Ισχυρή σεισμική δόνηση 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα στην Καραϊβική, σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κούβας και Τζαμάικας.

 

Ειδικότερα, η σεισμική δόνηση που σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) ήταν  μεγέθους 7,7 βαθμών σημειώθηκε 117 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της παραθαλάσσιας πόλης Λούσεα στην Τζαμάικα. H αρχική εκτίμηση του USGS ήταν 7,3 βαθμοί.

 

Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος περίπου 10 χιλιομέτρων.

 

Προειδοποίηση για τσουνάμι εξέδωσε για την Τζαμάικα, την Κούβα και τις νήσους Κέιμαν, το αμερικανικό κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι.

 

Οι αρχές των Νήσων Κέιμαν διέταξαν τον πλυθησμό που βρίσκεται κοντά στις ακτές να τις εκκενώσουν κάθετα προς την ενδοχώρα, ως μέτρο πρόληψης ύστερα από την προειδοποίηση για τσουνάμι. Η προειδοποίηση που έχει εκδοθεί αφορά επίσης την Ονδούρα, το Μεξικό, την Μπελίζ, ενώ οι πρόβλεψη των επιστημόνων τοποθετεί το ύψος του τσουνάμι στο ύψος του ενός μέτρου.

 

Αυτόπτης μάρτυρας που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ανάφερε πως ο σεισμός δεν έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην πρωτεύουσα της Κούβας, Αβάνα.

 

Η προειδοποίηση για τσουνάμι κάνει λόγο για κύματα ενός μέτρου και αφορά τις ακτές του Μεξικού, του Μπελίζ, της Κούβας, της Ονδούρας, της Τζαμάικας και των νήσων Κέιμαν, σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Προειδοποίησης για τσουνάμι. «Επικίνδυνα κύματα τσουνάμι προβλέπονται για ορισμένες ακτές», λένε οι ειδικοί

 

«Κύματα τσουνάμι ύψους 0,3-1 μέτρο είναι πιθανά για τις ακτές του Μπελίζ... της Κούβας... της Ονδούρας... του Μεξικού... των Νησιών Κέιμαν... και της Τζαμάικας». 

 

Στις νήσους Κέιμαν, η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών συνέστησε στους πολίτες στις παράκτιες και χαμηλού υψόμετρου περιοχές να τις εκκενώσουν προληπτικά.

 

Βίντεο από τη στιγμή που χτυπά ο εγκέλαδος αλλά και τις ζημιές που προκάλεσε έχουν κατακλύσει στα κοινωνικά δίκτυα. 

 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP