Σε εθνικό lockdown η Νέα Ζηλανδία για ένα κρούσμα κορωνοϊού

New Zealand enters nationwide lockdown over one Covid case Facebook Twitter
EPA
0

Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε προσωρινό lockdown καθώς ένας άνδρας βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, το πρώτο κρούσμα σε έξι μήνες.

Το κρούσμα εντοπίστηκε στο Όκλαντ, το οποίο θα είναι κλειστό για μια εβδομάδα, ενώ η υπόλοιπη χώρα θα είναι σε καθεστώς lockdown για τρεις ημέρες. Οι αρχές λένε ότι ερευνούν το ενδεχόμενο το νέο κρούσμα να ανήκει στην μετάλλαξη Δέλτα.

Στην παράκτια πόλη Coromandel, την οποία είχε επισκεφθεί το μολυσμένο άτομο, θα επιβληθεί επίσης αποκλεισμός για επτά ημέρες.

Η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν ανακοίνωσε ότι απαιτείται να επιβληθούν οι πιο αυστηροί κανόνες «επιπέδου 4» δηλαδή κλείσιμο σχολείων, γραφείων και όλων των επιχειρήσεων με τις βασικές υπηρεσίες να παραμένουν σε λειτουργία. «Θέλω να διαβεβαιώσω τη Νέα Ζηλανδία ότι έχουμε πρόγραμμα για αυτό το ενδεχόμενο. Το δουλεύουμε σκληρά και από νωρίς έχει δουλέψει στο παρελθόν», είπε.

Ο ασθενής είναι ένας 58χρονος άνδρας, ο οποίος πιστεύεται ότι ήταν μολυσματικός από την περασμένη Πέμπτη ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 23 τοποθεσίες όπου ενδέχεται να μεταδόθηκε ο ιός. 

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι υπήρχε ανάγκη για ισχυρή ανταπόκριση λόγω του φόβου της μετάλλαξης Δέλτα.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Υγείας της Νέας Ζηλανδίας έδειξαν ότι όλα τα κρούσματα Covid-19 που εντοπίστηκαν στα σύνορα της χώρας τις τελευταίες εβδομάδες ήταν της μετάλλαξης Δέλτα.

«Είδαμε τι μπορεί να συμβεί αλλού αν αποτύχουμε να το ξεπεράσουμε. Έχουμε μόνο μία ευκαιρία», δήλωσε η Άρντερν σε τηλεοπτική της εμφάνιση.

Η Νέα Ζηλανδία ανταποκρίθηκε επιτυχώς στην εξάλειψη του ιού εντός των συνόρων της, με τα διεθνή σύνορά να παραμένουν σε μεγάλο βαθμό κλειστά.

Ωστόσο, το πρόγραμμα εμβολιασμού ξεκίνησε με αργό ρυθμό, με μόνο περίπου το 20% των ατόμων να έχουν εμβολιαστεί πλήρως και το 33% να έχει λάβει μία δόση, σύμφωνα με το Our World in Data.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ