«Στο σφυρί» κοσμήματα της Μαρίας Αντουανέτας

«Στο σφυρί» κοσμήματα της Μαρίας Αντουανέτας Facebook Twitter
EPA
0

Κοσμήματα που ανήκαν στη Μαρία Αντουανέτα, τη σύζυγο του Λουδοβίκου ΙΣτ΄, θα δημοπρατηθούν στις 12 Νοεμβρίου στη Γενεύη από τον οίκο Sotheby's, μαζί με πολλά άλλα πολυτελή αντικείμενα που ανήκαν στην οικογένεια των Βουρβώνων-Πάρμας.


Συνολικά, θα τεθούν προς πώληση 100 βασιλικά κοσμήματα του οίκου αυτού.


«Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες συλλογές βασιλικών κοσμημάτων που έχει ποτέ διαθετεί στην αγορά», είπε η αντιπρόεδρος του τμήματος κοσμημάτων του Sotheby's στην Ευρώπη, Ντανιέλα Μασκέτι.

Τα κοσμήματα αυτά δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ δημοσίως και δίνουν «μια γοητευτική εικόνα της ζωής της οικογένειας αυτής κατά τους περασμένους αιώνες».


Από τα κοσμήματα αυτά, που ανήκουν όλα σε μία οικογένεια, ξεχωρίζουν ένα διαμαντένιο κολιέ που φέρει ένα μαργαριτάρι μεγάλου μεγέθους και εκτιμάται στα 1-2 εκατομμύρια δολάρια, ένα ζευγάρι σκουλαρίκια (30-50.000 δολάρια) και ένα κολιέ που αποτελείται από περισσότερα από 300 μαργαριτάρια (200-300.000 δολάρια).


Ένα άλλο κόσμημα, που προοριζόταν για τη Λουίζα της Γαλλίας, την εγγονή του βασιλιά Καρόλου Ι΄, περιλαμβάνει 95 διαμάντια, πέντε από τα οποία ανήκαν στη Μαρία Αντουανέτα. Μια διαμαντένια τιάρα που δώρισε ο αυτοκράτορας Φραγκίσκος-Ιωσήφ (1830-1916) στη μικρανιψιά του, αρχιδούκισσα Μαρία Άννα της Αυστρίας για τον γάμο της, το 1902, εκτιμάται ότι θα πουληθεί έναντι 80-120.000 δολαρίων.

Τον Μάρτιο του 1791, ενώ ο Λουδοβίκος ΙΣτ΄, η Μαρία Αντουανέτα και τα παιδιά τους ετοιμάζονταν να διαφύγουν από τη Γαλλία (απόπειρα που απέτυχε, αφού η βασιλική οικογένεια συνελήφθη στη Βαρέν), τα βασιλικά κοσμήματα στάλθηκαν στις Βρυξέλλες, όπου διέμενε ένας έμπιστος της βασίλισσας. Ο άνθρωπος αυτός τα παρέδωσε κατόπιν στον αυτοκράτορα της Αυστρίας, ανιψιό της Μαρίας Αντουανέτας που με τη σειρά του τα έδωσε στην κόρη της βασίλισσας, τη Μαρία-Θηρεσία της Γαλλίας.

Το 1792, έναν χρόνο μετά την αποτυχημένη απόπειρα φυγής τους, η Μαρία Αντουανέτα και ο Λουδοβίκος ΙΣτ΄φυλακίστηκαν. Στις 16 Οκτωβρίου 1793 η Μαρία Αντουανέτα εκτελέστηκε στην γκιλοτίνα.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη στήριξη στην αμφισβήτηση: Η μεταστροφή του Πιρς Μόργκαν για το Ισραήλ και τη Γάζα

Διεθνή / Από τη στήριξη στην αμφισβήτηση: Η μεταστροφή του Πιρς Μόργκαν για το Ισραήλ και τη Γάζα

Η επεισοδιακή συνέντευξη με την πρέσβειρα του Ισραήλ στο Ηνωμένο Βασίλειο - Ο Βρετανός δημοσιογράφος σήμερα μιλά για υπέρμετρη ισραηλινή απάντηση και έλλειψη διαφάνειας στους θανάτους αμάχων Παλαιστινίων
LIFO NEWSROOM
Η Αίγυπτος κλείνει τη Μονή Σινά - Για νέα «Άλωση» μιλά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Διεθνή / Η Αίγυπτος κλείνει τη Μονή Σινά - Για νέα «Άλωση» μιλά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

ΥΠΕΞ για Όρος Σινά: Κανένα περιθώριο να αποκλίνουμε από την κοινή κατανόηση Ελλάδας και Αιγύπτου - Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως οι δημεύσεις εμπίπτουν στους νόμους περί αρχαιοτήτων και πως η απόφαση αυτή είναι προς όφελος της Μονής
LIFO NEWSROOM
Κωπηλάτης από τη Γαλλία συνελήφθη στα ρωσοεσθονικά σύνορα - Πέρασε στην Εσθονία κάνοντας κουπί

Διεθνή / Κωπηλάτης από τη Γαλλία συνελήφθη στα ρωσοεσθονικά σύνορα - Πέρασε στην Εσθονία κάνοντας κουπί

Το προξενείο της χώρας στην Αγία Πετρούπολη επικοινώνησε με τις ρωσικές αρχές ώστε να διασφαλίσει ότι ο άνδρας αυτός θα λάβει προξενική βοήθεια, όπως προβλέπει η Συνθήκη της Βιέννης
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ στοχεύει το Χάρβαρντ και άλλα πανεπιστήμια για αντισημιτισμό – Απειλές περικοπής ομοσπονδιακής χρηματοδότησης

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ στοχεύει το Χάρβαρντ και άλλα πανεπιστήμια για αντισημιτισμό

Η κυβέρνηση Τραμπ προχωρά σε αυστηρά μέτρα κατά κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων, κατηγορώντας τα για αντισημιτισμό και απειλώντας να κόψει δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση
LIFO NEWSROOM