Σαμόα: Η υπηρεσιακή κυβέρνηση κλείδωσε τη Βουλή, η νέα πρωθυπουργός ορκίστηκε σε σκηνή

Σαμόα: Η υπηρεσιακή κυβέρνηση κλείδωσε τη Βουλή, η νέα πρωθυπουργός ορκίστηκε σε σκηνή Facebook Twitter
Η Φιάμε Ναόμι Ματαάφα ορκίστηκε σε σκηνή (Φωτογραφία αρχείου Getty Images)
0

Απίστευτες σκηνές διαδραματίστηκαν στη Σαμόα, καθώς η νέα πρωθυπουργός ορκίστηκε έξω από το κοινοβούλιο, το οποίο κλείδωσε η υπηρεσιακή κυβέρνηση για να αποτρέψει τη μεταβίβαση εξουσίας.

 

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν επέτρεψε να συνέλθει η Βουλή σήμερα, Δευτέρα και κλείδωσε την εκλεγμένη πρωθυπουργό και τους βουλευτές έξω από το κτίριο. Έτσι, σε μία άνευ προηγουμένου εξέλιξη, η Φιάμε Ναόμι Ματαάφα ορίστηκε σε σκηνή, έξω από το κοινοβούλιο και το κόμμα της ανακοίνωσε μέσω των social media ότι είναι η νέα πρωθυπουργός της χώρας.

 

Όλα αυτά συνέβησαν περίπου ένα μήνα μετά τις εκλογές, έπειτα από τις οποίες υπήρξαν προσφυγές στη δικαιοσύνη, εκκλήσεις για επανάληψή τους και εντατικοί συνταγματικοί ελιγμοί.

 

Το HRPP, που ήταν στην εξουσία επί 39 χρόνια και το FAST που συγκροτήθηκε τον Ιούνιο του 2020 κέρδισαν από 25 έδρες. αλλά ένας ανεξάρτητος βουλευτής δήλωσε τη στήριξή του στο FAST, δίνοντας στο κόμμα την πλειοψηφία.

 

Όμως, το HRPP υποστήριξε ότι δεν είχε τηρηθεί η ποσόστωση του 10% για γυναίκες βουλευτές και διόρισε άλλη μία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 26. Το Ανώτατο δικαστήριο της Σαμόα έκρινε πως επρόκειτο για λανθασμένη χρήση της ποσόστωσης.

 

Έτσι, την Κυριακή το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε εντολή να συνέλθει σήμερα η Βουλή για την ορκωμοσία. Η Ματαάφα, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας, είχε διατελέσει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του HRPP. Αποχώρησε από το κόμμα πέρυσι και τέθηκε αντιμέτωπη με τον Τουιλαέπα Σαιλέλε Μαλιελεγκαόι, τον δεύτερο μακροβιότερο πρωθυπουργό στον κόσμο, που είναι στη θέση αυτή εδώ και πάνω από 22 χρόνια.

 

Όμως, η υπηρεσιακή κυβέρνησή του ανέβαλε τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου και κλείδωσε το κτίριο. Μετά την τελετή ορκωμοσίας, κατηγόρησε τη Ματαάφα για «προδοσία και την ύψιστη μορφή παράνομης συμπεριφοράς». Αυτή δεν είναι μία «χώρα ηλιθίων» τόνισε. «Επί σχεδόν 60 χρόνια ήμασταν ένα κυρίαρχο κράτος, τώρα φαίνεται ότι μας διοικεί η μαφία», τόνισε.

 

Από την πλευρά της η νέα πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνησή της θα παραμείνει στους χώρους του κοινοβουλίου, που ανήκει στον λαό. «Αν δεν μας αφήσετε να μπούμε, θα μείνουμε εδώ. Θα έρθει η ώρα που θα συναντηθούμε ξανά, εντός της Βουλής, ας το αφήσουμε στον νόμο», συμπλήρωσε.

 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΚΑΡΑΚΑΣ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Βενεζουέλα: Η αμερικανική πρεσβεία στο Καράκας ανοίγει ξανά επτά χρόνια μετά το κλείσιμό της

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Καράκας το 2019, λίγο αφότου έκριναν παράνομη την επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο μετά από εκλογές που θεωρήθηκαν ευρέως ότι αμαυρώθηκαν από νοθεία
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΗΠΑ

Διεθνή / Νέες απειλές Τραμπ κατά Ιράν: «Θα καταστρέψουμε τις μονάδες ενέργειας» - «Δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση» απαντά η Τεχεράνη

«Αυτό που έχει προταθεί είναι μηνύματα που έχουμε λάβει μέσω μεσαζόντων, τα οποία υποδηλώνουν την επιθυμία των ΗΠΑ για διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Διεθνή / «Ο πρίγκιπας Φίλιππος έπασχε από καρκίνο στο πάγκρεας», σύμφωνα με νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε

Οι αποκαλύψεις που φέρεται να έκανε συγγραφέας, γνωστός κυρίως για βιβλία που αφορούν τη βασιλική οικογένεια - Τι έγραψε για «την τελευταία νύχτα του Φιλίππου»;
THE LIFO TEAM