Σεισμός στη Μιανμάρ: Η χούντα βομβαρδίζει - Οι αντάρτες κηρύττουν κατάπαυση πυρός

Σεισμός στη Μιανμάρ: Η χούντα βομβαρδίζει - Οι αντάρτες κηρύττουν κατάπαυση πυρός Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Οι αντάρτες κήρυξαν κατάπαυση πυρός μετά τον σεισμό στη Μιανμάρ, παρότι η χούντα που διοικεί τη χώρα συνέχισε τους βομβαρδισμούς και μετά τον σεισμό που ισοπέδωσε μεγάλο μέρος της επικράτειας.

Η ένοπλη πτέρυγα της σκιώδους κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Μιανμάρ, η οποία συντονίζει τον αγώνα κατά της χούντας που έχει καταλάβει την εξουσία, κήρυξε μονομερή κατάπαυση του πυρός διάρκειας δύο εβδομάδων προκειμένου να διευκολύνει τις επιχειρήσεις αρωγής των σεισμοπλήκτων.

Η Δύναμη Λαϊκής Άμυνας (People’s Defence Force / PDF) «θα σταματήσει για δύο εβδομάδες τις επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, με εξαίρεση τις αμυντικές ενέργειες, σε περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό», αρχής γενομένης από την 30ή Μαρτίου 2025, αναφέρει η ανακοίνωση του κινήματος.

Η PDF διαβεβαιώνει πως «θα συνεργαστεί με τον ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις» προκειμένου να διαφυλάξει την ασφάλεια και τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και τη δημιουργία προσωρινών καταυλισμών αρωγής των σεισμοπλήκτων σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της.

Ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών που συγκλόνισε την Παρασκευή το κεντρικό τμήμα της Μιανμάρ έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.644 ανθρώπους, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό του στρατιωτικού καθεστώτος που κυβερνά αυτήν τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.

Μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Τσι, το 2021, η χούντα της Μιανμάρ προσπαθεί να επιβάλει την εξουσία της, πολεμώντας τόσο τους αντάρτες της PDF όσο και ένοπλες μειονοτικές ομάδες που ελέγχουν αρκετές παραμεθόριες περιοχές.

Η χούντα της Μιανμάρ συνέχισε να βομβαρδίζει τμήματα της εμπόλεμης χώρας μετά τον μεγάλο σεισμό, με τον ΟΗΕ να χαρακτηρίζει τις επιθέσεις «εντελώς εξοργιστικές και απαράδεκτες». Είναι «απλώς απίστευτο» το γεγονός ότι ο στρατός συνεχίζει να «ρίχνει βόμβες όταν προσπαθείς να σώσεις ανθρώπους» μετά τον σεισμό, δήλωσε στο BBC ο ειδικός εισηγητής Τομ Άντριους.

Ο Τομ Άντριους κάλεσε το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ να σταματήσει όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. «Όποιος έχει επιρροή στον στρατό πρέπει να εντείνει την πίεση και να καταστήσει σαφές ότι αυτό δεν είναι αποδεκτό. Καλώ τη χούντα απλά να σταματήσει, να σταματήσει κάθε στρατιωτική της επιχείρηση», δήλωσε ο ειδικός εισηγητής του OHE.

Το BBC Burmese επιβεβαίωσε ότι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή στο Naungcho στη βόρεια πολιτεία Shan. Το χτύπημα αυτό πραγματοποιήθηκε γύρω στις 15:30 τοπική ώρα, λιγότερο από τρεις ώρες μετά τον σεισμό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σεισμός στη Μιανμάρ: «Απελευθερώθηκε ενέργεια ίση με 334 ατομικές βόμβες»

Διεθνή / Σεισμός στη Μιανμάρ: «Απελευθερώθηκε ενέργεια ίση με 334 ατομικές βόμβες»

Η σεισμική δόνηση, η ισχυρότερη των τελευταίων 100 ετών στη νοτιοανατολική Ασία, κατέστρεψε κρίσιμες υποδομές σε μια χώρα ήδη βαθιά πληγωμένη από τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε το 2021
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερντογάν από Κατεχόμενα: «Δεν θα επιτρέψουμε να αγγίξετε τις μαντίλες των κοριτσιών μας»

Διεθνή / Ερντογάν από Κατεχόμενα: «Δεν θα επιτρέψουμε να αγγίξετε τις μαντίλες των κοριτσιών μας»

Την Παρασκευή, χιλιάδες Τουρκοκύπριοι κατέκλυσαν τους δρόμους της Λευκωσίας διαδηλώνοντας ενάντια στο νομοθέτημα που επιτρέπει τη χρήση μαντίλας στα σχολεία, φωνάζοντας συνθήματα όπως «κάτω τα χέρια από τον τόπο μας»
LIFO NEWSROOM
Το Τέξας έχει πλέον την «πόλη του διαστήματος»: Η Starbase του Έλον Μασκ γίνεται επίσημα πόλη

Διεθνή / Το Τέξας έχει πλέον την «πόλη του διαστήματος»: Η Starbase του Έλον Μασκ γίνεται επίσημα πόλη

Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε η ίδρυση του νέου δήμου γύρω από το διαστημικό κέντρο της SpaceX – Φόβοι για ιδιωτικοποίηση δημόσιων χώρων και υπερεξουσίες στον Μασκ
LIFO NEWSROOM