Στόχος χάκερ το κοινοβούλιο της Νορβηγίας- Υπέκλεψαν άγνωστο αριθμό πληροφοριών

Το κοινοβούλιο της Νορβηγίας Facebook Twitter
Στόχος χάκερ έγινε το νορβηγικό κοινοβούλιο (Πηγή φωτό EPA)
0

Το κοινοβούλιο της Νορβηγίας δέχθηκε μια «μεγάλη και εξελιγμένη» κυβερνοεπίθεση, μήνες μετά την προηγούμενο «χτύπημα» χάκερ, για το οποίο το Όσλο είχε κατηγορήσει τη Ρωσία.



Νορβηγοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι χάκερ έκλεψαν άγνωστο αριθμό πληροφοριών, ενώ οι δράστες φαίνεται ότι εκμεταλλεύτηκαν τις αδυναμίες του προγράμματος που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση των email των βουλευτών.

 


Εκτιμάται ότι αυτό το χακάρισμα έγινε στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας επίθεσης στο Microsoft Exchange- ένα σύστημα email το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως- που θεωρείται ότι έχει πλήξει περίπου 250.000 στόχους, ανάμεσά τους φορείς ιατρικής έρευνας, Αμερικανοί εργολάβοι στον τομέα της Άμυνας, αλλά και η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

 

Οι νορβηγικές αρχές εκτιμούν ότι τουλάχιστον 269 server τους εκτέθηκαν στο χακάρισμα, συμπεριλαμβανομένων τοπικών αρχών, ένα πανεπιστήμιο και το κοινοβούλιο.

 

Η Μαριάνε Αντρέασεν, διευθύντρια του κοινοβουλίου, δήλωσε ότι αξιολογείται το μέγεθος της ζημιάς. «Ξέρουμε ότι εκλάπησαν δεδομένα, αλλά ακόμη δεν έχουμε πλήρη εικόνα της κατάστασης», είπε.

 

«Το πεδίο των ηλεκτρονικών απειλών αλλάζει γρήγορα και γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο», δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος του κοινοβουλίου, Τόνε Βίλχελμσεν Τρόεν. «Η επίθεση που αντιμετωπίζουμε δείχνει ότι οι κυβερνοεπιθέσεις στις χειρότερες περιπτώσεις μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες για τις διαδικασίες της δημοκρατίας», συμπλήρωσε.

 

Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν υπάρχει κάποια σύνδεση με την επίθεση χάκερ εναντίον του κοινοβουλίου τον περασμένο Αύγουστο. Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Νορβηγίας εκτιμούν ότι πίσω από εκείνη την κυβερνοεπίθεση ήταν η ρωσική ομάδα χάκερ που είναι γνωστή ως APT28 ή Fancy Bear.

 

Σε ό,τι αφορά το πρόσφατο κύμα επιθέσεων στο πρόγραμμα της Microsoft, εκτιμάται ότι μπορεί να ξεκίνησε από την Κίνα. Η εταιρεία το απέδωσε στην άγνωστη έως τώρα ομάδα Hafnium, που κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να εργάζεται για λογαριασμό του Πεκίνου.

 

Οι πρώτες επιδρομές στο Microsoft Exchange εντοπίστηκαν στις αρχές Ιανουαρίου και η εταιρεία έβγαλε ένα update στις αρχές Μαρτίου, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα κενά. Δύο ημέρες αργότερα ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τζο Μπάιντεν, κάλεσε όλους τους πελάτες της Microsoft να εγκαταστήσουν αυτή την ενημέρωση. Επίσης η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου έκανε λόγο για «ενεργή απειλή».


Με πληροφορίες από Times

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΑΜΠ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Ποιες χώρες ετοιμάζουν αντιπρόταση στο σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ - Οι «κόκκινες γραμμές»

Τι λένε τρεις πηγές στο Reuters - Πίεση Τραμπ στον Ζελένσκι να υπογράψει - «Παρόμοιες εγγυήσεις ασφαλείας με αυτές στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ» έχει το αμερικανικό σχέδιο
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM
G20 ΣΥΝΟΔΟΣ

Διεθνή / Χωρίς Τραμπ και Πούτιν η σύνοδος της G20: Έκκληση να τερματίσουν «τις συγκρούσεις που προκαλούν τόσο θάνατο»

Η κυβέρνηση Τραμπ μποϊκοτάρει τελείως τις συνομιλίες, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ότι καταπιέζει τους λευκούς γαιοκτήμονες
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM