Σρι Λάνκα: Δεκτή η παραίτηση του προέδρου της χώρας- Εντός 7 ημερών η επιλογή νέου

Σρι Λάνκα: Αποδεκτή η παραίτηση του προέδρου της χώρας- Εντός 7 ημερών η επιλογή νέου Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Σρι Λάνκα αποδέχθηκε την παραίτηση του προέδρου Gotabaya Rajapaksa.

Ο πρόεδρος της χώρας έχει διαφύγει στη Σιγκαπούρη για να ξεφύγει από μια λαϊκή εξέγερση που προκλήθηκε από τη χειρότερη οικονομική κρίση της χώρας του εδώ και επτά δεκαετίες.

«Από αυτό το σημείο, θα προχωρήσουμε στον συνταγματικό διορισμό νέου προέδρου», είπε στους δημοσιογράφους ο Mahinda Yapa Abeywardena. «Θα γίνει γρήγορα και με επιτυχία. Ζητώ από όλους να στηρίξουν αυτή τη διαδικασία».

Ο Rajapaksa προσγειώθηκε στη Σιγκαπούρη την Πέμπτη, αφού διέφυγε στις Μαλδίβες νωρίς την Τετάρτη με στρατιωτικό αεροσκάφος μαζί με τη σύζυγό του και δύο φρουρούς ασφαλείας.

Ο Abeywardena είπε ότι ελπίζει να ολοκληρώσει τη διαδικασία επιλογής νέου προέδρου σε επτά ημέρες και ότι το κοινοβούλιο θα συνεδριάσει ξανά το Σάββατο. Η ατζέντα της συνεδρίασης του Σαββατοκύριακου θα αποφασιστεί σήμερα.

Η είδηση ​​της παραίτησης του προέδρου, η οποία στάλθηκε αρχικά μέσω e-mail, προκάλεσε χαρά στους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο.

Τα πλήθη έριξαν κροτίδες, φώναξαν συνθήματα και χόρεψαν εκστασιασμένα στον χώρο διαμαρτυρίας Gota Go Gama, που ονομάστηκε χλευαστικά από το μικρό όνομα του Rajapaksa.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε στην περιοχή την Πέμπτη άρθηκε νωρίς την Παρασκευή, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Nalin Thalduwa.

Οι διαδηλώσεις στους δρόμους κατά της οικονομικής κρίσης της Σρι Λάνκα λαμβάνουν χώρα για μήνες και κορυφώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια στο Κολόμπο, κατηγορώντας την οικογένεια Rajapaksa και τους συμμάχους για φοροδιαφυγή, ελλείψεις βασικών αγαθών και διαφθορά.

Παράλληλα, η Σρι Λάνκα είχε ξεκινήσει προκαταρκτικές συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα πιθανό δάνειο διάσωσης, αλλά αυτές διακόπηκαν από το τελευταίο κυβερνητικό χάος.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις είπε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι το προσωπικό του Ταμείου εξακολουθούσε να βρίσκεται σε επαφή με κυβερνητικούς αξιωματούχους τεχνικού επιπέδου, αλλά ήλπιζε να ξαναρχίσει ο διάλογος υψηλού επιπέδου «το συντομότερο δυνατό».

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Δεν θα κάνουμε ευκολότερη τη ζωή τους» - Το Ισραήλ απαντά για τις συνθήκες σίτισης των Παλαιστίνιων κρατουμένων

Διεθνή / Γάζα: «Δεν θα κάνουμε ευκολότερη τη ζωή τους» - Το Ισραήλ για τις συνθήκες διαβίωσης των Παλαιστίνιων κρατουμένων

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι οι ισραηλινές φυλακές δεν παρέχουν στους κρατούμενους τροφή που να καλύπτει τις ελάχιστες απαιτήσεις του νόμου για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και διέταξε τη βελτίωσή τους
LIFO NEWSROOM
Δημοσκόπηση - ανατροπή στις ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί αγαπούν τον σοσιαλισμό και απορρίπτουν τον καπιταλισμό

Διεθνή / Δημοσκόπηση - ανατροπή στις ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί αγαπούν τον σοσιαλισμό και απορρίπτουν τον καπιταλισμό

Νέα δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι η πλειοψηφία των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ προτιμούν τον σοσιαλισμό έναντι του καπιταλισμού – Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον του κόμματος;
LIFO NEWSROOM
Βασανιστήρια, σκλάβοι και τεράστια κέρδη: Τα σκοτεινά μυστικά πίσω από τα κέντρα απάτης της Μιανμάρ

Διεθνή / Βασανιστήρια, σκλάβοι και τεράστια κέρδη: Τα σκοτεινά μυστικά πίσω από τα κέντρα απάτης της Μιανμάρ

H αλήθεια πίσω από το ΚΚ Παρκ και άλλες παράνομες εγκαταστάσεις στη Μιανμάρ - Πώς οι εγκληματικές συμμορίες εκμεταλλεύονται τους σκλάβους για απάτες και τεράστια κέρδη
LIFO NEWSROOM
«Δεν με νοιάζει αν είναι έγκλημα πολέμου»: Ο Βανς υπερασπίζεται το φονικό drone strike στην Καραϊβική

Διεθνή / «Δεν με νοιάζει αν είναι έγκλημα πολέμου»: Ο Βανς υπερασπίζεται το φονικό drone strike στην Καραϊβική

Σχολιάζοντας κατά πόσο η αμερικανική επιχείρηση στην Καραϊβική, όπου drone κατέστρεψε ταχύπλοο, σκοτώνοντας έντεκα Βενεζουελάνους, συνιστά έγκλημα πολέμου, ο Βανς απάντησε «Δεν με νοιάζει πώς το αποκαλείτε» «I don’t give a sh*t what you call it»
LIFO NEWSROOM