Σκελετός δεινοσαύρου πωλήθηκε έναντι 12,4 εκατ.$

Σκελετός δεινοσαύρου πωλήθηκε έναντι 12,4 εκατ.$ Facebook Twitter
Φωτ.: Christie's
0

Ένας σκελετός δεινοσαύρου- που του έχει δοθεί το όνομα «Έκτωρ»- πωλήθηκε έναντι 12,4 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία του οίκου Christie’s. 

Ο σκελετός του Deinonychus antirrhopus (δεινόνυχος)- είδος που έγινε από τους πιο αναγνωρίσιμους δεινόσαυρους μετά την ταινία «Jurassic Park» σημειώνουν οι NYT- πωλήθηκε σε αγοραστή του οποίου η ταυτότητα δεν αποκαλύφθηκε. 

Η δημοπρασία αυτή δείχνει ότι συνεχίζεται η τάση των πωλήσεων απολιθωμάτων σε υψηλές τιμές, ένα μοτίβο που έχει ενοχλήσει κάποιους παλαιοντολόγους, οι οποίοι φοβούνται ότι θα μπορούσαν να χαθούν τα δείγματα για την επιστήμη, αν αγοράζονται από ιδιώτες και όχι από ιδρύματα. 

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών αυτή ήταν η πρώτη δημόσια πώληση δεινόνυχου, ενός ευκίνητου, δίποδου δεινοσαύρου, γνωστού για τα απειλητικά νύχια στα πόδια του. Η τιμή πώλησης ήταν πάνω από τη διπλάσια από την εκτίμηση του Christie’s για έως 6 εκατομμύρια δολάρια. 

Σκελετός δεινοσαύρου πωλήθηκε έναντι 12,4 εκατ.$ Facebook Twitter
Φωτ.: Christie's

Αυτός ο σκελετός αποτελείται από 126 αληθινά οστά και τα υπόλοιπα είναι ομοιώματα, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου μέρους του κρανίου. Ο «Έκτωρ» είναι περίπου 110 εκατ. ετών και εντοπίστηκε σε ανασκαφή σε ιδιωτική έκταση στη Μοντάνα πριν από περίπου μία δεκαετία, από τους Τζακ και Ρομπέρτ Όουεν, αυτοδίδακτους παλαιοντολόγους. Το εύρημα αγοράστηκε από τον Τζάρεντ Χάντσον, ο οποίος προετοίμασε το δείγμα και το πούλησε ξανά. 

«Δεν είχα ιδέα ότι θα κατέληγε στο Christie’s», δήλωσε ο 69χρονος Τζακ Όουεν, ο οποίος είχε συμφωνήσει με τον ιδιοκτήτη του ράντζου στο οποίο εργαζόταν, προκειμένου να κάνει ανασκαφή για απολιθώματα και να μοιραστούν τα κέρδη. 

Είναι σοκαριστικό το ότι πωλήθηκε για εκατομμύρια, είπε ο 69χρονος. Το κέρδος που έβγαλε ο ίδιος δεν συγκρίνεται καν με αυτό το ποσό. Αλλά τόνισε ότι το κίνητρό του, όταν αναζητά απολιθώματα, δεν είναι τα χρήματα. «Το θέμα είναι το κυνήγι, η εύρεση. Είσαι ο μόνος άνθρωπος στον κόσμο που έχει αγγίξει αυτό το ζώο, και αυτό είναι ανεκτίμητο», επεσήμανε. 

Το είδος ανακαλύφθηκε από τον παλαιοντολόγο Τζον Όστρομ το 1964 και του έδωσε το όνομα δεινόνυχος, χάρη στα έντονα κυρτά νύχια του, που πίστευε ότι χρησιμοποιούσε ο δεινόσαυρος για να κόψει τη λεία του. Η ανακάλυψη του Όστρομ ήταν θεμελιώδης για τον τρόπο με τον οποίο κατανοούν σήμερα οι επιστήμονες κάποιους δεινόσαυρους: λιγότερο σαν σαύρες και περισσότερο σαν πουλιά, με γρήγορη κίνηση, πιθανόν θερμόαιμους ή ακόμη και με φτερά. 

Αυτή η επιστημονική εξέλιξη είναι ένας από τους λόγους που ακαδημαϊκοί παλαιοντολόγοι μπορεί να ενδιαφέρονται να μελετήσουν δείγματα όπως ο «Έκτωρ». Κάποιοι εδώ και καιρό είναι κατά των δημοπρασιών για αυτά τα απολιθώματα, επειδή φοβούνται ότι μπορεί να καταλήξουν να πωλούνται σε τιμές που είναι απλησίαστες για μουσεία. 

Άλλοι παλαιοντολόγοι, που απασχολούνται εμπορικά με τον κλάδο όπως ο Χάντσον που αγόρασε τον «Έκτορα» από τον Όουεν, απαντούν ότι η δουλειά τους είναι επίσης κρίσιμης σημασίας για την επιστήμη και πρέπει να πληρώνονται για αυτή προκειμένου να μπορούν να συνεχίσουν να την κάνουν. 

Με πληροφορίες από NYT

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ