Στον βασιλιά Κάρολο ο Στάρμερ για εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Στον βασιλιά Κάρολο ο Στάρμερ για εντολή σχηματισμού κυβέρνησης Facebook Twitter
Φωτογραφία: Buckingham Palace / X
0

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Κάρολο πήρε ο θριαμβευτής των εκλογών στη Βρετανία, Κιρ Στάρμερ.

Ο βασιλιάς Κάρολος ζήτησε από τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Μπάκιγχαμ, μετά τη σαρωτική νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές.

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Βικτόρια, ο 61 ετών, πρώην δικηγόρος ειδικευμένος στα ανθρώπινα δικαιώματα, που εισήλθε στην πολιτική πριν από μόλις 9 χρόνια, έγινε δεκτός νωρίτερα στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

«Η δουλειά της αλλαγής ξεκινά αμέσως», είπε αμέσως μετά, στην πρώτη του ομιλία έξω από τη Ντάουνινγκ Στριτ ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ.

Αφού ευχαρίστησε τον Ρίσι Σουνάκ, προσθέτοντας ότι το επίτευγμά του ως ο πρώτος Βρετανός πρωθυπουργός με καταγωγή από την Ασία αυτής της χώρας, δεν πρέπει «να υποτιμηθεί από κανέναν». Αναγνώρισε επίσης, την «αφοσίωση και σκληρή δουλειά» που έδειξε ο Σούνακ.

«Τώρα η χώρα μας ψήφισε αποφασιστικά για την αλλαγή και την επιστροφή της πολιτικής στη δημόσια υπηρεσία», συνέχισε ο Στάρμερ, λέγοντας ότι το χάσμα που έχει μεγαλώσει μεταξύ της κοινωνίας και πολιτικών έχει οδηγήσει σε «κούραση στην καρδιά ενός έθνους, σε εξάντληση της ελπίδας, του πνεύματος, της πίστης για ένα καλύτερο μέλλον». «Είτε ψηφίσατε Εργατικούς είτε όχι - ειδικά αν δεν ψηφίσατε - σας λέω ευθέως, η κυβέρνησή μου θα σας υπηρετήσει. Η πολιτική μπορεί να είναι η δύναμη για καλό, και αυτό θα δείξουμε», συνέχισε.

«Αλλάξαμε το Εργατικό Κόμμα, το επαναφέραμε στην υπηρεσία των πολιτών και έτσι θα κυβερνήσουμε. Πρώτα η χώρα, μετά το κόμμα», είπε ο Στάρμερ επισημαίνοντας πως «το να αλλάξεις μια χώρα δεν είναι σαν να ανοίγεις έναν διακόπτη», καθώς αναγνωρίζει ότι ο κόσμος «είναι πιο ασταθής» από ποτέ. «Θα πάρει λίγο χρόνο», πρόσθεσε ενώ υποσχέθηκε ότι η δουλειά για την αλλαγή θα ξεκινήσει αμέσως.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ως πρωθυπουργός, ο Στάρμερ είπε ότι τα τέσσερα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου «στέκονται ξανά μαζί αντιμετωπίζοντας όπως και στο παρελθόν τις προκλήσεις ενός ανασφαλούς κόσμου».

«Με σεβασμό και ταπεινότητα, σας προσκαλώ όλους να συμμετάσχετε σε αυτήν την κυβέρνηση υπηρεσίας στην αποστολή της εθνικής ανανέωσης. Το έργο μας είναι επείγον και το ξεκινάμε σήμερα», είπε καταχειροκροτούμενος, μπαίνοντας στη συνέχεια στο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.Ν

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζέφρι Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα έγγραφα ομοσπονδιακής έρευνας του 2019

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα έγγραφα ομοσπονδιακής έρευνας του 2019

Την προηγούμενη Παρασκευή, δικαστής στη Φλόριντα ενέκρινε ένα διαφορετικό αίτημα για την αποσφράγιση των πρακτικών του σώματος ενόρκων από μια άλλη έρευνα για τον Έπσταϊν, που χρονολογείται από το 2005 και το 2007
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Οι δράστες διέφυγαν από το μουσείο μισό λεπτό πριν φτάσουν οι Αρχές

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Οι δράστες διέφυγαν από το μουσείο 30 δευτερόλεπτα πριν φτάσουν οι Αρχές

Η έρευνα του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας εντόπισε σοβαρά κενά ασφαλείας, όπως χαλασμένες και σπασμένες κάμερες και έλλειψη συντονισμού στο διασημότερο μουσείο του κόσμου
LIFO NEWSROOM
Το γράμμα της Μέγκαν Μαρκλ στον πατέρα της μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του

Διεθνή / Το γράμμα της Μέγκαν Μαρκλ στον πατέρα της μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του

Ο Τόμας Μαρκλ εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στις Φιλιππίνες - Εξέφρασε την επιθυμία να συμφιλιωθεί με την κόρη του αλλά και να γνωρίσει τα εγγόνια του πριν φύγει από τη ζωή
LIFO NEWSROOM