Ρεκόρ θανάτων των τελευταίων 60 ετών κατέγραψε ο πληθυσμός των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

 

Ο πληθυσμός της ΕΕ το 2020 μειώθηκε από 447,3 εκατομμύρια σε 447 εκατομμύρια πέρυσι. Οι χώρες της ΕΕ κατέγραψαν 534.000 θανάτους περισσότερους από το 2019 (+11%): οι θάνατοι από 4,7 εκατομμύρια αυξήθηκαν σε 5,2 εκατομμύρια.

 

Πρόκειται για τους περισσότερους θανάτους από το 1961 όταν οι Βρυξέλλες άρχισαν να συγκεντρώνουν τα δεδομένα.

 

Το ποσοστό γεννήσεων μειώθηκε και πάλι. Το φυσικό ισοζύγιο, δηλαδή η διαφορά μεταξύ του αριθμού των γεννήσεων και αυτού των θανάτων, είναι αρνητικό από το 2012 (εκτός το 2014 όπου ήταν μηδενικό) και μειώνεται από το 2016.

 

Ο Giampaolo Lanzieri, ειδικός στη στατιστική αρχή της Eurostat, δήλωσε ότι πολλοί παράγοντες συνέβαλαν στη μείωση του πληθυσμού.

 

«Σίγουρα υπήρξε ο αντίκτυπος στη θνησιμότητα. Παρατηρήσαμε αύξηση πάνω από μισό εκατομμύριο θανάτων,  κατά μέσο όρο τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά (…) υπάρχει πιθανός αντίκτυπος και στη γονιμότητα, στον αριθμό των γεννήσεων. Και φυσικά υπήρξε επίσης αντίκτυπος στη μετανάστευση επειδή τα σύνορα έχουν κλείσει» σημείωσε μεταξύ άλλων.

 

Ωστόσο, η «πιο εμφανής» αιτία απώλειας πληθυσμού ήταν η πανδημία.

 

Η πιο ραγδαία μείωση του πληθυσμού σημειώθηκε στην Ιταλία, η οποία έχασε 384.000 ανθρώπους ή 0,6% του πληθυσμού της. Ακολούθησαν οι Ρουμανία και Πολωνία.

 

Εννέα από τα κράτη μέλη κατέγραψαν μείωση του πληθυσμού, με 18 να καταγράφουν αύξηση, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, όπου οι γεννήσεις ξεπέρασαν τους θανάτους και ο αριθμός των ανθρώπων αυξήθηκε κατά 0,2%.

 

Με πληροφορίες του AFP/Reuters