Σουηδία: Παραιτείται ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν- «Η πιο δύσκολη πολιτική απόφαση»

Σουηδία: Παραιτείται ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν- «Η πιο δύσκολη πολιτική απόφαση» Facebook Twitter
Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Stefan Lofven. EPA/STINA STJERNKVIST
0

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν δήλωσε σήμερα ότι παραιτείται, με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου να καλείται τώρα να βρει αντικαταστάτη, αφού ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών ηττήθηκε στην ψηφοφορία επί πρότασης μομφής σε βάρος του.

Ο Λεβέν είχε προθεσμία έως σήμερα τα μεσάνυχτα να παραιτηθεί ή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές αφού έχασε στην ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής σε βάρος του στο Κοινοβούλιο στις 21 Ιουνίου όταν το Αριστερό Κόμμα απέσυρε τη στήριξή του. Ο ίδιος ήλπιζε να βρει νέα στήριξη στην κυβέρνηση για να εξασφαλίσει τον επαναδιορισμό του.

«Ζήτησα να αποχωρήσω από την πρωθυπουργία», δήλωσε ο Λεβέν σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου. «Είναι η πιο δύσκολη πολιτική απόφαση που έλαβα ποτέ».

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου μπορεί τώρα να κάνει έως τέσσερις προσπάθειες για να βρει νέο πρωθυπουργό με επαρκή στήριξη από τους βουλευτές. Εάν αποτύχει, πρέπει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, περίπου ένα χρόνο νωρίτερα από την προγραμματισμένη προσφυγή στις κάλπες τον Σεπτέμβριο του 2022. Οι εκλογές αυτές θα πρέπει να διεξαχθούν ούτως ή άλλως, το οποίο σημαίνει ότι η όποια νέα κυβέρνηση θα είναι βραχύβια.

Ο Λεβέν δήλωσε σήμερα πως ελπίζει να μπορέσουν να αποφευχθούν νέες εκλογές, προσθέτοντας: «Ενώ έχει απομείνει μόνο ένας χρόνος έως τις εκλογές, και με την συνεχιζόμενη πανδημία, οι πρόωρες εκλογές δεν είναι ό,τι καλύτερο για τη Σουηδία».

Ο Λεβέν, πρώην επικεφαλής συνδικάτου και ηλεκτροσυγκολλητής, ηγείτο μιας εύθραυστης συμμαχίας μειοψηφίας με τους Πράσινους από το 2018 και βασιζόταν στη στήριξη δύο μικρών κεντροδεξιών κομμάτων και του Αριστερού Κόμματος για να παραμείνει στην εξουσία.

Το κεντροαριστερό και το κεντροδεξιό μπλοκ είναι ισοδύναμα στο Κοινοβούλιο και, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η εικόνα αυτή ίσως να μην αλλάξει με τη διενέργεια εκλογών.

Η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής την περασμένη εβδομάδα προσκάλεσε φρενήρεις συζητήσεις σε όλο το πολιτικό φάσμα καθώς και τα δύο μπλοκ προσπάθησαν να εξασφαλίσουν επαρκή στήριξη για να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Ο Λεβέν χρειάστηκε τέσσερις μήνες για να σχηματίσει κυβέρνηση ύστερα από τις εκλογές του 2018 στις οποίες καμία παράταξη δεν εξασφάλισε αυτοδυναμία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP    

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΟΗΕ ΗΠΑ ΝΕΚΡΟΙ

Διεθνή / ΟΗΕ: Οι δαπάνες των ΗΠΑ για τον πόλεμο στο Ιράν θα μπορούσαν να έχουν σώσει 87 εκατ. ζωές

«Κατακλυσμική» χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός της υπηρεσίας του έχει μειωθεί κατά περίπου 50%
ΙΡΑΝ ΟΗΕ ΗΠΑ ΝΕΚΡΟΙ
ΡΩΣΙΑ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

Διεθνή / Ρωσία και Βόρεια Κορέα συνδέονται πλέον μέσω οδικής γέφυρας

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν ενισχυθεί εν μέσω της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τη Μόσχα και την Πιονγιάνγκ να εμβαθύνουν τους οικονομικούς, πολιτικούς, πολιτιστικούς και στρατιωτικούς δεσμούς τους
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Ποιος είναι ο 88χρονος που αγκάλιασε - «Εκπλήρωσε την επιθυμία της αποθανούσας συζύγου του», γράφουν διεθνή ΜΜΕ

Το βίντεο που καταγράφει την πριγκίπισσα να αγκαλιάζει τον ηλικιωμένο κατά τη διάρκεια της δεξίωσης για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση της βασίλισσας Ελισάβετ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΖΕΙ ΝΤΙ ΒΑΝΣ

Διεθνή / «Στον πάγο» η αποστολή Βανς στο Ισλαμαμπάντ – Χωρίς απάντηση από την Τεχεράνη οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ–Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεκκίνησης της αποστολής ακόμη και άμεσα, εφόσον η Τεχεράνη δώσει σήμα ότι είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί
THE LIFO TEAM
ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς κατάφερε το Πακιστάν να γίνει ένας απρόσμενος ειρηνοποιός μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν;

Μια πυρηνική δύναμη που δεν αναγνωρίζει επίσημα το Ισραήλ έχει εξασφαλίσει έναν ρόλο πρώτης γραμμής στον πόλεμο του Ιράν, παρά το γεγονός ότι δεν είχε πάντα καλές σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ
THE LIFO TEAM