Στη λίστα με τις χώρες που χαλαρώνουν τα μέτρα και η Σλοβενία

Στη λίστα με τις χώρες που χαλαρώνουν τα μέτρα και η Σλοβενία Facebook Twitter
Στη λίστα με τις χώρες που χαλαρώνουν τα μέτρα και η Σλοβενία (EPA)
0

Η Σλοβενία προστίθεται στη λίστα των χωρών εκείνων που ξεκινά τη χαλάρωση των μέτρων, που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι αρχές της Σλοβενίας ανακοίνωσαν αργά χθες το βράδυ ότι θα αρχίσουν σταδιακά να άρουν κάποιους από τους περιορισμούς που επέβαλαν στα μέσα Μαρτίου ενώ μέχρι χθες είχαν καταγραφεί 61 θάνατοι και 1.268 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Την Τετάρτη, για πρώτη φορά από την 29η Μαρτίου, δεν σημειώθηκε κανείς θάνατος.

Οι αρχές στη Λιουμπλιάνα είχαν επιβάλει την αναστολή της λειτουργίας όλων των καταστημάτων, εξαιρουμένων μόνο των φαρμακείων και όσων πωλούν τρόφιμα. Ωστόσο, ανακοίνωση της κυβέρνησης που δημοσιοποιήθηκε χθες αναφέρει ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις, ανάμεσά τους τα καταστήματα επίπλων, οι αντιπροσωπείες και τα συνεργεία αυτοκινήτων, καταστήματα που πωλούν υλικά κατασκευών κ.ά., θα μπορούν να αρχίσουν να λειτουργούν ξανά από την 20ή Απριλίου.

Κομμωτήρια, κέντρα ομορφιάς, όπως και τα κέντρα φροντίδας κατοικίδιων ζώων θα ανοίξουν ξανά την 4η Μαΐου.

Ωστόσο οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, οι βιβλιοθήκες και κέντρα πολιτισμού, όπως τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι, δεν θα ξανανοίξουν προς το παρόν, ενώ η αναστολή λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς παραμένει σε ισχύ, μέχρι νεοτέρας.

Οι πολίτες θα είναι εξάλλου υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα όταν πηγαίνουν σε καταστήματα, ενώ δεν θα επιτρέπονται δημόσιες συναθροίσεις. Δεν θα επιτρέπεται επίσης να εγκαταλείπουν τους δήμους ή τις κοινότητες όπου ζουν, παρά μόνο εάν χρειάζεται για να εργαστούν, να επισκεφθούν γιατρό ή εάν συντρέχουν άλλοι λόγοι, κατ' εξαίρεση.

Η κυβέρνηση της χώρας των Βαλκανίων, η οικονομία της οποίας είναι προσανατολισμένη στις εξαγωγές και αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,4% πέρυσι, αναμένει ύφεση τουλάχιστον 6% το 2020 εξαιτίας του lockdown. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε την Τρίτη ότι η σλοβενική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 8% του ΑΕΠ φέτος.

Ανάλογες κινήσεις έλαβε και η Πολωνία, η οποία αναμένεται να ανοίξει και πάλι τη Δευτέρα πάρκα και δάση.

Σε ό,τι αφορά στα σχολεία ήδη από τη Δευτέρα ξεκίνησε η λειτουργία ορισμένων βρεφονηπιακών σταθμών και σχολείων και στη Δανία αν και μόλις το 35% των σχολείων στην Κοπεγχάγη άνοιξαν.

Την ίδια μέρα άρχισαν δειλά δειλά να ανοίγουν και ορισμένες επιχειρήσεις στην Ισπανία, παρά τη δεινή θέση της χώρας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στην αντίπερα όχθη, ο Ντόναλντ Τραμπ αντιμέτωπος με την δίνη της πανδημίας, σχεδιάζει και εκείνος την άρση μέτρων, με το πρόγραμμα «Opening Up America Again» από την 1η Μαίου.

Με πληροφορίες του Reuters/ΑΠΕ/SloveniaTimes

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ