Spotify: Αύξηση τιμών συνδρομών σε πολλές χώρες το καλοκαίρι του 2025

Spotify: Αύξηση τιμών συνδρομών σε πολλές χώρες το καλοκαίρι του 2025 Facebook Twitter
0

Η Spotify σχεδιάζει να αυξήσει τις τιμές των συνδρομών της σε δεκάδες χώρες παγκοσμίως το φετινό καλοκαίρι, καθώς δίνει πλέον προτεραιότητα στην κερδοφορία, με φόντο τη ραγδαία άνοδο της μετοχής της.

Σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, η πλατφόρμα πρόκειται να αυξήσει κατά περίπου 1 ευρώ τις ατομικές συνδρομές σε χώρες της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής ήδη από τον Ιούνιο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες - την πιο σημαντική αγορά της - δεν προβλέπεται νέα αύξηση για το καλοκαίρι του 2025, καθώς η τιμή είχε ήδη αυξηθεί τον Ιούλιο του 2024.

Η Spotify απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Για χρόνια, στελέχη της μουσικής βιομηχανίας ασκούσαν πιέσεις στις πλατφόρμες όπως η Spotify και η Apple Music να αυξήσουν τις τιμές τους, υποστηρίζοντας ότι αυτές δεν έχουν ακολουθήσει τον ρυθμό του πληθωρισμού και παραμένουν φθηνότερες σε σχέση με υπηρεσίες video streaming όπως το Netflix. Παρά τις πρόσφατες αυξήσεις, η ατομική συνδρομή της Spotify στις ΗΠΑ κοστίζει μόλις $11,99 - ελάχιστα πάνω από την αρχική τιμή των $9,99 πριν 14 χρόνια.

Η Spotify έχει ήδη ξεκινήσει αθόρυβα αυξήσεις σε χώρες όπως η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, ενώ το κύμα των ανατιμήσεων αναμένεται να ενταθεί σημαντικά κατά τη θερινή περίοδο.

Η κίνηση αυτή πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η εντυπωσιακή ανάπτυξη της μουσικής βιομηχανίας επιβραδύνεται. Το 2024, σύμφωνα με την IFPI, ο ρυθμός αύξησης των παγκόσμιων εσόδων από μουσική μειώθηκε στο μισό.

Αντιμέτωπες με αυτή την επιβράδυνση, οι μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες στρέφονται στην ιδέα του «Streaming 2.0» — της επόμενης φάσης του streaming. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η δημιουργία ακριβότερων συνδρομών «super-premium» που θα προσφέρουν προνόμια όπως πρώιμη πρόσβαση σε νέα τραγούδια ή εισιτήρια για συναυλίες.

Η Spotify εξετάζει την εισαγωγή μιας τέτοιας υπερσυνδρομής στις ΗΠΑ, η οποία θα κοστίζει $6 επιπλέον τον μήνα — δηλαδή συνολικά $17 με την τρέχουσα τιμή.

Η Apple, η Amazon και η YouTube επίσης φέρεται να ετοιμάζουν δικές τους εκδόσεις αυτών των premium συνδρομών, σύμφωνα με στελέχη της βιομηχανίας, αν και τα σχέδια μπορεί να αλλάξουν.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Universal Music, Lucian Grainge, εισήγαγε τον όρο «Streaming 2.0» σε παρουσίαση προς επενδυτές τον Σεπτέμβριο του 2024, δηλώνοντας ότι η νέα εποχή του streaming θα ενισχύσει σημαντικά την αξία του ψηφιακού περιεχομένου.

Παρόλα αυτά, αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η καταναλωτική αποδοχή δεν είναι δεδομένη. Ο Mark Mulligan της MIDiA Research δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έχουμε περάσει μία δεκαετία όπου ο κόσμος έχει συνηθίσει να έχει πρόσβαση σε όλη τη μουσική του κόσμου με μόλις $10 το μήνα. Τώρα, θα χρειαστεί να πειστούν να πληρώσουν περισσότερα για “πρώτη ακρόαση”».

Η μετοχή της Spotify έχει υπερδιπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο χάρη στη συνεχιζόμενη αύξηση των εσόδων και των συνδρομητών. Η εταιρεία πρόκειται να ανακοινώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα την ερχόμενη Τρίτη.

Με πληροφορίες από Financial Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM
«Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Διεθνή / «Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Η νέα γενιά «superfake» επώνυμων τσαντών απειλεί τη βιομηχανία της πολυτελείας, καθώς οι Gen Z καταναλωτές στρέφονται σε ρεαλιστικά αντίγραφα με χαμηλότερο κόστος. Πώς το TikTok, οι influencers και η τεχνολογία αλλάζουν το παιχνίδι.
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Διεθνή / Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της"
LIFO NEWSROOM
Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ανάλυση / Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν δημιούργησε νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες για την Τουρκία - Πώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση της Τεχεράνης σε Ιράκ, Συρία και Νότιο Καύκασο
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Διεθνή / Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Οι κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως η BYD και η Chery κατακτούν την παγκόσμια αγορά με ταχύτητα και ευελιξία που σοκάρουν τους παραδοσιακούς γίγαντες όπως η Tesla και η Volkswagen
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ως την 1η Αυγούστου, αλλά ταυτόχρονα και για την υιοθέτηση αναλογικών αντίμετρων εάν χρειαστεί, επισημαίνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Διεθνή / Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Η ΕΕ κατηγορείται για συνενοχή σε παραβιάσεις διεθνούς δικαίου εξαιτίας συμφωνίας φυσικού αερίου με το Ισραήλ, που φέρεται να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των Παλαιστινίων, σύμφωνα με έκθεση της Global Witness
LIFO NEWSROOM