Σε εξέλιξη η πρώτη συνάντηση Κιμ - Πούτιν

Σε εξέλιξη η πρώτη συνάντηση Κιμ - Πούτιν Facebook Twitter
0

Σε εξέλιξη είναι η πρώτη συνάντηση του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία. Οι δύο ηγέτες έσφιξαν τα χέρια στη νήσο Ρούσκι, κοντά στο ανατολικό λιμάνι του Βλαδιβοστόκ. 

Η ατζέντα

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος θα συζητήσει με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη για την αποπυρηνικοποίηση της Πιονγιάνγκ, με πολιτικούς αναλυτές να εξηγούν πως ο Κιμ αναζητά πλέον ανοιχτά υποστήριξη από άλλες ξένες δυνάμεις, μετά την αποτυχία των συνομιλιών με τις ΗΠΑ. 

Οι συζητήσεις του Κιμ με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Ανόι, στα τέλη Φεβρουαρίου, έκλεισαν χωρίς ουσιαστική συμφωνία.

Ρώσοι αξιωματούχοι υποδέχτηκαν τον Βορειοκορεάτη ηγέτη την Τετάρτη, υπό τους ήχους μίας μπάντας πνευστών. Στη συνέχεια, ο Κιμ μπήκε σε μία από τις πολυτελείς λιμουζίνες του με αρκετούς σωματοφύλακες να τον ακολουθούν τρέχοντας, γύρω από το αυτοκίνητό του. 

Σε εξέλιξη η πρώτη συνάντηση Κιμ - Πούτιν Facebook Twitter

«Ήρθα στη Ρωσία κομίζοντας τα εγκάρδια συναισθήματα του λαού μου (...) ελπίζω η επίσκεψή μου να είναι επιτυχημένη και χρήσιμη», δήλωσε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, σε Ρώσους δημοσιογράφους. 


«Ελπίζω πως κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον αξιοσέβαστο πρόεδρο Πούτιν, θα είμαι σε θέση να κουβεντιάσω με "στέρεο τρόπο" τα θέματα που αφορούν την ομαλότητα της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο και την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων». 

Κατά τον εκπρόσωπο του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, το Κρεμλίνο θεωρεί ότι οι εξαμερείς συνομιλίες στη Βόρεια Κορέα, που για την ώρα έχουν παγώσει, είναι η μόνη διπλωματική «οδός» για την αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης στην κορεατική χερσόνησο.

Οι διαβουλεύσεις αυτές είχαν ξεκινήσει το 2003 και συμμετείχαν η Βόρεια και η Νότια Κορέας, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ. «Δεν υπάρχουν αποτελεσματικοί διεθνείς μηχανισμοί για την ώρα», δήλωσε ο Πέσκοφ στου δημοσιογράφους την Τετάρτη. 

«Αλλά, από την άλλη πλευρά, γίνονται προσπάθειες και από άλλες χώρες. Όλες οι προσπάθειες έχουν σημασία, στο βαθμό που όντως στοχεύουν στην αποπυρηνικοποίηση και στην επίλυση του προβλήματος ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα».

Επί ΕΣΣΔ, οι Ρώσοι είχαν παιξει καθοριστικό ρόλο στα εσωτερικά της Βόρειας Κορέας και στην ανάληψη της εξουσίας από τον παππού του Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Ιλ Σουνγκ που ήταν ο ιδρυτής της «Λαϊκής Δημοκρατίας». Το 2011, ο τότε Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε συναντηθεί με τον πατέρα του Ουν, Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Η σύνοδος κορυφής δεν αναμένεται να οδηγήσει στην υπογραφή κάποιας συμφωνίας ούτε θα εκδοθεί κάποιο κοινό ανακοινωθέν για όσα θα συζητηθούν. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ουκρανία: Τουλάχιστον 14 νεκροί από τα νυχτερινά πλήγματα της Ρωσίας στο Κίεβο

Διεθνή / Ουκρανία: Τουλάχιστον 14 νεκροί από τα νυχτερινά πλήγματα της Ρωσίας στο Κίεβο

«Ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται σε 14. Σαράντα τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Κίεβο, 6 ακόμη τραυματίστηκαν στην Οδησσό» δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ίχορ Κλιμένκο
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ μετά την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν

Διεθνή / Ισραήλ: Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ μετά την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν

Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ ανέφερε ότι «επιχειρεί για να αναχαιτίσει και να πλήξει εκεί όπου είναι απαραίτητο για να εξαλείψει την απειλή»
LIFO NEWSROOM
Πόλεμος Ιράν - Ισραήλ: Οι ΗΠΑ προτείνουν συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός

Διεθνή / Πόλεμος Ιράν - Ισραήλ: Οι ΗΠΑ προτείνουν συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός

Ο Λευκός Οίκος συζητά με το Ιράν την πιθανότητα να οργανωθεί συνάντηση εντός της εβδομάδας ανάμεσα στον ειδικό απεσταλμένο της προεδρίας των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ και τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί
LIFO NEWSROOM
Δίκη Diddy: Αντικαταστάθηκε μαύρος ένορκος - Φυλετική προκατάληψη καταγγέλλει η υπεράσπιση

Διεθνή / Δίκη Diddy: Αντικαταστάθηκε μαύρος ένορκος - Φυλετική προκατάληψη καταγγέλλει η υπεράσπιση

Ο δικαστής δήλωσε ότι εντόπισε «πολλαπλές αντιφάσεις» στις απαντήσεις του ενόρκου, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει πρόθεση να παραπλανήσει το δικαστήριο ώστε να εξασφαλίσει θέση στο σώμα ενόρκων
LIFO NEWSROOM
USS Nimitz

Διεθνή / Μήνυμα αποτροπής προς το Ιράν: Αλλαγή πορείας του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS Nimitz προς τη Μέση Ανατολή

Η παρουσία του Nimitz επιτρέπει ταχεία αντίδραση σε ενδεχόμενες κρίσεις, ενώ ενισχύει την προστασία των θαλάσσιων οδών (όπως τα Στενά του Ορμούζ), που είναι κρίσιμες για το παγκόσμιο εμπόριο ενέργειας
LIFO NEWSROOM