Ένας σπάνιος αιγυπτιακός γύπας εντοπίστηκε πάνω από το χωριό Dunfanaghy, στην επαρχία Donegal στην Ιρλανδία.

 

Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται το συγκεκριμένο είδος οπουδήποτε στο νησί.

 

Οι παρατηρητές πουλιών συρρέουν στην περιοχή για να ρίξουν μια ματιά στο αρπακτικό, που πιστεύεται ότι είναι το ίδιο πουλί που εντοπίστηκε στις Νήσους του Scilly τον Ιούνιο.

 

Ο αιγυπτιακός γύπας βρίσκεται στη λίστα με τα απειλούμενα είδη σε παγκόσμιο επίπεδο από το 2007. Είναι ο μόνος μεταναστευτικός γύπας μεγάλων αποστάσεων.

 

Το μεταναστευτικό του εύρος συνήθως εκτείνεται από το Μπαγκλαντές έως τη Δυτική Αφρική και μπορεί να βρεθεί σε περιοχές της νότιας Ισπανίας και της βόρειας Γαλλίας.

 

Συνήθως υπάρχει μια αίσθηση ενθουσιασμού όταν εντοπίζετε ένα σπάνιο πουλί, είπε στο BBC News, ο Shane Farrell, που εντόπισε πρώτος το σπάνιο πτηνό.

 

Αρχικά πίστευε ότι είχε δραπετεύσει από συνθήκες αιχμαλωσίας, αλλά μία πιο προσεκτική εξέταση κυρίως των φτερών του αποκάλυψε ότι ήταν το ίδιο αρπακτικό, που παρατηρήθηκε στα νησιά του Scilly.

 

Πριν εντοπιστεί τον περασμένο Ιούνιο, είχαν καταγραφεί επίσημα μόλις δύο προηγούμενες εμφανίσεις τέτοιων αρπακτικών στο Ηνωμένο Βασίλειο - μία στο Somerset το 1825 και μια άλλη στο Essex το 1868.

 

Ο Niall Hatch, από την ομάδα διατήρησης Birdwatch Ireland, δήλωσε ότι η βόρεια ακτή της Ιρλανδίας ήταν το τελευταίο μέρος που θα περίμενε κανείς να δει έναν αιγυπτιακό γύπα.

 

Είπε ότι είναι δύσκολο να ανακαλύψουν πώς το πουλί, το οποίο έχει άνοιγμα φτερών σχεδόν 2 μέτρα, ταξίδεψε από τις Νήσους του Scilly χωρίς κανείς να το εντοπίσει.

 

Σπάνιος αιγυπτιακός γύπας εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ιρλανδία
WILL WAGSTAFF

 

Με πληροφορίες του BBC