Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού για ακραίο καύσωνα τέθηκαν 16 διαμερίσματα της Γαλλίας, ανάμεσά τους και το Παρίσι, με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες να προειδοποιούν για «ιδιαίτερα δύσκολες» συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας από την Τρίτη έως και τα ξημερώματα της Τετάρτης.
Ο κόκκινος συναγερμός αποτελεί το ανώτατο επίπεδο υγειονομικής προειδοποίησης στη Γαλλία και ενεργοποιείται μόνο σε περιπτώσεις ακραίων φαινομένων με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού. Σύμφωνα με τη Météo-France, η νύχτα Κυριακής προς Δευτέρα ήταν η θερμότερη Ιουνίου που έχει ποτέ καταγραφεί στη χώρα (20,2°C μέση νυχτερινή θερμοκρασία), ενώ και η Δευτέρα έσπασε ρεκόρ ημερήσιου θερμικού δείκτη (28°C).

Η κορύφωση του φαινομένου αναμένεται την Τρίτη, με θερμοκρασίες που τοπικά ενδέχεται να ξεπεράσουν τους 41 βαθμούς Κελσίου και με ελάχιστες τιμές ιδιαίτερα υψηλές, μεταξύ 20 και 24°C. Πέρα από την πρωτεύουσα, το φαινόμενο επηρεάζει διαμερίσματα στο νοτιοδυτικό Παρίσι, ενώ συνολικά 68 από τα 101 διαμερίσματα της χώρας παραμένουν σε πορτοκαλί συναγερμό.

Πυρκαγιές και επιχειρήσεις εκκένωσης
Στο νοτιοδυτικό Οντ, η θερμοκρασία έφτασε τους 40°C, προκαλώντας πυρκαγιές που έκαψαν 4.000 στρέμματα, οδήγησαν σε εκκένωση κατασκήνωσης και μοναστηριού και παραμένουν υπό έλεγχο, χωρίς να έχουν ακόμη κατασβεστεί πλήρως.
Ανάλογες ακραίες θερμοκρασίες καταγράφονται και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η Ισπανία οδεύει προς τον θερμότερο Ιούνιο στην ιστορία της, με θερμοκρασίες έως 43,7°C στην Ουέλβα, και μετεωρολόγους να προειδοποιούν για παρατεταμένο κύμα ζέστης τουλάχιστον έως την Πέμπτη. Στη Σεβίλλη, όπου πραγματοποιείται σύνοδος του ΟΗΕ, ο υδράργυρος άγγιξε τους 42°C.

Στην Ιταλία, κόκκινοι συναγερμοί έχουν τεθεί σε ισχύ σε 16 πόλεις, περιλαμβανομένων της Ρώμης και του Μιλάνου, ενώ η Λομβαρδία εξετάζει την απαγόρευση υπαίθριας εργασίας τις πιο θερμές ώρες. Αντίστοιχα, η Γερμανία καταγράφει θερμοκρασίες άνω των 34°C στα δυτικά και νοτιοδυτικά, με τις αρχές να καλούν σε περιορισμό χρήσης νερού.
Η Σαμάνθα Μπέργκες, επικεφαλής κλιματικών δεδομένων του Copernicus, δήλωσε ότι «η Ευρώπη αντιμετωπίζει συνθήκες που κανονικά θα αναμένονταν στα μέσα του καλοκαιριού και όχι στο τέλος Ιουνίου», επισημαίνοντας ότι σε αρκετές περιοχές οι θερμοκρασίες είναι 5–10°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.
Ακόμα και η Ολλανδία –παραδοσιακά με ηπιότερο κλίμα– εξέδωσε προειδοποιήσεις για επικείμενες υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με αυξημένη υγρασία.