Στις φλόγες Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία εν μέσω καύσωνα – Χιλιάδες εκκενώσεις και προειδοποιήσεις

Στις φλόγες Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία λόγω καύσωνα – Εκκενώσεις και προειδοποιήσεις Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/Paulo Novais
0

Εκατοντάδες νέες εκκενώσεις κατοίκων από σπίτια που διατρέχουν κίνδυνο από τις φωτιές σε Γαλλία, Ισπανία και ΠορτογαλίαΤην ίδια ώρα, εκφράζονται προειδοποιήσεις για το κύμα καύσωνα των επόμενων ημερών. 

Περισσότερα από 1.000 στελέχη της Πυροσβεστικής επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα στη νοτιοανατολική Γαλλία, που αναζοπυρώθηκαν από τη ζέστη και τους ισχυρούς ανέμους. 

Οι θερμοκρασίες στην Πορτογαλία έχουν σημειώσει ελαφρά πτώση, αλλά αναμένονται 40άρια και πέντε περιοχές είναι σε «κόκκινο συναγερμό». Πάνω από 1.000 πυροσβέστες, παράλληλα, επιχειρούν στις 17 πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη στη χώρα. 

Τόσες είναι και οι φωτιές στην Ισπανία, όπως ενημέρωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας. 

Στην περιοχή Ζιρόντ της Γαλλίας, 11.300 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους. Περίπου 18.000 στρέμματα γης έχουν καεί. Οι Αρχές δήλωσαν ότι οι πυρκαγιές δεν έχουν ακόμη σταθεροποιηθεί.

Στις φλόγες Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία λόγω καύσωνα – Εκκενώσεις και προειδοποιήσεις Facebook Twitter
Εικόνα από τις φωτιές της Γαλλίας. Φωτ.: EPA/CAROLINE BLUMBERG

Στην Ισπανία, οι πυρκαγιές που καίνε σε τμήματα της Εξτρεμαδούρα, η οποία συνορεύει με την Πορτογαλία, και της κεντρικής περιοχής Καστίλλης και Λεόν ανάγκασαν την εκκένωση τεσσάρων ακόμη μικρών χωριών αργά την Πέμπτη και την Παρασκευή. Οι φλόγες απειλούν τώρα ένα μοναστήρι του 16ου αιώνα και ένα εθνικό πάρκο.

Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την έναρξη των πυρκαγιών και έχουν καεί μεγάλες εκτάσεις. 

Στην Καταλονία, στα βορειοανατολικά, οι Αρχές ανέστειλαν τη λειτουργία των κατασκηνώσεων και τις αθλητικές δραστηριότητες σε 275 πόλεις και χωριά για να αποτρέψουν τους κινδύνους πυρκαγιάς και περιόρισαν τις αγροτικές εργασίες.

Στις φλόγες Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία λόγω καύσωνα – Εκκενώσεις και προειδοποιήσεις Facebook Twitter
Πυκνός καπνός από φωτιά κοντά σε κατοικημένη περιοχή στην Ισπανία. Φωτ.: EPA/DANIEL PEREZ

Η Ιταλία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατά μήκος του ποταμού Πο, ο οποίος στηρίζει περίπου το ένα τρίτο της γεωργικής παραγωγής της χώρας, αφού αντιμετώπισε τον θερμότερο Ιούλιο από το 1800, με τις θερμοκρασίες να αναμένεται να αυξηθούν την επόμενη εβδομάδα.

Αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι συνθήκες αυτές στην υγεία των πολιτών και το σύστημα Υγείας, που αντιμετωπίζει - παράλληλα - και το νέο κύμα του κορωνοϊού. 

Την ίδια ώρα, οι μετεωρολόγοι στη Βρετανία εξέδωσαν την πρώτη τους προειδοποίηση για «ακραία ζέστη» που αφορά σημεία της Αγγλίας. Το φαινόμενο θα γίνει αισθητό τη Δευτέρα και την Τρίτη. 

Την ερχόμενη εβδομάδα μπορεί να σημειωθούν και θερμοκρασίες-ρεκόρ, είπε ο αρχηγός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας. 

Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στη Βρετανία ήταν 38,7 βαθμούς Κελσίου στο Κέιμπριτζ στις 25 Ιουλίου του 2019. 

Στις φλόγες Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία λόγω καύσωνα – Εκκενώσεις και προειδοποιήσεις Facebook Twitter
Πυροσβέστης επιχειρεί σε πυρκαγιά στην Πορτογαλία. Φωτ.: EPA/Paulo NovaisNovalis

Στην Πορτογαλία κατεγράφη την Πέμπτη θερμοκρασία 47 βαθμών Κελσίου στην περιοχή Πινάο. 

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός δήλωσε ότι ο καύσωνας θα επιδεινώσει την ποιότητα του αέρα, ιδίως στις πόλεις, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει, κυρίως, άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. 

Η υπουργός Υγείας της Πορτογαλίας, Marta Temido, σημείωσε χθες πως το σύστημα Υγείας αντιμετωπίζει μία «εξαιρετικά ανησυχητική» εβδομάδα λόγω του κύματος καύσωνα και ενημέρωσε πως ορισμένα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν ήδη δυσκολίες.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Η Λίσα Κουκ παραμένει στη θέση της διοικήτριας της FED ενώ «μάχεται» για την απομάκρυνσή της από τον Τραμπ

Διεθνή / ΗΠΑ: Η Λίσα Κουκ παραμένει στη FED ενώ θα «μάχεται» ενάντια στην απομάκρυνσή της από τον Τραμπ

Ομοσπονδιακός δικαστής μπλόκαρε προσωρινά τον Τραμπ από το να αποπέμψει την Κουκ από τη θέση της διοικήτριας της FED, έπειτα από καταγγελίες για απάτη σε στεγαστικά δάνεια
LIFO NEWSROOM
Ιράκ: Ελεύθερη έπειτα από δύο χρόνια ομηρίας η Ρωσοϊσραηλινή Ελίζαμπεθ Τσούρκοβ

Διεθνή / Ιράκ: Ελεύθερη έπειτα από δύο χρόνια ομηρίας η Ρωσοϊσραηλινή Ελίζαμπεθ Τσούρκοβ

Η Τσούρκοβ, ερευνήτρια στο επάγγελμα, είχε εξαφανιστεί στο Ιράκ το 2023 κατά τη διάρκεια επαγγελματικού ταξιδιού - Μήνες μετά ο Νετανιάχου αποκάλυψε πως έχει απαχθεί από την Κατάιμπ Χεζμπολάχ
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινή επιδρομή στην Ντόχα: Διεθνείς αντιδράσεις και φόβοι για τις διαπραγματεύσεις

Διεθνή / Ισραηλινή επιδρομή στην Ντόχα: Συνεδριάζει εκτάκτως απόψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - Φόβοι για τις διαπραγματεύσεις

Το εμιράτο «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να ανταποδώσει αυτή την κατάφωρη επίθεση», δήλωσε ο πρωθυπουργός του σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινή καμπάνια εκατομμυρίων σε YouTube και X για να διαψεύσει τον λιμό στη Γάζα

Διεθνή / «Υπάρχει φαγητό στη Γάζα»: Η ισραηλινή καμπάνια εκατομμυρίων που αμφισβητεί τον λιμό

Το Ισραήλ έχει δαπανήσει τουλάχιστον 42 εκατ. ευρώ σε διαφημίσεις σε πλατφόρμες όπως το YouTube και το X, που καταλήγουν με τη φράση: «Υπάρχει φαγητό στη Γάζα. Οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός είναι ψέμα»
LIFO NEWSROOM