Σουδάν: Αντιμέτωποι με λιμοκτονία 230.000 μητέρες και παιδιά λόγω του πολέμου

Σουδάν: Αντιμέτωποι με λιμοκτονία 230.000 μητέρες και παιδιά λόγω του πολέμου Facebook Twitter
Φωτογραφία παιδιού από σχολείο του Σουδάν / EPA
0

Αντιμέτωποι με λιμοκτονία είναι τουλάχιστον 230.000 άνθρωποι στο Σουδάν, σχεδόν ένα χρόνο μετά από το ξέσπασμα του πολέμου.

Παιδιά, έγκυες αλλά και νέες μητέρες διατρέχουν τεράστιο κίνδυνο να πεθάνουν από την πείνα, γεγονός για το οποίο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children. Ο πόλεμος στο Σουδάν, ο οποίος ξέσπασε ανάμεσα σε δύο στρατηγούς για την εξουσία, έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός.

Τουλάχιστον 8.000.000 άτομα στο Σουδάν μετατράπηκαν σε πρόσφυγες και εκτοπίστηκαν εσωτερικά, κάτι που κατατάσσει το Σουδάν «σε μια από τις χειρότερες επισιτιστικές κρίσεις στον κόσμο». Η οργάνωση Save the Children εκτιμά πως πάνω από 2,9 εκατομμύρια ανήλικα υποφέρουν από υποσιτισμό και 729.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών από «οξύ υποσιτισμό», την πιο σοβαρή και θανατηφόρα μορφή πείνας.

Στις αρχές του μήνα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) των Ηνωμένων Εθνών είχε προειδοποιήσει πως η παρατεινόμενη ένοπλη σύρραξη ενδέχεται να «δημιουργήσει τη μεγαλύτερη κρίση λιμού στον κόσμο» στο Σουδάν, που ήδη βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση εκτοπισμού πληθυσμού στον πλανήτη. Οι βομβαρδισμοί εναντίον αμάχων, οι καταστροφές υποδομών, οι βιασμοί, οι λεηλασίες, οι βίαιοι εκτοπισμοί, οι πυρπολήσεις κοινοτήτων, είναι πλέον η εφιαλτική καθημερινότητα για τους περίπου 48 εκατομμύρια κατοίκους του Σουδάν.

Ο διευθυντής του παραρτήματος της Save the Children στο Σουδάν, επισημαίνει πως οι συνέπειες του πολέμου είναι συχνά μακροπρόθεσμες. Το ότι δεν υπήρξε αγροτική περίοδος το 2023 σημαίνει «πως σήμερα δεν υπάρχουν τρόφιμα». Και το ότι «δεν γίνεται σπορά σήμερα σημαίνει πως δεν θα υπάρχουν τρόφιμα αύριο», εξηγεί. «Ο κύκλος της πείνας δεν παύει να γίνεται χειρότερος, χωρίς καμιά λύση ενόψει, μόνο περισσότερη δυστυχία» σημειώνει την ώρα που οι μισοί Σουδανοί, ανάμεσά τους 14 εκατομμύρια παιδιά, έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν, κατά τον ΟΗΕ.

Σουδάν: Σχεδόν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται ένα βήμα πριν τον λιμό

Στον πόλεμο στο Σουδάν, που δεν αποκλείεται να διαρκέσει χρόνια σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, αναμετρώνται οι ένοπλες δυνάμεις και οι παραστρατιωτικοί των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ). Το γεγονός ώθησε 18 εκατομμύρια Σουδανούς σε κατάσταση οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας, ανάμεσά τους πέντε εκατομμύρια που βρίσκονται ένα στάδιο πριν τον λιμό.

Ωστόσο στην περίπτωση του Σουδάν, η διεθνής κοινότητα δεν διαθέτει επαρκή χρηματοδότηση για να προσφερθεί βοήθεια στους εκτοπισμένους, στους πρόσφυγες, στους τραυματίες, στα θύματα σεξουαλικής βίας, την ώρα που το διεθνές σύστημα δικαιοσύνης ανησυχεί πως διαπράττονται «εγκλήματα πολέμου» στο Σουδάν. Εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, που εμποδίζονται να φθάσουν ή να κυκλοφορήσουν στη χώρα όταν δεν δέχονται επιθέσεις, τονίζουν πως δεν έχει καλυφθεί παρά το 5,5% των χρηματοδοτικών αναγκών για τις προσπάθειες αποτροπής του λιμού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Τραμπ για Ιράν: «Θα τελειώσει σύντομα ο πόλεμος. Δεν έχει μείνει τίποτα άλλο να στοχεύσουμε»

«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά. Είμαστε πολύ μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Έχουμε προκαλέσει περισσότερη ζημιά από ό,τι περιμέναμε, ακόμα και μέσα στην αρχική περίοδο των έξι εβδομάδων», αναφέρει ο Τραμπ
THE LIFO TEAM
ΧΑΡΒΕΪ ΓΟΥΑΪΝΣΤΙΝ

Διεθνή / Χάρβεϊ Γουάινστιν: «Το λάθος μου ήταν ότι απατούσα τη γυναίκα μου, όχι η σεξουαλική επίθεση»

Ο πρώην παραγωγός του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάινστιν μίλησε μέσα από τη φυλακή στο The Hollywood Reporter, περιγράφοντας τη ζωή του ως «κόλαση», επαναλαμβάνοντας ότι αρνείται τις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης και πως τον βαραίνει να σκέφτεται πως ειναι το κεντρικό πρόσωπο του κινήματος #MeToo
THE LIFO TEAM
Νορβηγία: Έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για πιθανή μεταμόσχευση πνεύμονα στην πριγκίπισσα Μέτε-Μάριτ

Διεθνή / Νορβηγία: Έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για πιθανή μεταμόσχευση πνεύμονα στην πριγκίπισσα Μέτε-Μάριτ

Πάσχει από πνευμονική ίνωση από το 2018, μια εκφυλιστική νόσο που προκαλεί ουλές στους πνεύμονες, καθιστώντας όλο και πιο δύσκολη την αναπνοή και τη σωστή οξυγόνωση του οργανισμού.
THE LIFO TEAM