Στο φως της δημοσιότητας έφερε τουρκική εφημερίδα τις τρισδιάστατες αρχιτεκτονικές απεικονίσεις από το θερινό ανάκτορο του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Μαρμαρίδα, απέναντι ακριβώς από τη Ρόδο.

 

Η κατασκευή του παλατιού, όπως αναφέρεται στην αντιπολιτευόμενη κεμαλική εφημερίδα Sozcu, στοίχισε 640 εκατ. τουρκικές λίρες, δηλαδή περίπου 70 εκατ. δολάρια.

 

Η θερινή έπαυλη, σύμφωνα με την εφημερίδα, εκτείνεται σε έκταση 92.000 τ.μ. και διαθέτει 300 δωμάτια, ιδιωτική πισίνα και ιδιωτική παραλία. Αποτελείται από πέντε βασικά κτήρια, ενώ σε γειτονικά οικόπεδα κατασκευάστηκαν κτήρια για τη στέγαση του προσωπικού.

 

Νέο παλάτι και ο λαός πεινάει: «Θύελλα» στην Τουρκία για το θέρετρο Ερντογάν
BirGün Gazetesi / TWITTER

 

Το παλάτι χτίστηκε υπό άκρα μυστικότητα το διάστημα 2018-2021 στη θέση παλαιότερης οικίας, στον Κόλπο Οκλούκ της Μαρμαρίδας, όπου περνούσε τις καλοκαιρινές του διακοπές ο πρώην πρόεδρος, Τουργκούτ Οζάλ.

 

Νέο παλάτι και ο λαός πεινάει: «Θύελλα» στην Τουρκία για το θέρετρο Ερντογάν
BirGün Gazetesi / TWITTER

 

Αρχιτέκτονας του ανακτόρου είναι ο τουρκο-βέλγος Σεφίκ Μπιρκιγέ, που σχεδίασε και το χειμερινό παλάτι του Ερντογάν στην Άγκυρα και επτά τζαμιά που χτίστηκαν με εντολή του Τούρκου προέδρου, μεταξύ των οποίων και το εμβληματικό τέμενος στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

 

Νέο παλάτι και ο λαός πεινάει: «Θύελλα» στην Τουρκία για το θέρετρο Ερντογάν
BirGün Gazetesi / TWITTER

 

Έντονες αντιδράσεις

 

Πυρά από βουλευτές της αντιπολίτευσης, πολίτες και περιβαλλοντικές οργανώσεις έχει προκαλέσει το project, όχι μόνο για το δυσθεώρητο κόστος του παλατιού, αλλά και για την καταστροφή του περιβάλλοντος, καθώς, όπως αναφέρει η εφημερίδα, κόπηκαν περίπου 50.000 δέντρα για την κατασκευή δρόμου πρόσβασης, μήκους 17 χιλιομέτρων.

 

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρόεδρο της Τουρκίας για σπατάλη, τη στιγμή που η οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, με τον πληθωρισμό να καλπάζει.

 

Παράλληλα, πολλοί εργαζόμενοι και συνταξιούχοι διαμαρτύρονται ότι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, καθώς λαμβάνουν χαμηλά εισοδήματα.