοντας ότι το επίτευγμά του ως ο πρώτος Βρετανός πρωθυπουργός με καταγωγή από την Ασία αυτής της χώρας, δεν πρέπει «να υποτιμηθεί από κανέναν». Αναγνώρισε επίσης, την «αφοσίωση και σκληρή δουλειά» που έδειξε ο Σούνακ.

«Τώρα η χώρα μας ψήφισε αποφασιστικά για την αλλαγή και την επιστροφή της πολιτικής στη δημόσια υπηρεσία», συνέχισε ο Στάρμερ, λέγοντας ότι το χάσμα που έχει μεγαλώσει μεταξύ της κοινωνίας και πολιτικών έχει οδηγήσει σε «κούραση στην καρδιά ενός έθνους, σε εξάντληση της ελπίδας, του πνεύματος, της πίστης για ένα καλύτερο μέλλον». «Είτε ψηφίσατε Εργατικούς είτε όχι - ειδικά αν δεν ψηφίσατε - σας λέω ευθέως, η κυβέρνησή μου θα σας υπηρετήσει. Η πολιτική μπορεί να είναι η δύναμη για καλό, και αυτό θα δείξουμε», συνέχισε.

«Αλλάξαμε το Εργατικό Κόμμα, το επαναφέραμε στην υπηρεσία των πολιτών και έτσι θα κυβερνήσουμε. Πρώτα η χώρα, μετά το κόμμα», είπε ο Στάρμερ επισημαίνοντας πως «το να αλλάξεις μια χώρα δεν είναι σαν να ανοίγεις έναν διακόπτη», καθώς αναγνωρίζει ότι ο κόσμος «είναι πιο ασταθής» από ποτέ. «Θα πάρει λίγο χρόνο», πρόσθεσε ενώ υποσχέθηκε ότι η δουλειά για την αλλαγή θα ξεκινήσει αμέσως.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ως πρωθυπουργός, ο Στάρμερ είπε ότι τα τέσσερα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου «στέκονται ξανά μαζί αντιμετωπίζοντας όπως και στο παρελθόν τις προκλήσεις ενός ανασφαλούς κόσμου».

«Με σεβασμό και ταπεινότητα, σας προσκαλώ όλους να συμμετάσχετε σε αυτήν την κυβέρνηση υπηρεσίας στην αποστολή της εθνικής ανανέωσης. Το έργο μας είναι επείγον και το ξεκινάμε σήμερα», είπε καταχειροκροτούμενος, μπαίνοντας στη συνέχεια στο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.Ν

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MI6: Για πρώτη φορά γυναίκα επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Βρετανίας – Ποια Είναι η Blaise Metreweli

Διεθνή / MI6: Για πρώτη φορά γυναίκα επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Βρετανίας – Ποια Είναι η Blaise Metreweli

Η Blaise Metreweli γίνεται η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τη διοίκηση της MI6, της βρετανικής εξωτερικής υπηρεσίας πληροφοριών - Ποια είναι και γιατί η ανάδειξή της θεωρείται ιστορική για το Ηνωμένο Βασίλειο
LIFO NEWSROOM
Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Ο τελευταίος αγώνας ενός σκληρού ηγέτη σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για το Ιράν

Ανάλυση / Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Ο τελευταίος αγώνας ενός σκληρού ηγέτη σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για το Ιράν

Μετά από δεκαετίες απόλυτης εξουσίας, ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ βρίσκεται αντιμέτωπος με γεωπολιτική απομόνωση, εσωτερική αναταραχή και κατάρρευση της περιφερειακής στρατηγικής. Το Ιράν στο χείλος αλλαγής
LIFO NEWSROOM
Ρωσία: Οι Ουκρανοί χτύπησαν εργοστάσιο ιρανικών drone – Σκληρές μάχες και χτυπήματα σε ενεργειακές υποδομές

Διεθνή / Ρωσία: Οι Ουκρανοί χτύπησαν εργοστάσιο ιρανικών drone – Σκληρές μάχες και χτυπήματα σε ενεργειακές υποδομές

Ο ουκρανικός στρατός έπληξε εργοστάσιο drones στη Ρωσία, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε διυλιστήριο στην Πολτάβα. Μάχες και εξελίξεις σε Σούμι, Ντονέτσκ και Κίεβο, με φόντο επιστροφές σορών και πλήγματα στην υποδομή
THE LIFO TEAM
Βασιλιάς Κάρολος: Η ανάρτηση για τη Γιορτή του Πατέρα εν μέσω της ρήξης με τον πρίγκιπα Χάρι

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η ανάρτηση για τη Γιορτή του Πατέρα εν μέσω της ρήξης με τον πρίγκιπα Χάρι

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ δεν ήταν καλεσμένοι το Σάββατο στην ετήσια παρέλαση «Trooping the Colour» για τον επίσημο εορτασμό των γενεθλίων του βρετανού μονάρχη
LIFO NEWSROOM