Σε μία δικηγόρο το «Νόμπελ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»: Αποκάλυψε τις φυλακές - κολαστήρια της Υεμένης

Σε μία δικηγόρο το «Νόμπελ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»: Αποκάλυψε τις φυλακές - κολαστήρια της Υεμένης Facebook Twitter
Ποια είναι η δικηγόρος στην οποία απονομήθηκε το λεγόμενο «Νόμπελ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»
0

Το βραβείο Μάρτιν Έναλς 2020, που χαρακτηρίζεται από ορισμένους ως το «Νόμπελ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» απονεμήθηκε σήμερα στην δικηγόρο Χούντα αλ Σαράρι από την Υεμένη, η οποία καταγγέλλει την ύπαρξη μυστικών φυλακών στη χώρα της.

Το βραβείο αυτό δημιουργήθηκε το 1993 και απονέμεται από κοινού από τις δέκα σημαντικότερες διεθνείς οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων είναι η Διεθνής Αμνηστία, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά των βασανιστηρίων και η Διεθνής Επιτροπή Νομικών.

«Το να παραλαμβάνω το βραβείο Μάρτιν Έναλς 2020 σημαίνει τα πάντα για εμένα. Μου δίνει μεγάλη δύναμη και με ενθαρρύνει να συνεχίσω αυτή τη μάχη για τη δικαιοσύνη» ανέφερε η Χούντα αλ Σαράρι. «Είμαι πεπεισμένη ότι το βραβείο θα παίξει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο, τραβώντας την προσοχή στα θύματα των αυθαίρετων κρατήσεων, των καταπατήσεων (των ανθρωπίνων δικαιωμάτων) και των βασανιστηρίων στην Υεμένη», πρόσθεσε.

Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 50.000 ελβετικών φράγκων (47.000 ευρώ).

Στην Υεμένη, που από το 2015 σπαράσσεται από τον πόλεμο μεταξύ των ανταρτών Χούτι που στηρίζονται από το Ιράν από τη μία και του διεθνούς συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία από την άλλη, η δικηγόρος ερευνά και καταγγέλλει «τις εξαφανίσεις στις μυστικές φυλακές τις οποίες διαχειρίζονται ξένες κυβερνήσεις και όπου κρατούνται αυθαίρετα χιλιάδες άνδρες και αγόρια». Έχει καταφέρει να συγκεντρώσει αποδείξεις για περισσότερους από 250 κρατούμενους σε αυτές τις φυλακές.

«Παρά τις απειλές, τις εκστρατείες δυσφήμισης και τις θυσίες που έκαναν η ίδια και η οικογένειά της, συνεχίζει να μάχεται στο πλάι των οικογενειών των εξαφανισθέντων», ανέφεραν οι διοργανωτές.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του βραβείου, το οποίο φέρει το όνομα του πρώτου γενικού γραμματέα της Διεθνούς Αμνηστίας, οι τρεις φιναλίστ ήταν όλες γυναίκες: οι άλλες δύο ήταν η Σιζάνι Νγκουμπάνε από τη Νότια Αφρική που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γυναικών και η Νόρμα Λιμπράδα Λεντέσμα από το Μεξικό, η οποία δίνει μάχη κατά της γυναικοκτονίας.

«Χαιρετίζουμε τη Χούντα για τη δουλειά της, όχι μόνο με φόντο τον εμφύλιο πόλεμο στην Υεμένη αλλά επίσης και σε μια χώρα όπου οι γυναίκες αγωνίζονται μέχρι και σήμερα για να διασφαλίσουν τα πολιτικά δικαιώματά τους», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της επιτροπής του βραβείου, ο Χανς Τούλεν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

Διεθνή / Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

«Τα αποθέματά μας θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού για περίπου τρεις μήνες, αλλά παραμένουν εκτός της Γάζας», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Διεθνή / Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Ο Νικολάς Μαδούρο έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας σε ύψιστο συναγερμό, ενώ δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τις ακριβείς προθέσεις της Ουάσιγκτον
LIFO NEWSROOM
Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Διεθνή / Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Ο Μασκ αντέδρασε οργισμένα στις αιχμές της Oates, αποκαλώντας τις «ψεύτικες» και τη συγγραφέα «κακεντρεχή», ενώ υποβάθμισε και το έργο της με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Διεθνή / «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Η κίνηση εντάσσεται στη Vision 2030 του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που στοχεύει στη διαφοροποίηση της οικονομίας από το πετρέλαιο και στον πλήρη μετασχηματισμό της σαουδαραβικής κοινωνίας
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Τι είναι αυτό που πραγματικά τον έπεισε να εγκαταλείψει επιτέλους το Royal Lodge, την ώρα που υπήρχαν πολλαπλές οικογενειακές και πολιτικές πιέσεις και ο ίδιος θεωρούσε ότι μια δημόσια αποχώρηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως παραδοχή ενοχής
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θα διατάξει έρευνα για τις φερόμενες σχέσεις Έπσταϊν και Κλίντον

Διεθνή / Ο Τραμπ θα διατάξει έρευνα για τις φερόμενες σχέσεις Έπσταϊν και Κλίντον

«Ο Έπσταϊν ήταν Δημοκρατικός, και είναι πρόβλημα των Δημοκρατικών...Όλοι ξέρουν για αυτόν. Μην χάνετε τον χρόνο σας με τον Τραμπ. Έχω μια χώρα να διοικήσω!», έγραψε σε ανάρτησή του, ο Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM