Σερβία: Με καταγγελίες για απόπειρες νοθείας έκλεισαν οι κάλπες των δημοτικών εκλογών

Σερβία: Με καταγγελίες για απόπειρες νοθείας έκλεισαν οι κάλπες των δημοτικών εκλογών Facebook Twitter
Δημοτικές εκλογές στη Σερβία / EPA
0

Οι παρατηρητές εκλογών από το μη κυβερνητικό Κέντρο Έρευνας, Διαφάνειας και Λογοδοσίας CRTA κατέθεσαν αρκετές ποινικές καταγγελίες για υποψίες οργανωμένης ψηφοφορίας, εξαγοράς ψήφων και παραβίασης του απορρήτου των ψήφων, καθώς και για παρουσία μη εξουσιοδοτημένων ατόμων στα εκλογικά τμήματα, κατά τη διεξαγωγή δημοτικών εκλογών στη Σερβία.

Οι κάλπες των δημοτικών εκλογών σε 68 πόλεις της Σερβίας έκλεισαν στις 8:00 το βράδυ, με την αντιπολίτευση και το μη κυβερνητικό Κέντρο Έρευνας, Διαφάνειας και Λογοδοσίας CRTA να καταγγέλλουν απόπειρες νοθείας της διαδικασίας.

Στο Βελιγράδι διεξήχθησαν επαναληπτικές οι εκλογές αφού στις προηγούμενες, τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν εξελέγη δήμαρχος, καθώς είχαν καταγγελθεί παρατυπίες από την αντιπολίτευση και ξένους παρατηρητές. Έκθεση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ανέφερε ότι η ψηφοφορία «στιγματίστηκε από σκληρή ρητορική, μεροληψία στα μέσα ενημέρωσης, πίεση στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα και κατάχρηση δημόσιων πόρων». Οι σημερινές καταγγελίες αφορούν τόσο το Βελιγράδι, όσο και τη βόρεια πόλη Νόβι Σαντ.

Σύμφωνα με την εταιρία δημοσκοπήσεων IPSOS, μία ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες στο Βελιγράδι είχε ψηφίσει το 42% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, ποσοστό μειωμένο κατά 12 μονάδες σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2023 όταν η προσέλευση στις κάλπες, την ίδια ώρα, είχε κυμανθεί στο 54%. Τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα αναμένονται λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επιδιώκει επισήμως την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, αλλά απομακρύνεται σταθερά από τις ευρωπαϊκές αξίες, ενώ καλλιεργεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία και την Κίνα. Οι φιλοδυτικές ομάδες της αντιπολίτευσης έχουν κατηγορήσει τον Βούτσιτς για διασυνδέσεις με το έγκλημα, ανεξέλεγκτη διαφθορά και καταστολή της δημοκρατίας. Αλλά μια ευρεία συμμαχία που ήταν πίσω από τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πέρυσι έχει διασπαστεί και στραφεί η μία εναντίον της άλλης, τροφοδοτώντας την απάθεια μεταξύ των 6,5 εκατομμυρίων ψηφοφόρων της Σερβίας.

Με πληροφορίες από AP / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών λέει ότι θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Διεθνή / Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Ο Μοχάμεντ Νταγκλό είπε ότι «ερευνητικές επιτροπές» έφτασαν στην Ελ Φάσερ και ότι ο ίδιος «απαιτεί να λογοδοτήσουν όσοι διέπραξαν λάθη», αναφερόμενος στις κατηγορίες για βιαιοπραγίες σε βάρος αμάχων
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Διεθνή / Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Tα εργοστάσια της BMW, της Fiat, της Peugeot και της Volkswagen λειτουργούν πλέον «με τα τελευταία αποθέματα», αφού τα αποθέματα ημιαγωγών εξαντλούνται μετά την απαγόρευση εξαγωγών που επέβαλε το Πεκίνο
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Διεθνή / Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι «δεν έχει πλέον πρόσβαση στους Παλαιστίνιους κρατουμένους από τις 7 Οκτωβρίου 2023» και υπογράμμισε ότι ο σκοπός αυτών των επισκέψεων ήταν «καθαρά ανθρωπιστικός»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Παρά τις δημόσιες αναφορές του Αμερικανού προέδρου ότι «έσωσε την κατάσταση», η κόντρα φαίνεται να έχει ψυχράνει τις σχέσεις Ουάσιγκτον–Νέου Δελχί, οι οποίες ήταν στενές τα τελευταία χρόνια
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Στη χρηματοδότηση εντάσσονται και οι λεγόμενοι «Δίκαιοι των Εθνών», δηλαδή άνθρωποι που, χωρίς να είναι Εβραίοι, ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35 € πριν τη ρύθμιση

Διεθνή / Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35€ πριν τη ρύθμιση

Η αλλαγή αποτελεί «μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη σεξουαλική υγεία από τη δεκαετία του '60» σύμφωνα με την Dr Sue Mann, εθνική διευθύντρια γυναικείας υγείας του NHS
LIFO NEWSROOM
Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνησή του φαινομένου

Διεθνή / Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνηση του φαινομένου

Ο τυφώνας Μελίσα πλήττει την Κούβα με ανέμους έως 193 χλμ/ώρα, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές - Zωντανά η πορεία του φαινομένου και οι τελευταίες εξελίξεις για Τζαμάικα και Μπαχάμες
LIFO NEWSROOM