Σ. Αραβία: Διακοπή της παραγωγής στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που δέχθηκαν επίθεση drone

Σ. Αραβία: Διακοπή της παραγωγής στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που δέχθηκαν επίθεση drone Facebook Twitter
EPA
0

Οι επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) εναντίον της Σαουδικής Αραβίας προκάλεσαν την προσωρινή διακοπή της παραγωγής σε δύο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με το σαουδαραβικό υπουργείο Ενέργειας.

Από τις εγκαταστάσεις που έγιναν στόχος προέρχεται ο μισός όγκος παραγωγής της γιγαντιαίας εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας ARAMCO. Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβαν οι Χούτι, η οργάνωση της Υεμένης που υποστηρίζεται από το Ιράν.


Οι επιθέσεις «είχαν αποτέλεσμα την προσωρινή αναστολή της παραγωγής στις εγκαταστάσεις στο Αμπκάικ και στο Χουράις», αναφέρεται σε ανακοίνωση που υπογράφεται από τον σαουδάραβα υπουργό Ενέργειας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν και μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του βασιλείου, το SPA.


Υπολογίζεται ότι πλήγματα διέκοψαν την εξόρυξη 5,7 εκατομμυρίων βαρελιών αργού, ήτοι σχεδόν του 50% του συνόλου της παραγωγής της ARAMCO.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν

Το βράδυ του Σαββάτου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατηγόρησε ευθέως το Ιράν για την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, αποκλείοντας την εμπλοκή της Υεμένης.

«Η Τεχεράνη βρίσκεται πίσω από σχεδόν 100 επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, ενώ ο (πρόεδρος του Ιράν, Χασάν) Ροχανί και ο (υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ) Ζαρίφ υποκρίνονται ότι διεξάγουν διπλωματία (...) Εν μέσω των εκκλήσεων για αποκλιμάκωση, το Ιράν εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό», είπε ο Πομπέο, προσθέτοντας πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι επιθέσεις προήλθαν από την Υεμένη.

Πρόκειται για την τρίτη επίθεση εναντίον υποδομών της Σαουδικής Αραβίας μέσα σε διάστημα πέντε μηνών και ο πρίγκιπας διάδοχος του Ριάντ, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν διεμήνυσε, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ότι η χώρα του έχει «τη βούληση και την ικανότητα να αντιμετωπίσει και να απαντήσει σε αυτήν την τρομοκρατική επίθεση».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

SHEIN ΕΡΕΥΝΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά επίσημη έρευνα κατά της Shein - Τα τρία ζητήματα που θα εξεταστούν

Σε περίπτωση επιβεβαίωσης παραβάσεων, οι Βρυξέλλες μπορούν να επιβάλουν προσωρινά μέτρα, να αποδεχτούν δεσμευτικές υποσχέσεις από την εταιρεία ή να εκδώσουν απόφαση μη συμμόρφωσης που μπορεί να οδηγήσει σε βαριά πρόστιμα
THE LIFO TEAM
Τέιλορ Σουίφτ: 21χρονος κατηγορείται ότι σχεδίαζε να βάλει βόμβα σε μία από τις συναυλίες της στη Βιέννη

Διεθνή / Τέιλορ Σουίφτ: Για τρομοκρατία κατηγορείται ο 21χρονος που σχεδίαζε να βάλει βόμβα σε συναυλία της

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο κατηγορούμενος είχε δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, διαδίδοντας προπαγανδιστικό υλικό μέσω διαδικτυακών μηνυμάτων και βίντεο
THE LIFO TEAM