Σεισμός Συρία: Πέρασε τα σύνορα το πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας

Σεισμός Συρία: Άνοιξε ο δρόμος για το πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Ανοίγει κατά τα φαινόμενα ο δρόμος για αρωγή και στην Συρία μετά τους φονικούς σεισμούς. 

Το πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας για τους σεισμόπληκτους στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές στα βόρεια της χώρας πέρασε σήμερα το συνοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ Χάουα, επεσήμανε αξιωματούχος.

Ο ανταποκριτής του AFP είδε έξι φορτηγά, τα οποία μεταφέρουν κυρίως σκηνές και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, να εισέρχονται στο συριακό έδαφος από την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Μάζεν Αλούχ, αξιωματούχο στο συνοριακό πέρασμα, πρόκειται για βοήθεια η οποία αναμενόταν πριν από τον σεισμό της Δευτέρας.

Λίγο νωρίτερα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Γκαίρ Πέντερσεν είχε δηλώσει ότι οι Σύροι που έχουν πληγεί από τον φονικό σεισμό έχουν ανάγκη «περισσότερα από τα πάντα» σε ό,τι αφορά τη βοήθεια. «Έχουμε ανάγκη από ζωτικής σημασίας βοήθεια», είχε τονίσει ο Πέντερσεν μιλώντας στους δημοσιογράφους από τη Γενεύη, «Την έχουν απελπισμένα ανάγκη άμαχοι όπου κι αν βρίσκονται, ανεξαρτήτως συνόρων και ορίων. Την έχουμε άμεσα ανάγκη μέσω των πιο γρήγορων, πιο άμεσων και πιο αποτελεσματικών οδών».

«Λάβαμε διαβεβαιώσεις ότι θα μπορέσουμε να περάσουμε ανθρωπιστική βοήθεια» από το Μπαμπ αλ Χάουα, είχε σημειώσει ο ίδιος, ζητώντας «να μην πολιτικοποιηθεί» η παροχή βοήθειας στον συριακό λαό, ώστε να φτάσει εκεί που την έχουν περισσότερο ανάγκη.

Σεισμός στη Συρία: Προσπαθούν να ανοίξουν νέα περάσματα 

Παράλληλα η Τουρκία προσπαθεί σήμερα να ανοίξει άλλα δύο συνοριακά περάσματα με τη Συρία ώστε να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη γειτονική της χώρας. Το Μπαμπ αλ Χάουα, που βρίσκεται στην επαρχία Χατάι στη νότια Τουρκία, είναι αυτή τη στιγμή το μοναδικό πέρασμα μέσω του οποίου παραδίδεται ζωτικής σημασίας βοήθεια στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της βόρειας Συρίας, βάσει απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Κάποιοι δρόμοι στη συριακή πλευρά των συνόρων έχουν υποστεί ζημιές. Η βοήθειά μας και η διεθνής βοήθεια δυσκολεύεται να περάσει λόγω των καταστροφών», είχε σημειώσει χθες Τετάρτη το βράδυ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Για τον λόγο αυτό, προσπαθούμε να ανοίξουμε δύο άλλα περάσματα», είχε δηλώσει. «Για ανθρωπιστικούς λόγους εξετάζουμε επίσης το άνοιγμα συνοριακών περασμάτων σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης» της Συρίας, είχε προσθέσει.

Από τον σεισμό των 7,8 βαθμών σκοτώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι στη Συρία και την Τουρκία, ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί. Χιλιάδες κατοικίες έχουν καταστραφεί και στις δύο πλευρές των συνόρων, κάποιες από τον πρώτο σεισμό και άλλες από τους μετασεισμούς που ακολούθησαν.

Η ανθρωπιστική βοήθεια στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της βόρειας Συρίας φτάνει μέσω της Τουρκίας βάσει ενός διασυνοριακού μηχανισμού που δημιουργήθηκε το 2014 έπειτα από απόφαση του ΟΗΕ, η οποία ανανεώνεται τακτικά.

Τον μηχανισμό αυτό αμφισβητούν η Δαμασκός και η σύμμαχός της Ρωσία, καθώς θεωρούν ότι παραβιάζει τη συριακή κυριαρχία.

Σεισμός στη Συρία: Γιατί είναι δύσκολη η μεταφορά 

Σε γενικές γραμμές υφίσταται ιδιαίτερη δυσκολία όσον αφορά την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία. Πολλώ δε μάλλον τώρα που οι υποδομές έχουν πληγεί. Η δυσκολία παροχής βοήθειας στη χώρα έγκειται και σε κάποιους άλλους παράγοντες. Διοικητικά η Συρία ήταν πλήρως αποκεντρωμένη σε όλες σχεδόν τις λειτουργίες της με προφανείς δυσκολίες συνεννόησης των τοπικών φορέων των επαρχιών με την κεντρική διοίκηση ακόμη και πριν τον πόλεμο. Το πρόβλημα γιγαντώνεται τώρα, μιας και η οργάνωση και λειτουργία σε πολλές από αυτές τις επαρχίες, δεν βρίσκεται υπό κυβερνητικό έλεγχο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΑΜΠ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΙΦΛΙΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑ

Διεθνή / Γιατί η κατασκευή ενός Πύργου Τραμπ στην Τιφλίδα εγείρει ανησυχίες;

Το project φέρνει στο προσκήνιο νέα ερωτήματα για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, καθώς συνδέεται με γη που ανήκει εν μέρει στην οικογένεια του φιλορώσου δισεκατομμυριούχου και de facto ηγέτη της Γεωργίας, Bidzina Ivanishvili, ο οποίος βρίσκεται υπό αμερικανικές κυρώσεις από το 2024
THE LIFO TEAM
ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Διεθνή / Η άφιξη των Βρετανών ταξιδιωτών στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια πρέπει να είναι τρεις ώρες πριν την αναχώρησή τους

Το νέο σύστημα εισόδου-εξόδου που αντικαθιστά τις σφραγίδες στα διαβατήρια με ψηφιακή καταγραφή προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις στους συνοριακούς ελέγχους
THE LIFO TEAM
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δηλώνει πως οι ΗΠΑ είναι «απολύτως ικανές να ξαναρχίσουν τις επιθέσεις στο Ιράν»

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο υπουργός Άμυνας δηλώνει πως είμαστε «απολύτως ικανοί να ξαναρχίσουμε τις επιθέσεις στο Ιράν»

Ο Πιτ Χέγκσεθ τόνισε ακόμη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει «υπομονετικός» και επιδιώκει μια «μεγάλη συμφωνία» που θα εγγυάται ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο
THE LIFO TEAM
ΟΗΕ ΡΩΣΙΑ ΙΣΤΑΗΛ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΒΙΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ

Διεθνή / Ο ΟΗΕ προσθέτει το Ισραήλ και τη Ρωσία στη «μαύρη λίστα» για σεξουαλική βία εν μέσω συγκρούσεων

Ο οργανισμός αναφέρει περιστατικά κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού ανδρών κρατουμένων, από τις δυνάμεις ασφαλείας κυβερνήσεων που έχουν εμποδίσει την πρόσβαση των ερευνητών του ΟΗΕ
THE LIFO TEAM