«Στο σφυρί» κοσμήματα της Μαρίας Αντουανέτας

«Στο σφυρί» κοσμήματα της Μαρίας Αντουανέτας Facebook Twitter
EPA
0

Κοσμήματα που ανήκαν στη Μαρία Αντουανέτα, τη σύζυγο του Λουδοβίκου ΙΣτ΄, θα δημοπρατηθούν στις 12 Νοεμβρίου στη Γενεύη από τον οίκο Sotheby's, μαζί με πολλά άλλα πολυτελή αντικείμενα που ανήκαν στην οικογένεια των Βουρβώνων-Πάρμας.


Συνολικά, θα τεθούν προς πώληση 100 βασιλικά κοσμήματα του οίκου αυτού.


«Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες συλλογές βασιλικών κοσμημάτων που έχει ποτέ διαθετεί στην αγορά», είπε η αντιπρόεδρος του τμήματος κοσμημάτων του Sotheby's στην Ευρώπη, Ντανιέλα Μασκέτι.

Τα κοσμήματα αυτά δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ δημοσίως και δίνουν «μια γοητευτική εικόνα της ζωής της οικογένειας αυτής κατά τους περασμένους αιώνες».


Από τα κοσμήματα αυτά, που ανήκουν όλα σε μία οικογένεια, ξεχωρίζουν ένα διαμαντένιο κολιέ που φέρει ένα μαργαριτάρι μεγάλου μεγέθους και εκτιμάται στα 1-2 εκατομμύρια δολάρια, ένα ζευγάρι σκουλαρίκια (30-50.000 δολάρια) και ένα κολιέ που αποτελείται από περισσότερα από 300 μαργαριτάρια (200-300.000 δολάρια).


Ένα άλλο κόσμημα, που προοριζόταν για τη Λουίζα της Γαλλίας, την εγγονή του βασιλιά Καρόλου Ι΄, περιλαμβάνει 95 διαμάντια, πέντε από τα οποία ανήκαν στη Μαρία Αντουανέτα. Μια διαμαντένια τιάρα που δώρισε ο αυτοκράτορας Φραγκίσκος-Ιωσήφ (1830-1916) στη μικρανιψιά του, αρχιδούκισσα Μαρία Άννα της Αυστρίας για τον γάμο της, το 1902, εκτιμάται ότι θα πουληθεί έναντι 80-120.000 δολαρίων.

Τον Μάρτιο του 1791, ενώ ο Λουδοβίκος ΙΣτ΄, η Μαρία Αντουανέτα και τα παιδιά τους ετοιμάζονταν να διαφύγουν από τη Γαλλία (απόπειρα που απέτυχε, αφού η βασιλική οικογένεια συνελήφθη στη Βαρέν), τα βασιλικά κοσμήματα στάλθηκαν στις Βρυξέλλες, όπου διέμενε ένας έμπιστος της βασίλισσας. Ο άνθρωπος αυτός τα παρέδωσε κατόπιν στον αυτοκράτορα της Αυστρίας, ανιψιό της Μαρίας Αντουανέτας που με τη σειρά του τα έδωσε στην κόρη της βασίλισσας, τη Μαρία-Θηρεσία της Γαλλίας.

Το 1792, έναν χρόνο μετά την αποτυχημένη απόπειρα φυγής τους, η Μαρία Αντουανέτα και ο Λουδοβίκος ΙΣτ΄φυλακίστηκαν. Στις 16 Οκτωβρίου 1793 η Μαρία Αντουανέτα εκτελέστηκε στην γκιλοτίνα.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM
«Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Διεθνή / «Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Η νέα γενιά «superfake» επώνυμων τσαντών απειλεί τη βιομηχανία της πολυτελείας, καθώς οι Gen Z καταναλωτές στρέφονται σε ρεαλιστικά αντίγραφα με χαμηλότερο κόστος. Πώς το TikTok, οι influencers και η τεχνολογία αλλάζουν το παιχνίδι.
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Διεθνή / Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της"
LIFO NEWSROOM
Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ανάλυση / Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν δημιούργησε νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες για την Τουρκία - Πώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση της Τεχεράνης σε Ιράκ, Συρία και Νότιο Καύκασο
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ