Ο Σουνάο Τσουμπόι, ένας από τους λεγόμενους «χιμπακούσα» ή επιζήσαντες από τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας της ιστορίας στη Χιροσίμα, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 96 χρόνων


Ο Τσουμπόι, 20 χρόνων τότε και φοιτητής, πήγαινε στο πανεπιστήμιο όταν οι δυνάμεις των Συμμάχων βομβάρδισαν την μαρτυρική πόλη του ιαπωνικού νότου, στις 6 Αυγούστου του 1945. 


Υπέστη καθολικά εγκαύματα σε όλο του το σώμα. 

 

«Γυμνός, προσπάθησα να τρέξω μακριά για περίπου τρεις ώρες, μέχρι που τελικά δεν μπορούσα πια να περπατήσω» είχε πει σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP). 

 

Σουνάο Τσουμπόι: Πέθανε ένας από τους επιζήσαντες της Χιροσίμα και ακτιβιστής κατά των ατομικών όπλων
Ο τότε 80χρονος Τσουμπόι μπροστά από το Θόλο της Ατομικής Βόμβας, κρατώντας μία φωτογραφία που τραβήχτηκε τρεις ώρες μετά τη ρίψη της βόμβας. Στη φωτογραφία φαίνεται ο ίδιος έβδομος από αριστερά - Πηγή φωτογραφίας: Getty Images


Έπιασε μια πέτρα με την οποία έγραψε στο χώμα «Ο Τσουμπόι πέθανε εδώ», προτού χάσει τις αισθήσεις του. Επανέκτησε τις αισθήσεις του αρκετές εβδομάδες μετά. Ήταν τόσο αδύναμος και με τόσε ουλές στο κορμί του, που οι γιατροί υποχρεώθηκαν να ξεκινήσουν την αποκατάσταση βάζοντάς τον να μπουσουλάει στο πάτωμα. 


Ο Τσουμπόι δίδαξε μαθηματικά στα σχολεία της Ιαπωνίας, περιγράφοντας στα παιδιά τις φρικώδεις εμπειρίες του κατά τη διάρκεια του πολέμου. 


Περίπου 140.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν τη μοιραία εκείνη ημέρα και τα χρόνια που ακολούθησαν στη Χιροσίμα και ο Τσουμπόι αφιέρωσε τη ζωή του στην εξάλειψη των πυρηνικών όπλων.

 

Συνάντησε τον Μπαράκ Ομπάμα στην ιστορική του επίσκεψη στη Χιροσίμα το 2016, την πρώτη Αμερικανού προέδρου από την επίθεση. 


Οι δύο τους έδωσαν τα χέρια και κουβέντιασαν για περίπου ένα λεπτό, παρουσία του τότε πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε. 

 

Σουνάο Τσουμπόι: Πέθανε ένας από τους επιζήσαντες της Χιροσίμα και ακτιβιστής κατά των ατομικών όπλων
Το 2016 συναντήθηκε με τον Μπαράκ Ομπάμα, τον πρώτο Αμερικανό πρόεδρο που επισκέπτεται τη μαρτυρική πόλη από τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας - Πηγή φωτογραφίας: ΑΡ


«Ποτέ μην εγκαταλείψετε» ήταν η συμβουλή του στους ακτιβιστές - πολέμιους των πυρηνικών όπλων. 

 

Ο Τσουμπόι ανέπτυξε καρκίνο και άλλες ασθένειες και πέρασε κλινήρης σε νοσοκομείο μακρές περιόδους της ζωής του λόγω της αναιμίας. Είχε αποκτήσει δύο κόρες και ένα γιο.

 

Αυτή τη στιγμή, οι Χιμπακούσα εν ζωή της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι είναι περίπου 127.000.


Με πληροφορίες από BBC