Ψεύτικα βίντεο στο TikTok δείχνουν εκατοντάδες χιλιάδες να διαδηλώνουν υπέρ του AfD στη Γερμανία

Ψεύτικα βίντεο στο TikTok δείχνουν εκατοντάδες χιλιάδες να διαδηλώνουν υπέρ του AfD στη Γερμανία Facebook Twitter
0

Καθώς η Γερμανία ετοιμάζεται για τις εκλογές, η διασπορά παραπληροφόρησης και προπαγάνδας που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) εντείνεται, με παραποιημένα βίντεο να γίνονται viral σε πλατφόρμες όπως το TikTok.

Το γερμανικό μέσο Correctiv αποκάλυψε ότι βίντεο που φέρονται να δείχνουν εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές να υποστηρίζουν το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) είναι παραποιημένα. Μια έρευνα του Euroverify επιβεβαίωσε ότι οι εικόνες έχουν τροποποιηθεί, προκειμένου να ενισχύσουν την εντύπωση μαζικής υποστήριξης προς το κόμμα.

Πολλά από τα βίντεο αυτά αναρτώνται από λογαριασμούς υποστηρικτών του AfD και περιλαμβάνουν πλάνα με μεγάλες συγκεντρώσεις, συνοδευόμενα από παραπλανητικά μηνύματα, τα οποία υποστηρίζουν ότι πρόκειται για τεράστιες διαδηλώσεις υπέρ του κόμματος. Μια απλή αναζήτηση στο TikTok με λέξεις-κλειδιά όπως “pro-AfD” και “protest” εμφανίζει δεκάδες τέτοια βίντεο.

Ωστόσο, η ανάλυση τους μέσω ανιχνευτών εικόνας AI έδειξε ότι οι περισσότερες από τις εικόνες δεν είναι δημιουργημένες από AI, αλλά δεν προέρχονται από διαδηλώσεις υπέρ του AfD. Αντίθετα, σε πολλές περιπτώσεις, τα πλάνα προέρχονται από διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς, συμπεριλαμβανομένων κινητοποιήσεων ενάντια στο ίδιο το κόμμα.

Αλλοίωση ήχου με τεχνητή νοημοσύνη

Εκτός από τις εικόνες, ηχητικά κομμάτια σε ορισμένα βίντεο έχουν υποστεί αλλοίωση μέσω AI. Σε αρκετά βίντεο, μια γεννημένη από AI φωνή έχει αντικαταστήσει τον αυθεντικό ήχο του πλήθους, δημιουργώντας την ψευδή εντύπωση ότι οι διαδηλωτές φωνάζουν “east, east, east” (αναφορά στις ανατολικές πολιτείες της Γερμανίας, όπου το AfD διατηρεί υψηλή εκλογική επιρροή).

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αφορά βίντεο από διαδήλωση στο Αμβούργο τον Ιανουάριο του 2024, το οποίο παρουσιάζεται ως φιλο-AfD πορεία, ενώ στην πραγματικότητα επρόκειτο για μαζική διαμαρτυρία κατά της ακροδεξιάς. Οι κινητοποιήσεις εκείνες είχαν πυροδοτηθεί μετά την αποκάλυψη ότι μέλη ακροδεξιών οργανώσεων και στελέχη του AfD συμμετείχαν σε μυστική συνάντηση, όπου συζητούσαν σχέδια για τη μαζική απέλαση μεταναστών, ακόμη και Γερμανών πολιτών με μεταναστευτική καταγωγή, σε περίπτωση ανόδου τους στην εξουσία.

Στις τελευταίες εβδομάδες δεν έχει καταγραφεί καμία υπαίθρια συγκέντρωση του AfD με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, κάτι που επιβεβαιώνει ότι τα συγκεκριμένα βίντεο είναι ψεύτικα.

Αντίθετα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους της Γερμανίας το περασμένο Σαββατοκύριακο, αλλά για να διαμαρτυρηθούν κατά του ηγέτη της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), Φρίντριχ Μερτς, και του νομοσχεδίου του για αυστηρότερους μεταναστευτικούς νόμους. Το AfD στήριξε την πρόταση, κάτι που θεωρήθηκε «κόκκινη γραμμή» για πολλούς Γερμανούς, οδηγώντας σε μεγάλες αντιδράσεις.

Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς που διακινούνται στο TikTok, οι πραγματικές συγκεντρώσεις του AfD δεν συγκέντρωσαν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα.

Τον Δεκέμβριο του 2024, περίπου 3.500 υποστηρικτές του κόμματος συμμετείχαν σε εκδήλωση μνήμης στη Μαγδεμβούργη, μετά την επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά, στην οποία σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 200.

Τον Ιανουάριο του 2025, ο Έλον Μασκ έκανε μια αιφνιδιαστική εμφάνιση σε προεκλογική εκδήλωση του AfD στην πόλη Halle, όπου παρευρέθηκαν περίπου 4.500 άτομα.

Ανησυχία για ξένη παρέμβαση στις εκλογές

Καθώς πλησιάζουν οι ομοσπονδιακές εκλογές, οι γερμανικές αρχές έχουν εκφράσει έντονη ανησυχία για τη μαζική διασπορά ψευδών ειδήσεων και AI-generated προπαγάνδας.

Μάλιστα, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν υπάρξει προειδοποιήσεις για εκστρατεία παραπληροφόρησης που φέρεται να προέρχεται από τη Μόσχα και στοχεύει στη χειραγώγηση της κοινής γνώμης και στον επηρεασμό του εκλογικού αποτελέσματος.

Το φαινόμενο των ψεύτικων βίντεο και των AI-τροποποιημένων ειδήσεων αναδεικνύεται ως κρίσιμο ζήτημα για τη δημοκρατική διαδικασία, με τις γερμανικές αρχές να προσπαθούν να περιορίσουν τη διασπορά τους πριν από τις εκλογές.

Με πληροφορίες από Euronews

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Έπσταϊν: Νέες επικρίσεις για την απόκρυψη αρχείων - «Ο Τραμπ προσπαθεί να "πνίξει" το θέμα»

Διεθνή / Υπόθεση Έπσταϊν: Νέες επικρίσεις για την απόκρυψη αρχείων - «Ο Τραμπ προσπαθεί να "πνίξει" το θέμα»

Ο Έπσταϊν κατηγορήθηκε ότι εκμεταλλεύτηκε σεξουαλικά περισσότερες από 1.000 γυναίκες, πολλές εκ των οποίων ήταν ανήλικες - Πέθανε στη φυλακή το 2019, πριν δικαστεί
THE LIFO TEAM
Ρωσία: Νέα κριτική στην Ευρώπη σχετικά με το σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ρωσία λέει πως η Ευρώπη δεν βοηθάει στο να επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία

«Είμαι βέβαιος ότι οι προτάσεις που οι Ευρωπαίοι και οι Ουκρανοί έχουν καταθέσει δεν βελτιώνουν το έγγραφο και δεν ενισχύουν τη δυνατότητα επίτευξης μακροπρόθεσμης ειρήνης», δήλωσε κορυφαίος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν
THE LIFO TEAM
Κέιτ Μίντλετον: Η χρονιά–ορόσημο που σηματοδότησε την επιστροφή της δύναμης και της αυτοπεποίθησής της

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η χρονιά - ορόσημο που σηματοδότησε την επιστροφή της δύναμης και της αυτοπεποίθησής της

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας βρίσκεται σε μια καθοριστική στιγμή, διαμορφώνοντας τη ζωή της ίδιας και του πρίγκιπα Ουίλιαμ, καθώς εγκαθίστανται σε νέο σπίτι και αναλαμβάνουν πιο κεντρικό ρόλο στη βασιλική οικογένεια
THE LIFO TEAM