Στο ιερό δάσος της Παπούα επιτρέπεται να εισέλθουν μόνο γυμνές γυναίκες

Στο ιερό δάσος της Παπούα επιτρέπεται να εισέλθουν μόνο γυμνές γυναίκες Facebook Twitter
0

Στην Παπούα της Ινδονησίας, ένα ιερό δάσος μόνο για γυναίκες, απειλείται από την ρύπανση των Ωκεανών. 

Η παράδοση κρατάει γενιές και στο «θαλάσσιο δάσος» από μαγκρόβιες, μόνο οι γυναίκες επιτρέπεται να εισέλθουν. Η έκταση αποτελεί τόπο συνάντησης όπου συγκεντρώνονται και ανταλλάζουν ιστορίες. Στα νερά του, βρίσκουν και μαζεύουν μύδια. 

«Ήταν πάντα δάσος γυναικών. Υπήρχε πολύ πριν γεννηθώ. Από πάντα ίσχυαν οι ίδιοι κανόνες», λέει στον φακό του BBC η Adriana Merauje, κάτοικος κοντινού χωριού. «Για να μπει κάποια στο δάσος πρέπει να είναι γυμνή. Αν ένας άνδρας κρυφοκοιτάξει, πρέπει να τιμωρηθεί. Και ποινή και πρόστιμο. Τους οδηγούμε στο δικαστήριο της φυλής», προσθέτει. Τα πρόστιμα για τους παραβάτες ανέρχονται στα 69 δολάρια και συχνά πληρώνονται με γυαλισμένες πετρώματα ίσης αξίας. 

«Στην άμπωτη, συγκεντρωνόμαστε, προσκαλούμε τις φίλες μας και μπαίνουμε με βάρκες. Εκεί είμαστε ελεύθερες, χωρίς άνδρες τριγύρω», λέει η Ati Rumboyusi. 

Πλέον το ιερό αυτό καταφύγιο απειλείται από την ρύπανση. Τα δέντρα έχουν περιοριστεί στη μισή έκταση από αυτή στην οποία εκτεινόταν το δάσος πριν από 50 χρόνια.  «Ο ωκεανός είναι πολύ διαφορετικός», λέει η Merauje. «Ήταν όμορφος, διαυγής και καθαρός. Τώρα δυστυχώς έχει σκουπίδια. Όταν βρέχει, από την πόλη καταλήγουν εδώ».

«Συχνά αναρωτιέμαι, τι συνέβη στον ωκεανό μας; Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς το δάσος, θα συνεχίσουμε να ερχόμαστε εδώ».

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ