Σ. Αραβία: Επιχειρεί να πάρει αποστάσεις από βίντεο με «εξτρεμιστικές ιδέες» όπως η ομοφυλοφιλία και ο φεμινισμός

Σ. Αραβία: Επιχειρεί να πάρει αποστάσεις από βίντεο με «εξτρεμιστικές ιδέες» όπως η ομοφυλοφιλία και ο φεμινισμός Facebook Twitter
EPA
1

Η υπηρεσία κρατικής ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας αποπειράθηκε να πάρει αποστάσεις από διαφημιστικό βίντεο στο οποίο ο φεμινισμός, η ομοφυλοφιλία και ο αθεϊσμός αποκαλούνταν «εξτρεμιστικές ιδέες».


Ειδικότερα, το διαφημιστικό βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η κρατική υπηρεσία ασφαλείας της χώρας κατατάσσει τον φεμινισμό, την ομοφυλοφιλία και τον αθεϊσμό μεταξύ των εξτρεμιστικών ιδεών, ακόμα κι αν το συντηρητικό μουσουλμανικό βασίλειο επεδίωκε να προωθήσει την ανεκτικότητα και να προσελκύσει ξένους.


Το κλιπ κινουμένων σχεδίων, που αναρτήθηκε στο Twitter το Σαββατοκύριακο, από έναν επαληθευμένο λογαριασμό της Κρατικής Προεδρίας Ασφαλείας ανέφερε ότι «όλες οι μορφές εξτρεμισμού και διαστροφής είναι απαράδεκτες». Στο βίντεο καταγράφονταν αυτές οι ιδέες δίπλα στο τακφίρ (την ισλαμιστική πρακτική του να χαρακτηρίζονται οι πιστοί άλλων σχολών του Ισλάμ άπιστοι). «Μην ξεχνάτε ότι η υπερβολή σε οτιδήποτε και εις βάρος της πατρίδας θεωρείται εξτρεμισμός» ακούγεται να λέει ο εκφωνητής του βίντεο.Η ανάρτηση κατόπιν διαγράφτηκε.

Σε ανακοίνωσή της όπως μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, η υπηρεσία αναγνώρισε ότι το βίντεο περιείχε λάθη ως προς τον ορισμό του εξτρεμισμού και έκρινε ότι τα πρόσωπα που παρήγαγαν το μήνυμα δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Σε χωριστή ανακοίνωσή της, η κρατική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Σαουδικής Αραβίας τόνισε ότι ο φεμινισμός δεν είναι έγκλημα κι ότι το βασίλειο θεωρεί «υψίστης σημασίας» τα δικαιώματα των γυναικών.

Ούτε η μια ούτε η άλλη ανακοίνωση αναφέρονται στην ομοφυλοφιλία ή στον αθεϊσμό — που η νομοθεσία στην απόλυτη μοναρχία του Κόλπου ορίζει ως κακουργήματα που επισύρουν τη θανατική ποινή.

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει εξαγγείλει τα τελευταία χρόνια σειρά μεταρρυθμίσεων ώστε να τροποποιηθεί επί το μετριοπαθέστερο η εκδοχή του ισλάμ που εφαρμόζεται στο ουαχαμπιτικό βασίλειο, να υπάρξει άνοιγμα της κοινωνίας και να προσελκυστούν ξένες επενδύσεις, ώστε να διαφοροποιηθεί η οικονομία της χώρας. Μέχρι σήμερα, το βασίλειο εξασφαλίζει έσοδα σχεδόν αποκλειστικά από τις εξαγωγές πετρελαίου.

Ορισμένοι περιορισμοί έχουν χαλαρώσει, θεσπίστηκε τουριστική βίζα, ενώ, καθώς το Ριάντ ετοιμάζεται να αναλάβει το 2020 την εναλλασσόμενη προεδρία της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη, αναιρέθηκαν κάποια από τα δεσμά του λεγόμενου συστήματος της κηδεμονίας, βάσει του οποίου κάθε γυναίκα πρέπει να εξασφαλίζει την έγκριση άνδρα συγγενή της για κάθε σημαντική απόφαση στη ζωή της.

Παράλληλα όμως οι αρχές του βασιλείου πατάσσουν ανηλεώς τη διαφωνία — έχουν συλλάβει το τελευταίο διάστημα δεκάδες διαφωνούντες, ιερωμένους, διανοούμενους, ακτιβιστές και ακτιβίστριες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM
ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο νομοσχέδιο για βοήθεια 95 δισ. δολαρίων σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν

Διεθνή / ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το πρώτο νομοσχέδιο για βοήθεια 95 δισ. δολαρίων σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν

Η πρώτη αντίδραση της Μόσχας για τα 60 δισ. δολάρια στο Κίεβο - Εκτός της βοήθειας σε Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν, το νομοσχέδιο προβλέπει νέους περιορισμούς στο TikTok
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια