Σαρωτικές κυρώσεις των ΗΠΑ σε Κίνα, Βόρεια Κορέα και Μιανμάρ, για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Σαρωτικές κυρώσεις των ΗΠΑ σε Κίνα, Βόρεια Κορέα και Μιανμάρ, για τα ανθρώπινα δικαιώματα Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP
0

Οι ΗΠΑ επέβαλαν εκτεταμένες κυρώσεις που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα σε άτομα και φορείς που συνδέονται με την Κίνα, τη Μιανμάρ, τη Βόρεια Κορέα και το Μπαγκλαντές. 

Επίσης, η Ουάσινγκτον πρόσθεσε στη μαύρη λίστα για τις επενδύσεις την κινεζική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης SenseTime Group. Κυρώσεις από κοινού με τις ΗΠΑ επέβαλαν και ο Καναδάς με τη Βρετανία, σε φορείς στη Μιανμάρ, σχετικά με τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Η Ουάσινγκτον επίσης επέβαλε τις πρώτες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα επί προεδρίας Τζο Μπάιντεν, ενώ έβαλε στο στόχαστρο μεταξύ άλλων φορείς των ενόπλων δυνάμεων στη Μιανμάρ. Επιπλέον, στη μαύρη λίστα μπήκε και το European institute JUSTO με έδρα στη Μόσχα- όπως και ο πρύτανης του ιδρύματος- για χορήγηση φοιτητικής βίζας σε εργάτες από τη Βόρεια Κορέα. 

«Οι ενέργειές μας σήμερα, ιδιαίτερα εκείνες σε συνεργασία με τη Βρετανία και τον Καναδά, στέλνουν ένα μήνυμα ότι οι δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο θα δράσουν ενάντια σε εκείνους που κάνουν κατάχρηση εξουσίας για να προκαλέσουν οδύνη και καταπίεση», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Γουόλι Αντεγιέμο. 

Σε ό,τι αφορά στην SenseTime Group, η Ουάσινγκτον την ενέταξε στις κινεζικές εταιρείες «στρατιωτικού- βιομηχανικού συμπλέγματος», κατηγορώντας την ότι ανέπτυξε προγράμματα αναγνώρισης προσώπου που μπορούν να καθορίσουν την εθνικότητα του στόχου, επικεντρώνοντας ιδιαίτερα στο να αναγνωρίζει Ουιγούρους. Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι απαγορεύεται να επενδύσουν Αμερικανοί στην εν λόγω εταιρεία.  

Η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις σε 14 φυσικά πρόσωπα από την Βόρεια Κορέα, την Κίνα, τη Μιανμάρ και το Μπαγκλαντές, καθώς και σε εννέα οντότητες, μεταξύ των οποίων η γενική εισαγγελία της Βόρειας Κορέας, στρατιωτικοί φορείς της Μιανμάρ και του Μπαγκλαντές καθώς και εταιρείες από την Κίνα και την Βόρεια Κορέα.

Επιπλέον, απαγόρευσε σε 12 άτομα να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ, ανάμεσά τους αξιωματούχοι από την Κίνα, τη Λευκορωσία και τη Σρι Λάνκα. 

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ