Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σλοβακίας ακύρωσε σήμερα απόφαση αθώωσης ενός επιχειρηματία, που κατηγορείται ότι οργάνωσε τη δολοφονία του δημοσιογράφου Ján Kuciak και της αρραβωνιαστικιάς του.

 

Το δικαστήριο διέταξε τη διεξαγωγή μιας νέας δίκης, μετά την έφεση που κατέθεσαν εισαγγελείς.

 

Οι πολυεκατομμυριούχοι Marián Kočner και Alena Zsuzsová θα αντιμετωπίσουν τώρα μια νέα δίκη για τη δολοφονία του Ján Kuciak και της αρραβωνιαστικιάς του, Martina Kušnírová, που δολοφονήθηκαν στο σπίτι τους το 2018.

 

«Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι το Ειδικό Ποινικό Δικαστήριο έκανε πολλά λάθη κατά τη διάρκεια της δίκης, επομένως επιστρέφει την υπόθεση στο κατώτερο δικαστήριο», δήλωσε ο δικαστής Peter Paluda.

 

Δικαστήριο αθώωσε πέρυσι τον Marián Kočner, σε μια υπόθεση που συγκλόνισε τη Σλοβακία και οδήγησε σε μαζικές διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς της κυβέρνησης, επικαλούμενο την έλλειψη αποδείξεων. Ο 27χρονος Ján Kuciak  και η αρραβωνιαστικιά του δολοφονήθηκαν στο σπίτι τους έξω από την Μπρατισλάβα.

 

Οι δολοφονίες τους ανάγκασαν τον Robert Fico να παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού, πυροδότησαν μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και οδήγησαν σε μια νέα κυβέρνηση πέρυσι, της οποίας η βασική προεκλογική υπόσχεση ήταν να εξαλείψει τη διαφθορά.

 

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ο επιχειρηματίας, που είχε βρεθεί στο επίκεντρο της έρευνας του δημοσιογράφου σχετικά με τη διαφθορά και την εμπλοκή επιχειρηματιών με πολιτικές διασυνδέσεις, είχε διατάξει τη δολοφονία. Ο Kočner έχει επανειλημμένως αρνηθεί τις κατηγορίες. Μαζί με τον Kočner, το δικαστήριο ακύρωσε την αθώωση της φίλης του Alena Zsuzsová.

 

Άλλα δύο άτομα καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 15 και 25 ετών - ο ένας επειδή βοήθησε στο να σχεδιαστεί η επίθεση και ο άλλος επειδή, όπως ομολόγησε, πυροβόλησε τα θύματα.

 

Με πληροφορίες του Reuters/Guardian