Στο dark web τα ιατρικά αρχεία 10 εκατ. Αυστραλών - Μετά από τεράστια κυβερνοεπίθεση «από Ρώσους»

Στο dark web τα ιατρικά αρχεία 10 εκατ. Αυστραλών - Μετά από τεράστια κυβερνοεπίθεση «από Ρώσους» Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Περίπου 10 εκατομμύρια Αυστραλοί έπεσαν θύματα υποκλοπής των προσωπικών δεδομένων υγείας τους, σε μια κυβερνοεπίθεση που πιστεύεται πως ενορχηστρώθηκε από τη Ρωσία. 

Στο μαζικό αυτό χακάρισμα υποκλάπησαν ευαίσθητα ιατρικά αρχεία με λεπτομερείς θεραπείες για τον αλκοολισμό, τα προβλήματα εθισμού σε ναρκωτικά και ψυχικής υγείας και εκτρώσεις, αρχεία που έχουν ήδη κυκλοφορήσει online. 

H ομοσπονδιακή αστυνομία της Αυστραλίας ανακοίνωσε πως γνωρίζει την ταυτότητα της ρωσικής εγκληματικής οργάνωσης που παραβίασε τις βάσεις δεδομένων της Medibank, της μεγαλύτερης ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας υγείας στην Αυστραλία, υποκλέπτοντας δεδομένα πελατών. 

Αφού η Medibank αρνήθηκε να καταβάλλει ως λύτρα το ποσό των 9,7 εκατομμυρίων δολαρίων -ένα δολάριο για τον καθένα από τους 9,7 εκατ. πελάτες των οποίων τα δεδομένα υποκλάπησαν- οι χάκερ άρχισαν να κυκλοφορούν ευαίσθητα δεδομένα στο dark web.

Σε δόσεις τα ευαίσθητα αρχεία στο dark web

Την Τετάρτη είχαν κυκλοφορήσει οι δύο πρώτες παρτίδες δεδομένων σε μπλογκ του «σκοτεινού δικτύου» που συνδέεται με τη ρωσική οργάνωση: η αποκαλούμενη «άτακτη λίστα» με στοιχεία ασθενών για θεραπείες εθισμού στα ναρκωτικά και προβλήματα ψυχικής υγείας, και η «καλή λίστα» που περιλάμβανε γενικότερες υγειονομικές διαδικασίες. 

Καθεμιά από αυτές τις λίστες περιείχε στοιχεία 100 πελατών της Medibank. 

Χθες, Πέμπτη, οι χάκερ άρχισαν να δίνουν στη δημοσιότητα ένα αρχείο με τον κωδικό τίτλο “abortions.csv” που περιείχε πάνω από 300 περιπτώσεις ασφαλισμένων με διακοπές εγκυμοσύνης -εξωμήτριες κυήσεις, αποβολές κ.ο.κ. 

Σήμερα, Παρασκευή αναρτήθηκε στο dark web μια επιπλέον λίστα, υπό τον τίτλο “boozy.csv”, με αρχεία θεραπειών αλκοολισμού 240 πελατών. 

Σύμφωνα ε την Μedibank, μεταξύ των υποκλαπέντων στοιχείων, είναι  ονοματεπώνυμα των πελατών, ημερομηνίες γέννησεις, τηλεφωνικά νούμερα, διευθύνσεις κατοικιών αλλά και mail. 

O διοικητής της ομοσπονδιακής αστυομίας, Ρις Κέρσο απευθυνόμενος στους χάκερς διεμήνυσε πως «ξέρουμε ποιοι είστε». 

«Πιστεύουμε πως οι υπεύθυνοι για την υποκλοπή βρίσκονται τση Ρωσία» γνωστοποίησε ενώπιον δημοσιογράφων, αρνούμενος πάντως να κατονομάσει τους δράστες, λέγοντας πως κάτι τέτοιο ίσως έθετε σε κίνδυνο τη εν εξελίξει έρευνα. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον Ζελένσκι την παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Διεθνή / Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει με τον Ζελένσκι την παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Και οι δύο πλευρές δέχονται πιέσεις για να σημειώσουν πρόοδο προς τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος βρίσκεται πλέον στον τέταρτο χρόνο του
LIFO NEWSROOM
Μάχη εξουσίας στο Βατικανό: Πόσο πιθανή είναι η ανάδειξη ενός «αντι-Φραγκίσκου» πάπα

Διεθνή / Μάχη εξουσίας στο Βατικανό: Πόσο πιθανή είναι η ανάδειξη ενός «αντι-Φραγκίσκου» πάπα

Από τους 135 καρδιναλίους που μπορούσαν να λάβουν μέρος στην επιλογή του διαδόχου, ο πάπας Φραγκίσκος είχε διορίσει περίπου 110, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων συντηρητικών
LIFO NEWSROOM