Σρι Λάνκα: Δεκτή η παραίτηση του προέδρου της χώρας- Εντός 7 ημερών η επιλογή νέου

Σρι Λάνκα: Αποδεκτή η παραίτηση του προέδρου της χώρας- Εντός 7 ημερών η επιλογή νέου Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Σρι Λάνκα αποδέχθηκε την παραίτηση του προέδρου Gotabaya Rajapaksa.

Ο πρόεδρος της χώρας έχει διαφύγει στη Σιγκαπούρη για να ξεφύγει από μια λαϊκή εξέγερση που προκλήθηκε από τη χειρότερη οικονομική κρίση της χώρας του εδώ και επτά δεκαετίες.

«Από αυτό το σημείο, θα προχωρήσουμε στον συνταγματικό διορισμό νέου προέδρου», είπε στους δημοσιογράφους ο Mahinda Yapa Abeywardena. «Θα γίνει γρήγορα και με επιτυχία. Ζητώ από όλους να στηρίξουν αυτή τη διαδικασία».

Ο Rajapaksa προσγειώθηκε στη Σιγκαπούρη την Πέμπτη, αφού διέφυγε στις Μαλδίβες νωρίς την Τετάρτη με στρατιωτικό αεροσκάφος μαζί με τη σύζυγό του και δύο φρουρούς ασφαλείας.

Ο Abeywardena είπε ότι ελπίζει να ολοκληρώσει τη διαδικασία επιλογής νέου προέδρου σε επτά ημέρες και ότι το κοινοβούλιο θα συνεδριάσει ξανά το Σάββατο. Η ατζέντα της συνεδρίασης του Σαββατοκύριακου θα αποφασιστεί σήμερα.

Η είδηση ​​της παραίτησης του προέδρου, η οποία στάλθηκε αρχικά μέσω e-mail, προκάλεσε χαρά στους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο.

Τα πλήθη έριξαν κροτίδες, φώναξαν συνθήματα και χόρεψαν εκστασιασμένα στον χώρο διαμαρτυρίας Gota Go Gama, που ονομάστηκε χλευαστικά από το μικρό όνομα του Rajapaksa.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε στην περιοχή την Πέμπτη άρθηκε νωρίς την Παρασκευή, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Nalin Thalduwa.

Οι διαδηλώσεις στους δρόμους κατά της οικονομικής κρίσης της Σρι Λάνκα λαμβάνουν χώρα για μήνες και κορυφώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια στο Κολόμπο, κατηγορώντας την οικογένεια Rajapaksa και τους συμμάχους για φοροδιαφυγή, ελλείψεις βασικών αγαθών και διαφθορά.

Παράλληλα, η Σρι Λάνκα είχε ξεκινήσει προκαταρκτικές συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα πιθανό δάνειο διάσωσης, αλλά αυτές διακόπηκαν από το τελευταίο κυβερνητικό χάος.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις είπε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι το προσωπικό του Ταμείου εξακολουθούσε να βρίσκεται σε επαφή με κυβερνητικούς αξιωματούχους τεχνικού επιπέδου, αλλά ήλπιζε να ξαναρχίσει ο διάλογος υψηλού επιπέδου «το συντομότερο δυνατό».

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

O Τραμπ αποκλείει ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ή προσάρτηση της Κριμαίας

Διεθνή / O Τραμπ αποκλείει ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ή προσάρτηση της Κριμαίας

Ο Ζελένσκι μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο «αν το θέλει», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος, τονίζοντας όμως πως μια ειρηνευτική συμφωνία θα προϋπέθετε ότι «δεν θα υπάρξει ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ»
LIFO NEWSROOM
Κι άλλοι στρατιώτες της Εθνοφρουράς κατευθύνονται στην Ουάσιγκτον και ετοιμάζονται να φέρουν όπλα

Διεθνή / Κι άλλοι στρατιώτες της Εθνοφρουράς κατευθύνονται στην Ουάσιγκτον και ετοιμάζονται να φέρουν όπλα

Περισσότεροι στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς κατευθύνονται στην Ουάσιγκτον και ετοιμάζονται να οπλιστούν, σε μια σημαντική αλλαγή μετά την εντολή του Τραμπ για «επιστροφή του ελέγχου» της πρωτεύουσας από εγκληματικές ομάδες
LIFO NEWSROOM
Ιρλανδία: Η τεράστια έξαρση στη χρήση κοκαΐνης και η θεαματικότερη κατάσχεση φορτίου ναρκωτικών

Διεθνή / Ιρλανδία: Η τεράστια έξαρση στη χρήση κοκαΐνης και η θεαματικότερη κατάσχεση φορτίου ναρκωτικών

Η Ιρλανδία βιώνει έξαρση στη χρήση κοκαΐνης, με τις κατασχέσεις να φτάνουν σε ιστορικά επίπεδα - Η επιχείρηση MV Matthew αποκάλυψε τη σοβαρότητα του προβλήματος και τη σύνδεση με διεθνή καρτέλ
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν βλέπει την Ουκρανία μέσα από τον φακό της δυσαρέσκειας για τη χαμένη δόξα της Σοβιετικής Ένωσης

Διεθνή / Ο Πούτιν βλέπει την Ουκρανία μέσα από τον φακό της δυσαρέσκειας για τη χαμένη δόξα της Σοβιετικής Ένωσης

Μιλώντας μετά τη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής, ο πρόεδρος Πούτιν άφησε και πάλι να εννοηθεί ότι ο πόλεμος έχει να κάνει με τη μειωμένη θέση της Ρωσίας μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης
LIFO NEWSROOM
Εκλογές στη Βολιβία: Η σκιά του Εβο Μοράλες και η καμπάνια άκυρων ψήφων

Διεθνή / Εκλογές στη Βολιβία: Η σκιά του Εβο Μοράλες και η καμπάνια άκυρων ψήφων

Ο Εβο Μοράλες, πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, παραμένει στο επίκεντρο παρά το πολιτικό του αδιέξοδο και τις κατηγορίες εις βάρος του, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για κρίσιμες προεδρικές εκλογές
LIFO NEWSROOM