Σχεδόν 8.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει το Χαλέπι

Σχεδόν 8.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει το Χαλέπι Facebook Twitter
0

Σχεδόν 8.000 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί από το Χαλέπι με έξι αυτοκινητοπομπές που αυτή τη στιγμή «κατευθύνονται προς ασφαλές σημείο», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

 

Ο Τσαβούσογλου έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι περισσότεροι από 7.000 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί από τη συριακή πόλη με τις πρώτες πέντε αυτοκινητοπομπές.

 

Η απομάκρυνση των αμάχων και των ανταρτών από το Χαλέπι ξεκίνησε χθες Πέμπτη βάσει μια συμφωνίας για εκεχειρία που επετεύχθη με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και της Ρωσίας.

 

Εξάλλου, όπως επιβεβαίωσαν παρατηρητές και ένας αξιωματούχος των ανταρτών, η επιχείρηση της εκκένωσης του Χαλεπιού προχωρά ομαλά.

 

Παρόλα αυτά δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι έχει ξεκινήσει η απομάκρυνση των αμάχων από δύο χωριά που πολιορκούν οι αντάρτες στη γειτονική επαρχία Ιντλίμπ, κάτι που έχει περιληφθεί στη συμφωνία.

 

«Η απομάκρυνση (…) θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειάζεται για να μπορέσουν να φύγουν οι άνθρωποι που το επιθυμούν», δήλωσε από την πλευρά της η Ίνγκι Σέντκι, εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού.

 

«Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς πόσοι άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Χαλέπι μέχρι στιγμής, αλλά θα υπάρξει μια εκτίμηση μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση», πρόσθεσε.

 

Εκτός από τα οχήματα που έχει διαθέσει η συριακή κυβέρνηση και τα ασθενοφόρα, κάποιοι κάτοικοι φεύγουν από το Χαλέπι με τα δικά τους αυτοκίνητα, σύμφωνα με τον Άχμαντ αλ Ντμπις επικεφαλής μιας μονάδας γιατρών και εθελοντών που συντονίζει την απομάκρυνση των τραυματιών.

 

«Πολλές οικογένειες φτάνουν στα λεωφορεία με τα υπάρχοντά τους», εξήγησε ο ίδιος από το δυτικό Χαλέπι όπου οδηγούνται οι εκτοπισμένοι. «Συγκεντρώνονται και από εκεί μεταφέρονται σε καταυλισμούς ή στα σπίτια φίλων και συγγενών που ζουν στην περιοχή».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νορβηγία: Έκλεισε η πρεσβεία της Βενεζουέλας «χωρίς εξήγηση»

Διεθνή / Νορβηγία: Έκλεισε η πρεσβεία της Βενεζουέλας «χωρίς εξήγηση» - Πώς εμπλέκεται η φετινή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης

«Ενημερωθήκαμε από την πρεσβεία της Βενεζουέλας ότι θα κλείσει τις πόρτες της, χωρίς να δώσει εξήγηση», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του νορβηγικού υπουργείου Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Οι αραβικές χώρες συνεργάζονταν με το Ισραήλ κρυφά παρά τις καταδίκες

Διεθνή / Γάζα: Οι αραβικές χώρες συνεργάζονταν με το Ισραήλ κρυφά παρά τις καταδίκες

Διαρρεύσαντα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι ενώ τα αραβικά κράτη καταδίκασαν δημόσια τον πόλεμο στη Γάζα, ενίσχυσαν κρυφά τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ – μια συνεργασία που μπορεί να διαμορφώσει τη μελλοντική εκεχειρία
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Οικονομίας 2025: Στους πρωτοπόρους της καινοτομίας που εξηγούν πώς η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο

Διεθνή / Νόμπελ Οικονομίας 2025: Στους πρωτοπόρους της καινοτομίας που εξηγούν πώς η τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο

Η ανακοίνωση έγινε σε μια εποχή όπου η τεχνητή νοημοσύνη και η τεχνολογική επανάσταση επανακαθορίζουν την παραγωγικότητα, τη βιωσιμότητα και τις κοινωνικές ισορροπίες σε παγκόσμιο επίπεδο
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου αποθεώνει Τραμπ: «Κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν έδειξε τέτοιο σθένος και αποφασιστικότητα»

Διεθνή / Νετανιάχου αποθεώνει Τραμπ: «Κανένας Αμερικανός πρόεδρος δεν έδειξε τέτοιο σθένος και αποφασιστικότητα»

«Ο Θεός να ευλογεί εσάς, την οικογένειά σας, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και τη φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες της Επαγγελίας» σημείωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM