Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αυστηρότερη ταξιδιωτική οδηγία για το Χονγκ Χονγκ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αυστηρότερη ταξιδιωτική οδηγία για το Χονγκ Χονγκ Facebook Twitter
EPA
0

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε σήμερα ταξιδιωτική οδηγία για το Χονγκ Χονγκ, παροτρύνοντας τους Αμερικανους πολίτες να είναι «περισσότερο προσεκτικοί εξαιτίας της πολιτικής αναταραχής».

Εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ εξέφρασε την ιδιαίτερη ανησυχία της Ουάσινγκτον για τις κινήσεις κινεζικών παραστρατιωτικών οργανώσεων στα σύνορα με το Χονγκ Κονγκ, προειδοποιώντας το Πεκίνο να «σεβαστεί υψηλό βαθμό αυτονομίας» της πρώην βρετανικής αποικίας. «Καταδικάζουμε τη βία και παροτρύνουμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, αλλά παραμένουμε αποφασισμένοι να υποστηρίξουμε την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθερία ειρηνικής συναθροίσεως στο Χονγκ Κονγκ», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωση που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις ψευδείς κατηγορίες ότι ξένες δυνάμεις είναι τα αόρατα χέρια που κρύβονται πίσω από τις διαδηλώσεις», πρόσθεσε. Χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε, επικαλούμενες τις αναφορές της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, ότι ο κινεζικός στρατός αναπτύχθηκε στα σύνορα με το Χονγκ Κονγκ, όπως είχε ήδη φανεί από βίντεο που μεταδόθηκαν από Κινεζικά επίσημα μέσα ενημέρωσης.

«Όλοι πρέπει να επιδείξουν ψυχραιμία και να παραμείνουν ασφαλείς», είπε, αφού ζήτησε να βρεθεί μια «ειρηνική λύση» στην πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στην ημιαυτόνομη περιοχή χωρίς να υπάρξει αιματοχυσία.

Ωστόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ με την ήπια στάση και τις δηλώσεις του απέναντι στην πολιτική κρίση στο Χονγκ Κονγκ, δείχνει να έρχεται σε ασυμφωνία με τις τελευταίες ανακοινώσεις και κλιμακούμενες αντιδράσεις του αμερικανικού ΥΠΕΞ και αντιδράσεων ηγετικών στελεχών Κογκρέσου και Βουλής των Αντιπροσώπων που προειδοποιούν το Πεκίνο ενάντια σε οποιαδήποτε βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην πρώην βρετανική αποικία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για πρώτη φορά σήμερα εξέδωσε μια σαφή και λεπτομερή προειδοποίηση προς τις κινεζικές αρχές. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτρέπουν με έντονο τρόπο το Πεκίνο να σεβαστεί τις δεσμεύσεις του που περιέχονται στην κοινή σινο-βρετανική διακήρυξη και να επιτρέψει στο Χονγκ Κονγκ να ασκήσει τον υψηλό βαθμό αυτονομίας», τόνισε ο εκπρόσωπος. Η αναφορά στον «υψηλό βαθμό αυτονομίας» και στη διακήρυξη του 1984 επαναλαμβάνεται τρεις φορές στην αμερικανική ανακοίνωση.

Η σινο-βρετανική διακήρυξη του 1984 ορίζει ότι η πρώην βρετανική αποικία θα απολαμβάνει «υψηλό βαθμό αυτονομίας, εκτός από θέματα εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας» και της επιτρέπει να έχει το δικό της δικαστικό, νομοθετικό και εκτελεστικό σύστημα.

«Οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ ακτινοβολούν τα συναισθήματα των πολιτών του Χονγκ Κονγκ και τις βαθιές και νόμιμες ανησυχίες τους για τη διάβρωση της αυτονομίας της χώρας του», κατέληξε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Ο Τσαρλς Σπένσερ μιλά πρώτη φορά ανοιχτά για την περίφημη συνέντευξη Panorama του 1995 και τις τραγικές συνέπειες που θεωρεί ότι είχε στη ζωή της αδελφής του
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: «Πράσινο φως» στο πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Διεθνή / Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: «Πράσινο φως» στο πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Οι ευρωβουλευτές κατέληξαν επίσης σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός ταμείου για την επιτάχυνση του μετασχηματισμού των αλυσίδων εφοδιασμού στον τομέα της άμυνας (FAST)
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από την Πολωνία να αναγνωρίζει όλους τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Διεθνή / Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από την Πολωνία να αναγνωρίζει όλους τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Το δικαστήριο ξεκαθάρισε ότι η Πολωνία δεν υποχρεώνεται να αλλάξει τη νομοθεσία της, αλλά οφείλει να αναγνωρίζει τους συγκεκριμένους γάμους όταν έχουν συναφθεί εντός της ΕΕ
LIFO NEWSROOM