ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Qatargate: Η ευρωβουλευτής Μαρί Αρενά ανακρίθηκε για πρώτη φορά

Qatargate: Η ευρωβουλευτής Μαρί Αρενά ανακρίθηκε για πρώτη φορά Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Έπειτα από 14 μήνες ερευνών για το Qatargate, σήμερα ανακρίθηκε για πρώτη φορά η Βελγίδα ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Μαρί Αρενά.  

Σήμερα το πρωί η Μαρί Αρενά ανακρίθηκε στο Κεντρικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς για το Qatargate. Δεν θεωρείται πιθανό να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος της, καθώς οι βελγικές αρχές δεν έχουν ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την άρση της ασυλίας της. 

Πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Soir, αυτό δεν αποτρέπει πιθανή δίωξη σε βάρος της, αν αποφάσιζε κάτι τέτοιο η δικαστής ανακρίτρια Ορελί Ντελζέφ, η οποία έχει αναλάβει την υπόθεση. Τόσο η βελγική εφημερίδα όσο και το τηλεοπτικό δίκτυο RTBF αναφέρουν ότι η Μαρί Αρενά είχε στενές σχέσεις με τον εγκέφαλο του Qatargate, τον Πιερ Αντόνιο Παντσέρι. 

Το όνομα της Μαρί Αρενά αναφέρεται στον φάκελο για το Qatargate τόσο από την αρχή της έρευνας, όσο και παλαιότερα, τον Ιούλιο του 2022 όταν η Κρατική Ασφάλεια εξέφρασε γραπτώς στην ομοσπονδιακή εισαγγελία υποψίες για πιθανή διαφθορά. 

«Η Μαρί Αρενά κατέχει μια ιδιαίτερα σημαντική θέση για την επίτευξη των στόχων του Κατάρ», ανέφεραν στο εμπιστευτικό σημείωμα οι υπηρεσίες πληροφοριών, σύμφωνα με τη Le Soir. «Επωφελείται από τις συμβουλές και την επιρροή του Παντσέρι, ενώ ο τελευταίος χρησιμοποιεί τη θέση της Αρενά ως προέδρου της υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να ασκήσει επιρροή», επεσήμαναν. 

Επίσης, από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Σεπτέμβριο της επόμενης χρονιάς υπήρξαν εκατοντάδες τηλεφωνήματα ανάμεσα στον Αντόνιο Παντσέρι και τη Μαρί Αρενά. Η ευρωβουλευτής έχει αναφερθεί σε «επαγγελματική φιλία» για τη σχέση της με τον Παντσέρι. Έχει αρνηθεί κάθε άλλου είδους σχέση, αλλά κάποιοι κατηγορούμενοι ή μάρτυρες έχουν ισχυριστεί το αντίθετο στις ακροάσεις τους. 

Σε συνομιλία του Αντόνιο Παντσέρι με τον Φραντσέσκο Τζόρτζι- τον σύντροφο της Εύας Καϊλή- που υπέκλεψε η υπηρεσία Ασφάλειας τον Μάιο του 2022, ο πρώτος που μόλις είχε επιστρέψει από την Ντόχα εξηγούσε στον συνομιλητή του ότι εκεί του έδωσαν ένα ρολόι Rolex που το έδωσε σε μία γυναίκα η οποία συμμετείχε σε αυτό το ταξίδι. «Η γυναίκα αυτή δεν κατονομάστηκε από τον Παντσέρι», ωστόσο, «δεδομένου του πλαισίου της συζήτησης θα μπορούσε να είναι η Μαρί Αρενά», αναφέρεται στον φάκελο. 

Η Μαρί Αρενά διαδέχθηκε τον Αντόνιο Παντσέρι ως επικεφαλής της υποεπιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα το 2019. Η Βελγίδα ευρωβουλευτής παραιτήθηκε από τη θέση λίγο μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Qatargate. Μέχρι σήμερα, η Μαρί Αρενά αρνείται ότι έχει διαπράξει κάτι παράνομο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Global Sumud Flotilla: Τα μέλη της ελληνικής αποστολής ξεκίνησαν απεργία πείνας - «Η Παλαιστίνη δεν είναι μόνη»

Διεθνή / Global Sumud Flotilla: Τα μέλη της ελληνικής αποστολής ξεκίνησαν απεργία πείνας - «Η Παλαιστίνη δεν είναι μόνη»

«Η απεργία πείνας είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε μέσα στα κελιά τους, για να κρατήσουμε ζωντανή τη φωνή του αγώνα», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση των Ελλήνων ακτιβιστών
LIFO NEWSROOM
Υπερτουρισμός στην Ιαπωνία: Όταν οι επισκέπτες ξεπερνούν τους ντόπιους

Διεθνή / Υπερτουρισμός στην Ιαπωνία: Όταν οι επισκέπτες ξεπερνούν τους ντόπιους

Η Ιαπωνία αντιμετωπίζει υπερτουρισμό σε περιοχές όπως Kamakura, Κιότο και Οσάκα, με ντόπιους να ανησυχούν για συνωστισμό, αυξημένες τιμές και τουριστική συμπεριφορά - Οι ειδικοί προτείνουν μέτρα για ισορροπία και καλύτερη κατανομή των επισκεπτών
LIFO NEWSROOM
Shutdown στις ΗΠΑ: Γιατί δεν βρίσκουν λύση Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί - Ποιοι θα πληρώσουν το τίμημα

Διεθνή / Shutdown στις ΗΠΑ: Γιατί δεν βρίσκουν λύση Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί - Ποιοι θα πληρώσουν το τίμημα

Το πρώτο κυβερνητικό shutdown εδώ και επτά χρόνια βυθίζει τις ΗΠΑ σε κρίση - Μέχρι και 750.000 δημόσιοι υπάλληλοι κινδυνεύουν με αναστολές ή απολύσεις, ενώ η αμερικανική οικονομία απειλείται με ζημιά δισεκατομμυρίων
LIFO NEWSROOM
Boracay: Η Γαλλία αναχαίτισε ρωσικό δεξαμενόπλοιο-«φάντασμα» που προκαλεί συναγερμό στην Ευρώπη

Διεθνή / Boracay: Η Γαλλία αναχαίτισε ρωσικό δεξαμενόπλοιο-«φάντασμα» που προκαλεί συναγερμό στην Ευρώπη

Γαλλικές δυνάμεις ανέβηκαν σε ρωσικό δεξαμενόπλοιο της «σκιώδους αρμάδας», που φέρεται να συνδέεται με μυστηριώδη drones τα οποία παρέλυσαν αεροδρόμια στη Δανία. Πώς συνδέεται η υπόθεση με τον «υβριδικό πόλεμο» στην Ευρώπη;
LIFO NEWSROOM
Shutdown στις ΗΠΑ: Τα τέσσερα σενάρια που τρομάζουν την Ουάσινγκτον

Διεθνή / Shutdown στις ΗΠΑ: Τα τέσσερα σενάρια που τρομάζουν την Ουάσινγκτον

Η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται σε παράλυση - Γερουσία και Λευκός Οίκος σε αδιέξοδο - Τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες; Αναλυτικά τα τέσσερα σενάρια για το τέλος του shutdown που απειλεί εργαζομένους, ταξιδιώτες και την οικονομία
LIFO NEWSROOM
Σκάνδαλο στη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου: Αστυνομικοί ζητούσαν να πυροβολούνται μετανάστες

Διεθνή / Σκάνδαλο στη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου: Αστυνομικοί ζητούσαν να πυροβολούνται μετανάστες

Έρευνα του BBC Panorama αποκάλυψε μισογυνισμό, ρατσισμό και ακραία βία σε εν ενεργεία αστυνομικούς της Met στο Λονδίνο - Αναστολή καθηκόντων για τουλάχιστον οκτώ
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Άνδρας παρέσυρε και σκότωσε 17χρονη Ελληνίδα και τη φίλη της - Φέρεται να της παρενοχλούσε

Διεθνή / ΗΠΑ: Άνδρας παρέσυρε και σκότωσε 17χρονη Ελληνίδα και τη φίλη της - Φέρεται να τις παρενοχλούσε

Συγγενείς και φίλοι των θυμάτων αναφέρουν ότι οι δύο έφηβες γνώριζαν τον νεαρό άνδρα, ενώ φέρεται να είχε εκδοθεί εις βάρος του περιοριστική εντολή για παρενόχληση μίας εκ των δύο
LIFO NEWSROOM
 Ισραήλ: Πλοία του στολίσκου για τη Γάζα αναχαιτίστηκαν – Η Γκρέτα Τούνμπεργκ «ασφαλής και υγιής»

Διεθνή / Ισραήλ: Πλοία του στολίσκου για τη Γάζα αναχαιτίστηκαν – Η Γκρέτα Τούνμπεργκ «ασφαλής και υγιής»

Το Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται η Γκρέτα Τούνμπεργκ, επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται μεταξύ των επιβαινόντων στο αναχαιτισμένο πλοίο Alma
LIFO NEWSROOM