Ρωσία και Τουρκία τα βρίσκουν και πάλι - Χαιρετίζει η Γερμανία

Ρωσία και Τουρκία τα βρίσκουν και πάλι - Χαιρετίζει η Γερμανία Facebook Twitter
3

Η Τουρκία ήρε την απαγόρευση πρόσβασης στη ρωσική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Sputnik, μετά από μήνες αποκλεισμού, όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

 

Η τουρκική κυβέρνηση είχε αποκλείσει την πρόσβαση στο Sputnik στις 14 Απριλίου, επικαλούμενη τη νομοθεσία αναφορικά με εγκλήματα που διαπράττονται μέσω διαδικτυακών μεταδόσεων. Πλέον, η πρόσβαση στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα του Sputnik στην Τουρκία δεν αποτελεί πρόβλημα.

 

«Η ιστοσελίδα μας στην Τουρκία ξεμπλόκαρε. Από τις 10 π.μ. ώρα Μόσχας αρχίσαμε να λαμβάνουμε μηνύματα από χρήστες ότι η ιστοσελίδα είναι και πάλι προσβάσιμη. Αρχίσαμε να ελέγχουμε την πληροφορία αυτή και πράγματι λειτουργεί», δήλωσε ο αρχισυντάκτης της τουρκικής ιστοσελίδας Μαχίρ Μποζτέπε στο Sputnik.

 

Η απαγόρευση ήρθη εν μέσω της αποκατάστασης των σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας, που είχαν ενταθεί όταν η Τουρκία κατέρριψε ρωσικό μαχητικό στη συριακή μεθόριο στις 24 Νοεμβρίου του 2015.

 

Οι σχέσεις των δύο χωρών άρχισαν να αναθερμαίνονται στα τέλη Ιουνίου όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέστειλε επιστολή στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν εκφράζοντας τη βαθιά λύπη του για την κατάρριψη του αεροσκάφους. Ως ένα ακόμα βήμα προς την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών, η Ρωσία προσφάτως ήρε επισήμως όλες τις οικονομικές και τουριστικές κυρώσεις που είχε επιβάλει σε βάρος της Τουρκίας ως αντίποινα στην κατάρριψη του αεροσκάφους της.

 

Θετικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από την Τουρκία τον περασμένο χρόνο υπάρχει πάλι μια προσέγγιση, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαουσάν Σέμπλι, αναφερόμενη στην επικείμενη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Η ίδια απέρριψε την υπόθεση ότι η επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών θα μπορούσε να έχει δυσμενείς συνέπειες στην Εταιρική Σχέση Ασφάλειας του ΝΑΤΟ.

 

«Μπορούμε μόνο να χαιρετίσουμε (την επαναπροσέγγιση), διότι όσο περισσότερο υπάρχουν συνομιλίες, τόσο το καλύτερο. Τόσο η Τουρκία όσο και η Ρωσία είναι σημαντικοί παράγοντες π.χ. στο θέμα της Συρίας και είναι δικαίωμα κάθε κράτους να επιδιώκει τον διάλογο με άλλα κράτη», δήλωσε η κυρία Σέμπλι και πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί ότι «μια επαναπροσέγγιση Τουρκίας - Ρωσίας θα έχει συνέπειες για την Εταιρική Σχέση Ασφάλειας στο ΝΑΤΟ».

 

Ο Πούτιν και ο Ερντογάν αναμένεται να συναντηθούν αύριο στην Αγία Πετρούπολη για πρώτη φορά μετά την αναθέρμανση των σχέσεών τους. Η συνάντηση θα αποτελέσει επίσης την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στο εξωτερικό μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου.

 

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Δεξιά δεν μισεί κάθε queer σώμα. Μισεί αυτό που τη ξεσκεπάζει

Διεθνή / Ο «κανονικός γκέι» της αμερικανικής Δεξιάς και η βία απέναντι σε όλους τους άλλους

Η ιστορία γύρω από τον σύζυγο της Κρίστι Νόεμ δεν έφερε στην επιφάνεια μόνο άλλη μία υπόθεση πολιτικής υποκρισίας. Ξανάνοιξε κάτι παλιό και πολύ βρόμικο: η Δεξιά μπορεί να ανεχθεί τον «κανονικό» γκέι, τον διακριτικό, τον αρκετά ανδρικό, τον σωστά ντυμένο. Αυτό που δεν αντέχει είναι το queer σώμα που εκθέτει ότι η αρρενωπότητά της δεν είναι φύση αλλά σκηνοθεσία.
THE LIFO TEAM
Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Διεθνή / Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Η Ρις Γουίδερσπουν κάλεσε δημόσια τις γυναίκες να αρχίσουν να μαθαίνουν τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι είναι ώρα να εξοικειωθούν με τα εργαλεία της και να μη μείνουν πίσω. Η τοποθέτησή της έρχεται ενώ και άλλες σταρ του Χόλιγουντ, όπως η Σάντρα Μπούλοκ, μιλούν πιο ανοιχτά για μια πιο πρακτική σχέση με το AI.
THE LIFO TEAM