Σουδάν: Δικαστήριο καταδίκασε τρεις άνδρες σε ακρωτηριασμό χεριών - Για κλοπή φιαλών αερίου

Σουδάν: Δικαστήριο καταδίκασε τρεις άνδρες σε ακρωτηριασμό χεριών - Για κλοπή φιαλών αερίου Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/MOHAMMED ABU OBAID
0

Τρεις άνδρες στο Σουδάν καταδικάστηκαν σε ακρωτηριασμό χεριών για κλοπή. Είναι η πρώτη τέτοια καταδικαστική απόφαση στη χώρα, εδώ και δεκαετίες. 

Καταδικάστηκαν για κλοπή φιαλών φυσικού αερίου στο Ομντουρμάν, την πολυπληθέστερη πόλη του Σουδάν, η οποία βρίσκεται απέναντι από την πρωτεύουσα Χαρτούμ, απέναντι από τον ποταμό Νείλο.

Η απόφαση ελήφθη πριν από δύο εβδομάδες, αλλά η είδηση γνωστοποιείται σήμερα, εγείροντας φόβους πως η χώρα διολισθαίνει πίσω στον κρατικό εξτρεμισμό, 15 μήνες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα. 

Οι τρεις 20άρηδες καταδικάστηκαν, επίσης, σε τριετή φυλάκιση, έκαστος, και τους επιβλήθηκε πρόστιμο περίπου 3.000 ευρώ, ως αποζημίωση για την κλοπή. Έχουν μεταφερθεί σε κατάστημα κράτησης, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί η ημερομηνία εκτέλεσης της ποινής. 

Ο δικηγόρος ενός εκ των τριών, δήλωσε πως «δυστυχώς, παρά την πολιτική αλλαγή στη χώρα, τίποτα δεν έχει αλλάξει όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, ήταν μία επιφανειακή αλλαγή». 

Σε ανακοίνωσή του, το Αφρικανικό Κέντρο Μελετών για τη Δικαιοσύνη και την Ειρήνη, μια οργάνωση για τα δικαιώματα που λειτουργεί από την Ουγκάντα, κατηγόρησε τις σουδανικές Αρχές για κακοδικία

Είπε ότι η δίκη πραγματοποιήθηκε «χωρίς νομική εκπροσώπηση, με την αποτυχία του δικαστηρίου να εξηγήσει στους κατηγορούμενους τη σοβαρότητα και την ποινή των αδικημάτων και τη στήριξη του δικαστηρίου στις ομολογίες, ως το μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο για την καταδίκη των κατηγορουμένων».

Τον Αύγουστο του 2021, το Σουδάν υπέγραψε τη σύμβαση του ΟΗΕ για τον τερματισμό των βασανιστηρίων και άλλων σκληρών, απάνθρωπων ή εξευτελιστικών τιμωριών, η οποία θα έπρεπε να είχε οδηγήσει στην αναδιατύπωση πολλών νόμων του ποινικού κώδικα ώστε να ευθυγραμμιστούν με τους διεθνείς νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Αλλά, αυτό δεν συνέβη ποτέ, επειδή δεν υπάρχει πραγματική βούληση από την εξουσία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνεχίζουμε να βλέπουμε τέτοιες περιπτώσεις κάθε τόσο» είπε ο δικηγόρος.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κέιτ Μίντλετον: Άγνωστο αν θα παραστεί στη δεξίωση προς τιμήν του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας στο Μπάκιγχαμ 

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Άγνωστο αν θα παραστεί στη δεξίωση προς τιμήν του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας στο Μπάκιγχαμ 

Επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία πραγματοποιούν ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο και η αυτοκράτειρα Μασάκο - Την Τρίτη θα παραθέσει δεξίωση προς τιμήν τους ο Βρετανός μονάρχης 
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ