Στον βασιλιά Κάρολο ο Στάρμερ για εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Στον βασιλιά Κάρολο ο Στάρμερ για εντολή σχηματισμού κυβέρνησης Facebook Twitter
Φωτογραφία: Buckingham Palace / X
0

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Κάρολο πήρε ο θριαμβευτής των εκλογών στη Βρετανία, Κιρ Στάρμερ.

Ο βασιλιάς Κάρολος ζήτησε από τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Μπάκιγχαμ, μετά τη σαρωτική νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές.

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Βικτόρια, ο 61 ετών, πρώην δικηγόρος ειδικευμένος στα ανθρώπινα δικαιώματα, που εισήλθε στην πολιτική πριν από μόλις 9 χρόνια, έγινε δεκτός νωρίτερα στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

«Η δουλειά της αλλαγής ξεκινά αμέσως», είπε αμέσως μετά, στην πρώτη του ομιλία έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ.

Αφού ευχαρίστησε τον Ρίσι Σουνάκ, προσθέτοντας ότι το επίτευγμά του ως ο πρώτος Βρετανός πρωθυπουργός με καταγωγή από την Ασία αυτής της χώρας, δεν πρέπει «να υποτιμηθεί από κανέναν». Αναγνώρισε επίσης, την «αφοσίωση και σκληρή δουλειά» που έδειξε ο Σούνακ.

«Τώρα η χώρα μας ψήφισε αποφασιστικά για την αλλαγή και την επιστροφή της πολιτικής στη δημόσια υπηρεσία», συνέχισε ο Στάρμερ, λέγοντας ότι το χάσμα που έχει μεγαλώσει μεταξύ της κοινωνίας και πολιτικών έχει οδηγήσει σε «κούραση στην καρδιά ενός έθνους, σε εξάντληση της ελπίδας, του πνεύματος, της πίστης για ένα καλύτερο μέλλον». «Είτε ψηφίσατε Εργατικούς είτε όχι - ειδικά αν δεν ψηφίσατε - σας λέω ευθέως, η κυβέρνησή μου θα σας υπηρετήσει. Η πολιτική μπορεί να είναι η δύναμη για καλό, και αυτό θα δείξουμε», συνέχισε.

«Αλλάξαμε το Εργατικό Κόμμα, το επαναφέραμε στην υπηρεσία των πολιτών και έτσι θα κυβερνήσουμε. Πρώτα η χώρα, μετά το κόμμα», είπε ο Στάρμερ επισημαίνοντας πως «το να αλλάξεις μια χώρα δεν είναι σαν να ανοίγεις έναν διακόπτη», καθώς αναγνωρίζει ότι ο κόσμος «είναι πιο ασταθής» από ποτέ. «Θα πάρει λίγο χρόνο», πρόσθεσε ενώ υποσχέθηκε ότι η δουλειά για την αλλαγή θα ξεκινήσει αμέσως.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ως πρωθυπουργός, ο Στάρμερ είπε ότι τα τέσσερα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου «στέκονται ξανά μαζί αντιμετωπίζοντας όπως και στο παρελθόν τις προκλήσεις ενός ανασφαλούς κόσμου».

«Με σεβασμό και ταπεινότητα, σας προσκαλώ όλους να συμμετάσχετε σε αυτήν την κυβέρνηση υπηρεσίας στην αποστολή της εθνικής ανανέωσης. Το έργο μας είναι επείγον και το ξεκινάμε σήμερα», είπε καταχειροκροτούμενος, μπαίνοντας στη συνέχεια στο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.Ν

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΝΤΡΙΟΥ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ

Διεθνή / Ο Άντριου χρέωνε υπηρεσίες μασάζ και έξοδα μετακινήσεων στους Βρετανούς φορολογούμενους

Πρώην ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι αναφέρουν ότι η κουλτούρα υπερβολικού σεβασμού προς τη βρετανική κρατική διοίκηση επέτρεψε να εγκρίνονται χωρίς έλεγχο υπερβολικές δαπάνες
THE LIFO TEAM
ΤΑΞΙΔΙΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΠΤΗΣΗ

Διεθνή / Πότε να κλείσετε και πότε να πετάξετε: Τips για φθηνά αεροπορικά εισιτήρια το 2026

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι αλλάζουν οι «χρυσοί κανόνες» για φθηνά αεροπορικά εισιτήρια, καθώς τόσο οι ημέρες κράτησης όσο και οι περίοδοι ταξιδιού επανακαθορίζονται με βάση τις νέες ταξιδιωτικές συνήθειες των επιβατών
THE LIFO TEAM
BAFTA 2026 ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΟΥΙΛΙΑΜ ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Η πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τη σύλληψη Άντριου - Η ερώτηση που αγνόησαν

«Παρά τα ταραχώδη τρία χρόνια από την τελευταία της στιγμή στα Bafta, η Κέιτ έκανε μια διακριτική εμφάνιση στην τελετή απονομής» σχολιάζει η βρετανική Vogue
THE LIFO TEAM