Σε κατάσταση ασφυξίας το Σίδνεϊ - Με μάσκες στους δρόμους για να αποφύγουν το τοξικό νέφος

Σε κατάσταση ασφυξίας το Σίδνεϊ - Με μάσκες στους δρόμους για να αποφύγουν το τοξικό νέφος Facebook Twitter
Το Σίδνεϊ «πνίγεται» από το τοξικό νέφος και οι πολίτες κυκλοφορούν στο δρόμο με μάσκες
0

Με μάσκες και μαντίλια κυκλοφορούν στους δρόμους της ανατολικής Αυστραλία, και κυρίως του Σίδνεϊ οι κάτοικοι, καθώς η περιοχή  είναι καλυμμένη από ένα τοξικό νέφος εξαιτίας των πυρκαγιών που μαίνονται επί εβδομάδες στην περιοχή.

Ακόμη πιο δυσοίωνη είναι η πρόβλεψη πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί καθώς οι φωτιές θα ενταθούν σήμερα εξαιτίας των «ακραίων» μετεωρολογικών συνθηκών.

Σε κατάσταση ασφυξίας το Σίδνεϊ - Με μάσκες στους δρόμους για να αποφύγουν το τοξικό νέφος Facebook Twitter
Σε κατάσταση ασφυξίας το Σίδνεϊ - Με μάσκες στους δρόμους για να αποφύγουν το τοξικό νέφος Facebook Twitter

Στο Σίδνεϊ, την πιο πολυπληθή πόλη της χώρας,  το τοξικό νέφος έθεσε σε λειτουργία πολλούς ανιχνευτές καπνού, αναγκάζοντας τους πυροσβέστες να επέμβουν. Πολλοί κάτοικοι πνίγονταν από τον πυκνό καπνό και φορούν μάσκες. Κάποια δρομολόγια πλοίων ακυρώθηκαν, ενώ οι μαθητές παρέμειναν στις σχολικές αίθουσες στη διάρκεια των διαλειμμάτων, αφού η ατμοσφαιρική ρύπανση ξεπερνούσαν κατά πολύ τα «επικίνδυνα» επίπεδα.

Η Αυστραλία είναι καλυμμένη εδώ και εβδομάδες από ένα πυκνό νέφος εξαιτίας των πυρκαγιών που μαίνονται στη χώρα επί περισσότερους από τρεις μήνες εξαιτίας της ξηρασίας.

Σε κατάσταση ασφυξίας το Σίδνεϊ - Με μάσκες στους δρόμους για να αποφύγουν το τοξικό νέφος Facebook Twitter
Σε κατάσταση ασφυξίας το Σίδνεϊ - Με μάσκες στους δρόμους για να αποφύγουν το τοξικό νέφος Facebook Twitter

Ισχυροί άνεμοι και υψηλές θερμοκρασίες αναμένονται σήμερα, «ακραίες» μετεωρολογικές συνθήκες που ενδέχεται να ενισχύσουν τις πυρκαγιές και να ωθήσουν τις φλόγες μέχρι τα προάστια των πόλεων, απειλώντας κατοικίες.

Οι πυροσβέστες στις επαρχιακές περιοχές της Νέας Νότιας Ουαλίας ανακοίνωσαν ότι το πυκνό νέφος που καλύπτει την ανατολική Αυστραλία βοήθησε στο να μην επιδεινωθούν οι συνθήκες που ευνοούν τις πυρκαγιές. Ωστόσο προειδοποίησαν ότι «ολοένα και πιο ισχυροί άνεμοι κινδυνεύουν να επιδεινώσουν αυτές τις συνθήκες σήμερα το απόγευμα».

Σήμερα το πρωί στη Νέα Νότια Ουαλία μαίνονταν περίπου 100 πυρκαγιές και δεκάδες στην πολιτεία Κουίνσλαντ. Η θερμοκρασία σήμερα αναμένεται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου σε κάποιες περιοχές της Αυστραλίας. Βορειοδυτικά του Σίδνεϊ οι πυρκαγιές που μαίνονται εδώ και πολλές εβδομάδες έχουν ενωθεί σε μία τεράστια πυρκαγιά η οποία έχει ήδη καταστρέψει 319.000.000 στρέμματα γης, κυρίως σε εθνικά πάρκα.

Σε κατάσταση ασφυξίας το Σίδνεϊ - Με μάσκες στους δρόμους για να αποφύγουν το τοξικό νέφος Facebook Twitter
Σε κατάσταση ασφυξίας το Σίδνεϊ - Με μάσκες στους δρόμους για να αποφύγουν το τοξικό νέφος Facebook Twitter

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον από την πλευρά του δεν έχει κάνει καμία δήλωση σχετικά με το τοξικό νέφος που καλύπτει περιοχές της χώρας εδώ και εβδομάδες, ενώ περιορίστηκε να υπερασπιστεί τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει τις πυρκαγιές. Παράλληλα δήλωσε ότι δεν εξετάζει να αλλάξει το επαγγελματικό καθεστώς των πυροσβεστών, με το σώμα στις επαρχιακές περιοχές να αποτελείται κυρίως από εθελοντές.

Εξάλλου η κυβέρνηση Μόρισον, ένθερμη υπέρμαχος της ισχυρής και κερδοφόρας βιομηχανίας των μεταλλείων, δέχεται επικρίσεις από πρώην επικεφαλής πυροσβεστών ότι δεν έλαβε υπόψη της τις προειδοποιήσεις τους για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Περισσότεροι από έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν τον Σεπτέμβριο και σχεδόν 20 εκατομμύρια στρέμματα γης έχουν καταστραφεί, δηλαδή έκταση ίση με τη μισή Ελβετία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί ο ζωτικής σημασίας πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στη νήσο Καργκ παραμένει άθικτος;

Διεθνή / Γιατί ο ζωτικής σημασίας πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στη νήσο Καργκ παραμένει άθικτος;

Παρά τη στρατηγική σημασία του, ο πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στο νησί παραμένει ανέπαφος, καθώς μια επίθεση θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια αναταραχή στις αγορές πετρελαίου και σοβαρή κλιμάκωση της σύγκρουσης
THE LIFO TEAM
ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΥΤΙΝ

Διεθνή / Ζελένσκι σε Τραμπ: «Χρειαζόμαστε περισσότερη πίεση στη Ρωσία, όχι σε εμένα»

Ο ουκρανός πρόεδρος παραχώρησε συνέντευξη στο Politico, μιλώντας για την κατάσταση στη χώρα του, τους Ευρωπαίους συμμάχους του, αλλά και την ελπίδα που έχει πως οι Αμερικανοί θα τον βοηθήσουν να τερματιστεί ο πόλεμος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Τραμπ για Ιράν: «Θα τελειώσει σύντομα ο πόλεμος. Δεν έχει μείνει τίποτα άλλο να στοχεύσουμε»

«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά. Είμαστε πολύ μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Έχουμε προκαλέσει περισσότερη ζημιά από ό,τι περιμέναμε, ακόμα και μέσα στην αρχική περίοδο των έξι εβδομάδων», αναφέρει ο Τραμπ
THE LIFO TEAM
ΧΑΡΒΕΪ ΓΟΥΑΪΝΣΤΙΝ

Διεθνή / Χάρβεϊ Γουάινστιν: «Το λάθος μου ήταν ότι απατούσα τη γυναίκα μου, όχι η σεξουαλική επίθεση»

Ο πρώην παραγωγός του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάινστιν μίλησε μέσα από τη φυλακή στο The Hollywood Reporter, περιγράφοντας τη ζωή του ως «κόλαση», επαναλαμβάνοντας ότι αρνείται τις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης και πως τον βαραίνει να σκέφτεται πως ειναι το κεντρικό πρόσωπο του κινήματος #MeToo
THE LIFO TEAM