Σομαλία: Στους 85 οι νεκροί από τις δύο βομβιστικές επιθέσεις που συγκλόνισαν το Μογκαντίσου

Σομαλία: Στους 85 οι νεκροί από τις δύο βομβιστικές επιθέσεις που συγκλόνισαν το Μογκαντίσου Facebook Twitter
0

Στους 85 ανήλθαν οι νεκροί από τις δύο βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν χθες, Σάββατο στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, σε ένα από τα πιο αιματηρά που έχουν σημειωθεί στη χώρα από το 2007 οπότε οι ισλαμιστές αντάρτες Σεμπάμπ ξεκίνησαν τη δράση τους.

Ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά φορτηγό εξερράγη μπροστά από ένα ξενοδοχείο στον πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο Κ5 της πρωτεύουσας Μογκαντίσου, ο οποίος είναι γεμάτος με κυβερνητικά κτίρια, εστιατόρια και καταστήματα.

Δύο ώρες αργότερα ένα άλλο παγιδευμένο όχημα εξερράγη στη συνοικία Μεντίνα της σομαλικής πρωτεύουσας.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Οι Σομαλοί ισλαμιστές Σεμπάμπ, που συνδέονται με την αλ Κάιντα, συχνά εξαπολύουν επιθέσεις στο Μογκαντίσου και τα περίχωρά της.

Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε έξω από το δημοφιλές ξενοδοχείο Safari, όπου όμως δεν διαμένουν συχνά κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Συνήθως οι Σεμπάμπ βάζουν στο στόχαστρο ξενοδοχεία που χρησιμοποιούνται από μέλη της κυβέρνησης.

Οι Σεμπάμπ εκδιώχθηκαν από το Μογκαντίσου τον Αύγουστο του 2011 και τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει επίσης τα περισσότερα από τα προπύργιά τους. Όμως ελέγχουν ακόμη μεγάλες εκτάσεις στην ύπαιθρο και εξαπολύουν συχνά αντάρτικες επιχειρήσεις και επιθέσεις αυτοκτονίας στην πρωτεύουσα και σε στρατιωτικές βάσεις.

Η χθεσινή επίθεση έγινε μία ημέρα μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του υπουργού Άμυνας και του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων της Σομαλίας.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καναδός γκέι πρωταγωνιστής ταινιών ενηλίκων λέει ότι του επέβαλαν 10ετή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ

Ειδήσεις / Γκέι πρωταγωνιστής ταινιών ενηλίκων λέει ότι του επέβαλαν 10ετή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ

Ο Καναδός σταρ του gay πορνό υποστηρίζει ότι κρατήθηκε επί ώρες από αμερικανούς τελωνειακούς στο αεροδρόμιο Πίρσον του Τορόντο και στη συνέχεια αποκλείστηκε από τις ΗΠΑ για μία δεκαετία
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Ρίσκο και ευκαιρία: Οι δύο εκεχειρίες που μπορεί να ενισχύσουν τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν

Οι διπλωματικές διεργασίες έχουν ξεκινήσει και φαίνεται να αποκτούν δυναμική, όμως τα βαθιά γεωπολιτικά ζητήματα που χωρίζουν τις εμπλεκόμενες πλευρές καθιστούν το αποτέλεσμα αβέβαιο
THE LIFO TEAM
FBI ΚΑΣ ΠΑΤΕΛ

Διεθνή / The Atlantic: Ο διευθυντής του FBI «αγνοείται» - Ανησυχία για τη συμπεριφορά του Πατέλ

Περιστατικά υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, απουσίες χωρίς εξήγηση και έντονη αστάθεια στη συμπεριφορά του φέρεται να προκαλούν ανησυχία στο εσωτερικό του FBI και της κυβέρνησης Τραμπ
THE LIFO TEAM