Η απόφαση του βασιλιά Καρόλου και της πριγκίπισσας Κέιτ να μιλήσουν ανοιχτά για τη μάχη τους με τον καρκίνο είχε σημαντικό αντίκτυπο σε πολλούς ανθρώπους που βρίσκονται αντιμέτωποι με την ίδια ασθένεια.
Σύμφωνα με ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα υποστήριξης ογκολογικών ασθενών στη Βρετανία, τους δόθηκε το θάρρος να μιλήσουν κι εκείνοι για τις δυσκολίες που βιώνουν.
Η αποκάλυψη στις αρχές του 2024 ότι τόσο ο 76χρονος βασιλιάς όσο και η 43χρονη Κέιτ – σύζυγος του πρίγκιπα Ουίλιαμ και διάδοχος του βρετανικού θρόνου – υποβάλλονταν σε θεραπείες για καρκίνο, προκάλεσε συγκίνηση στη βρετανική κοινωνία. Επαγγελματίες υγείας και οργανώσεις υποστήριξης εξήραν την επιλογή τους να μοιραστούν δημόσια την προσωπική τους δοκιμασία.
Παρόλο που και οι δύο έχουν επιστρέψει σε μέρος των βασιλικών τους καθηκόντων, ο βασιλιάς συνεχίζει τη θεραπεία του, ενώ η πριγκίπισσα Κέιτ περιορίζει ακόμα τις δημόσιες εμφανίσεις της.
Η Λόρα Λι, διευθύντρια των κέντρων Maggie’s, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η απόφασή τους να μιλήσουν δημόσια ήταν καθοριστική: «Ο βασιλιάς, μιλώντας ανοιχτά ως άνθρωπος που υποβάλλεται σε θεραπεία για καρκίνο, ενθάρρυνε πολλούς να εκφραστούν και να ζητήσουν βοήθεια». Σύμφωνα με την ίδια, «πέρυσι είδαμε αύξηση 12% στον αριθμό ανδρών που απευθύνθηκαν στα κέντρα μας, κάτι που συνδέεται άμεσα με την αποκάλυψη του βασιλιά για τη διάγνωση του καρκίνου».
Για την πριγκίπισσα Κέιτ, η Λι τόνισε πως στάθηκε γενναία καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας της, παρομοιάζοντας την εμπειρία της με «roller coaster» λόγω των σκαμπανεβασμάτων της ψυχολογίας.
«Κατάλαβα ακριβώς πώς ένιωσε», είπε η 56χρονη Τρέισι Μπράντσο, η οποία παρακολουθείται από τότε που ολοκλήρωσε τη θεραπεία της για καρκίνο της ουροδόχου κύστης το 2021.
«Αυτό είναι το δύσκολο… όταν τα ραντεβού αραιώνουν, δεν βλέπεις πια εκείνη την υπέροχη νοσηλεύτρια που είχες αγαπήσει, δεν υπάρχουν πια τακτικοί έλεγχοι…», εξήγησε η ίδια χαρακτηριστικά μιλώντας στο Reuters.