Σφοδρή αντίδραση από τους Παλαιστίνιους για τις «φιλοισραηλινές» δηλώσεις του πρεσβευτή των ΗΠΑ

Σφοδρή αντίδραση από τους Παλαιστίνιους για τις «φιλοισραηλινές» δηλώσεις του πρεσβευτή των ΗΠΑ Facebook Twitter
0

Οι Παλαιστίνιοι χαρακτήρισαν «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή στο Ισραήλ, ο οποίος έκανε λόγο για «δήθεν κατοχή» των παλαιστινιακών εδαφών από το εβραϊκό κράτος.


Σε επιστολή που απευθύνεται σε διπλωμάτες, σε αντίγραφο της οποίας είχε πρόσβαση το Γαλλικό Πρακτορείο, ο γενικός γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) Σάεμπ Ερεκάτ υπογράμμισε πως το Ισραήλ επέσπευσε τους τελευταίους μήνες τον εποικισμό των παλαιστινιακών εδαφών.


«Τέτοιες ενέργειες και πρακτικές δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς τη συνενοχή της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε ο κύριος διαπραγματευτής των Παλαιστινίων στις συζητήσεις με το Ισραήλ που βρίσκονται σήμερα σε νεκρό σημείο.


Σύμφωνα με τον Ερεκάτ, τα σχόλια του αμερικανού πρεσβευτή Ντέιβιντ Φρίντμαν την περασμένη εβδομάδα στην εφημερίδα Jerusalem Post, στις οποίες αναφέρεται σε «δήθεν κατοχή» των παλαιστινιακών εδαφών, ισοδυναμούν με σιωπηρή έγκριση της ισραηλινής πρακτικής.


«Θεωρούμε πως η δήλωση του αμερικανού πρεσβευτή στο Τελ Αβίβ, κ. Ντέιβιντ Φρίντμαν, που αναφέρεται σε 'δήθεν κατοχή' είναι απαράδεκτη», υπογραμμίζει στην επιστολή του.


Το Ισραήλ κατέχει τη Δυτική Όχθη, που είναι παλαιστινιακό έδαφος, και την Ανατολική Ιερουσαλήμ από τον πόλεμο του Ιουνίου του 1967. Στη συνέχεια προσάρτησε το παλαιστινιακό τμήμα της ιερής πόλης. Ο ΟΗΕ θεωρεί πως η κατοχή και η προσάρτηση είναι παράνομες, όπως και ο εποικισμός των παλαιστινιακών εδαφών.


Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το επίμαχο σχόλιο «δεν αντιπροσωπεύει μια αλλαγή στην αμερικανική πολιτική». Ο Φρίντμαν, που ήταν προσωπικός δικηγόρος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πριν διοριστεί πρεσβευτής στο Ισραήλ, επικρίθηκε πολλές φορές από τους Παλαιστινίους για την υποστήριξή του στον ισραηλινό εποικισμών των παλαιστινιακών εδαφών.


Η κυβέρνηση Τραμπ έχει δηλώσει πως θέλει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για επανάληψη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους που βρίσκονται σε νεκρό σημείο από το 2014.



Με πληροφορίες AFP/ ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΑΛΛΙΑ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Διεθνή / Ο δισεκατομμυριούχος που χρηματοδοτεί τη γαλλική Ακροδεξιά

Καθώς η Γαλλία εκλέγει χιλιάδες δημάρχους, ένας δισεκατομμυριούχος που δεν ζει καν στη χώρα επιχειρεί να επηρεάσει το πολιτικό της μέλλον, χρηματοδοτώντας δίκτυα, υποψηφίους και οργανώσεις που κινούνται στον χώρο της ακροδεξιάς
THE LIFO TEAM
Η Συρία αίρει την απαγόρευση αλκοόλ στη Δαμασκό μετά την κατακραυγή των κατοίκων

Διεθνή / Η Συρία αίρει την απαγόρευση αλκοόλ στη Δαμασκό μετά την κατακραυγή των κατοίκων

Μια σειρά πρόσφατων μέτρων, όπως η απαγόρευση χρήσης μακιγιάζ για τις γυναίκες στον δημόσιο τομέα και η περσινή επιβολή της πλήρους κάλυψης του σώματος στις δημόσιες παραλίες, εντείνουν τους φόβους για στροφή προς τον συντηρητισμό
THE LIFO TEAM