Σουλτς: Νέες εκλογές αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για τον συνασπισμό «Τζαμάικα»

Σουλτς: Νέες εκλογές αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για τον συνασπισμό «Τζαμάικα» Facebook Twitter
0

Ακόμη και προσφυγή σε νέες κάλπες βλέπει ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας, Μάρτιν Σουλτς. 

Τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας βρίσκονται σε οριακό σημείο, ο κ. Σουλτς μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Bild», επισήμανε: «Εκτιμώ ότι οι συμμετέχοντες στις διερευνητικές συζητήσεις θα καταλήξουν σε έναν κοινό παρονομαστή. Εάν δεν συμβεί αυτό δεν θα υπάρξει μεγάλος συνασπισμός αλλά νέες εκλογές. Η ευθύνη γι αυτό θα βαρύνει όλους τους διαπραγματευόμενους αλλά ιδίως την καγκελάριο».

Ο ίδιος επισήμανε πως δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων για συνασπισμό «Τζαμάικα».

«Μετακινηθήκαμε σε πολλά σημεία, φτάσαμε στα όρια του πόνου σε διαδικασίες, προθεσμίες και αριθμούς. Δεν είναι όμως διαπραγματεύσιμο το θέμα της επανένωσης των οικογενειών προσφύγων. Δεν θα δεχτούμε να αποκλεισθεί η επανένωση οικογενειών σε ανθρώπους στους οποίους έχει ήδη παρασχεθεί ένα ελάχιστο καθεστώς προστασίας σύμφωνα με τον νόμο. Είναι απάνθρωπο», σημείωσε ο Γιούργκεν Τριτίν, ηγετικό στέλεχος των Πρασίνων και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος στην κυβέρνηση Γκέρχαρντ Σρέντερ (SPD), ο οποίος συμμετέχει στην αντιπροσωπεία του κόμματός του στις διερευνητικές συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού τύπου «Tζαμάικα», δηλαδή με την συμμετοχή Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Φιλελευθέρων (FDP) και Πρασίνων (Die Gruenen).

Το ότι οι συζητήσεις έχουν δυσκολέψει τόσο πολύ στο προσφυγικό, ο Γιούργκεν Τριτίν το αποδίδει στο FDP: «Εάν λάβω υπόψη κατά λέξη τον Κρίστιαν Λίντνερ, τότε ο Φιλελεύθερο Κόμμα τάσσεται υπέρ της συνέχισης του αποκλεισμού της επανένωσης των οικογενειών των προσφύγων. Με αυτόν τον τρόπο βάζει πλάτη στο Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα και καθιστά δύσκολη την μετακίνηση των Χριστιανοδημοκρατών στο θέμα αυτό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του πρώτου δημόσιου γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ΑRD, oι Πράσινοι έκαναν ήδη μια συμβιβαστική πρόταση στο βαυαρικό CSU, το οποίο τάσσεται υπέρ ενός ορίου υποδοχής προσφύγων, για ένα χαλαρό και όχι δεσμευτικό όριο υποδοχής 200.000 προσφύγων ετησίως στη Γερμανία.

Eν τούτοις, ακόμα και αν υπάρξει σύγκλιση στο προσφυγικό, ο Τριτίν βλέπει και μια σειρά από άλλα μεγάλα εμπόδια στον δρόμο προς την κυβέρνηση συνασπισμού. «Οι διαφορές έχουν σχεδόν μεγαλώσει. Αυτό ισχύει σε σχέση με τη φιλοευρωπαϊκή πολιτική των Πρασίνων, η οποία έρχεται σε αντίθεση με εκείνη των Φιλελευθέρων, στο θέμα των μεταφορών και των εξαγωγών όπλων.

Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) αναμένουν μερικές φορές να κάνουμε το αντίθετο από εκείνο το οποίο υποσχεθήκαμε προεκλογικά. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι ρεαλιστικό», πρόσθεσε ο Τριτίν στη συνέντευξή του στη Bild. Τόνισε δε ότι οι Πράσινοι «δεν θα συμπράξουν σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό στον οποίο η πρώτη κρίση θα ξεσπάσει τον Μάρτιο, η δεύτερη τον Απρίλιο και το αργότερο σε ένα έτος θα τελειώσει και θα πάμε σε εκλογές. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά και θα παρέλυε την Ευρώπη. Οι Πράσινοι θα συμμετάσχουν σε συνασπισμό εάν υπάρχει η βάσιμη προοπτική ότι θα μπορέσουμε να κυβερνήσουμε τέσσερα χρόνια».

Πηγή: Bild, ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαδαγασκάρη: Πώς η έλλειψη νερού μετέτρεψε μια εξέγερση της Gen Z σε στρατιωτικό πραξικόπημα

Διεθνή / Μαδαγασκάρη: Πώς η έλλειψη νερού μετέτρεψε μια εξέγερση της Gen Z σε στρατιωτικό πραξικόπημα

Μια φοιτητική διαμαρτυρία για την έλλειψη νερού στο Πανεπιστήμιο της Ανταναναρίβο εξελίχθηκε σε μαζική εξέγερση που ανέτρεψε τον πρόεδρο της Μαδαγασκάρης, Αντρί Ραζοελίνα
LIFO NEWSROOM
Ο Ζελένσκι έδειξε στον Τραμπ χάρτες με πιθανούς στόχους εντός της Ρωσίας

Διεθνή / Ο Ζελένσκι έδειξε στον Τραμπ χάρτες με πιθανούς στόχους εντός της Ρωσίας

Οι χάρτες περιλαμβάνουν «σημεία πίεσης για τη ρωσική άμυνα και τη στρατιωτική οικονομία που θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν ώστε να αναγκαστεί ο Πούτιν να βάλει τέλος στον πόλεμο»
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία: Μπορεί να σώσει τους γιατρούς από burnout;

Διεθνή / Τεχνητή Νοημοσύνη στην Υγεία: Μπορεί να σώσει τους γιατρούς από burnout;

Στη Σύνοδο Υγείας του Βερολίνου αναδείχθηκε η υπερφόρτιση των γιατρών και η ανάγκη χρήσης AI για μείωση της γραφειοκρατίας - Οι ειδικοί τονίζουν ότι η σωστή εφαρμογή και τα ποιοτικά δεδομένα είναι κλειδί για επιτυχία
LIFO NEWSROOM
«Woke σκουπίδια»: Το Πεντάγωνο επιτίθεται στο Netflix για σείρα με θέμα έναν γκέι πεζοναύτη

Διεθνή / «Woke σκουπίδια»: Το Πεντάγωνο επιτίθεται στο Netflix για σειρά με θέμα έναν γκέι πεζοναύτη

«Yπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, ο αμερικανικός στρατός επανέρχεται στην πολεμική του ηθική», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου
LIFO NEWSROOM
Δεκάχρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Δυτική Όχθη

Διεθνή / Δεκάχρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Δυτική Όχθη

Το παιδί φέρεται να έπαιζε ποδόσφαιρο με φίλους του στην αυλή του σχολείου, όταν είδε ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα να πλησιάζουν και άρχισε να τρέχει προς το χωριό Αλ-Ρίχια
LIFO NEWSROOM
Χιλιάδες Βρετανοί μηνύουν την Johnson & Johnson: Το ταλκ με αμίαντο και οι υποθέσεις καρκίνου

Διεθνή / Χιλιάδες Βρετανοί μηνύουν την Johnson & Johnson: Το ταλκ με αμίαντο και οι υποθέσεις καρκίνου

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο διεκδικούν τη Johnson & Johnson, υποστηρίζοντας ότι τα μωρομάντηλα με ταλκ περιείχαν αμίαντο, προκαλώντας καρκίνο και μεσοθηλίωμα
LIFO NEWSROOM
Ο Sam Fender συνεργάζεται με τον Έλτον Τζον στο νέο τραγούδι «Talk to You»

Διεθνή / Ο Sam Fender συνεργάζεται με τον Έλτον Τζον στο νέο τραγούδι «Talk to You»

Δεν μπορούσα να αντισταθώ – ήταν τόσο διασκεδαστικό να το παίξω. Αγαπώ πραγματικά τον Sam· είναι φίλος μου εδώ και πολλά χρόνια, και είναι απίστευτο να τον βλέπω να εξελίσσεται σε έναν καλλιτέχνη παγκόσμιας κλάσης» δήλωσε ο Έλτον Τζον
LIFO NEWSROOM