Το πρώτο σχόλιο Τραμπ μετά την ομολογία του Φλιν: Καμία συμπαιγνία με Ρωσία

Το πρώτο σχόλιο Τραμπ μετά την ομολογία του Φλιν: Καμία συμπαιγνία με Ρωσία Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στο πρώτο σχόλιό του για την ομολογία ενοχής του πρώην συμβούλου του εθνικής ασφαλείας, Μάικλ Φλιν, ότι είπε ψέματα στο FBI, δήλωσε σήμερα πως «δεν υπήρξε απολύτως καμία συμπαιγνία» ανάμεσα στην προεκλογική εκστρατεία του και τη Ρωσία.

Ο Τραμπ έκανε το σχόλιο αυτό στους δημοσιογράφους, κατά την αναχώρησή του από τον Λευκό Οίκο.

«Όχι, δεν είμαι», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν αν είναι ανήσυχος, στην πρώτη αντίδρασή του μετά την απαγγελία κατηγοριών εις βάρος του Φλιν. «Αυτό που καταδείχθηκε είναι ότι δεν υπάρχει καμία συνέργεια, καμία συνέργεια. Δεν υπήρξε απολύτως καμία συνέργεια» είπε από τους κήπους του Λευκού Οίκου, προτού υπογραμμίσει τη σημαντική νίκη που απέσπασαν οι Ρεπουμπλικανοί στη διάρκεια της νύχτας με την έγκριση από τη Γερουσία της φορολογικής μεταρρύθμισης.


«Είμαστε κατά συνέπεια πολύ ευτυχισμένοι. Και ειλικρινά η χθεσινή νύχτα ήταν μια σημαντική νύχτα. θα δούμε τι θα συμβεί», συνέχισε ο Ντόναλντ Τραμπ, προτού αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη όπου θα περάσει την ημέρα του.

Η ρωσική υπόθεση πήρε την Παρασκευή μια θεαματική τροπή με την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του Μάικλ Φλιν, ο οποίος παραδέχθηκε πως είπε ψέματα στο FBI και δέχθηκε να συνεργασθεί με τη δικαιοσύνη.

Η εκτεταμένη έρευνα που διεξάγει ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μιούλερ για την ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 --και τη συνεννόηση που φέρεται ότι υπήρξε ανάμεσα σε οικείους του Τραμπ και τη Μόσχα-- είναι μια δαμόκλειος σπάθη πάνω από τον 45ο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.


Αν ο εισαγγελέας καταφέρει να αποδείξει πως υπήρξε συνέργεια με τη Ρωσία, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να αρχίσει μια διαδικασία για την καθαίρεση του προέδρου.

Ο Μάικλ Φλιν δήλωσε ένοχος χθες το πρωί, ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστή στην Ουάσινγκτον, παραδεχόμενος ότι έκανε ψευδείς δηλώσεις στους ερευνητές σχετικά με τις συνομιλίες του με τον πρεσβευτή της Ρωσίας Σεργκέι Κισλιάκ.

Σύμφωνα με τα έγγραφα του κατηγορητηρίου, το περιεχόμενο των οποίων επιβεβαίωσε δια της υπογραφής του, ο Φλιν έδρασε βάσει των οδηγιών ενός «πολύ υψηλόβαθμου υπευθύνου» της προεδρικής μεταβατικής ομάδας. Φέρεται ότι πρόκειται για τον Τζάρεντ Κούσνερ, τον γαμπρό του Τραμπ, σύμφωνα με τον ιστότοπο Buzzfeed και την Washington Post.


Οι επαφές με τον απεσταλμένο της Μόσχας είναι μεταγενέστερες της προεκλογικής εκστρατείας και της νίκης του Ντόναλντ Τραμπ. Αφορούσαν μια απόφαση του ΟΗΕ για το Ισραήλ, τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις, αλλά όχι τις δραστηριότητες της προεκλογικής εκστρατείας.


Τα γεγονότα αυτά δεν αποτελούν παρά ένα μέρος των στοιχείων των οποίων έχει πλέον γνώση ο Ρόμπερτ Μιούλερ, προειδοποίησε, διατηρώντας έτσι την πίεση επί των πρωταγωνιστών της υπόθεσης.


Πολλά είναι τα ερωτήματα: Ποιες πληροφορίες δεσμεύτηκε ο 58χρονος Φλιν να δώσει στους ερευνητές; Μέχρι πού θα φθάσει για να γλιτώσει τη φυλακή; Θα κατηγορήσει άμεσα οικείους του Ντόναλντ Τραμπ, ακόμη και τον ίδιο τον πρόεδρο;


Όρθιος, περιστοιχισμένος από δύο από τους συνηγόρους του, ο Φλιν απάντησε ήρεμα στις ερωτήσεις του δικαστή Ράντολφ Κοντρέρας, ο οποίος του γνωστοποίησε πως αντιμετωπίζει φυλάκιση πέντε ετών. «Οι πράξεις που αποδέχθηκα σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου αποτελούν ένα σοβαρό σφάλμα», έγραψε στη συνέχεια σε μια ανακοίνωση. «Αποδέχομαι την πλήρη ευθύνη των πράξεών μου».

Με τις παραλείψεις και τις ψευδείς δηλώσεις του, ο Φλιν κατηγορείται ότι «εμπόδισε» την εξαιρετικά ευαίσθητη έρευνα του FBI για ενδεχόμενη συνέργεια ανάμεσα στον Τραμπ και τη Μόσχα, δήλωσε ο εισαγγελέας.


Ο Φλιν φέρεται ότι ζήτησε από τον πρεσβευτή Κισλιάκ να αντιδράσει συγκρατημένα η Μόσχα στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση Ομπάμα σε βάρος ρώσων κυβερνοπειρατών για επηρεασμό της προεδρικής εκλογής.


Ο Μάικλ Φλιν κατηγορείται εξάλλου ότι απέκρυψε πως επιχείρησε να επηρεάσει μια ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον εποικισμό που πραγματοποιεί το Ισραήλ. Οι ελιγμοί αυτοί, που έλαβαν χώρα στα τέλη του 2016, είχαν στόχο να εξασθενήσουν τη δράση του Μπαράκ Ομπάμα, που εξακολουθούσε τότε να είναι πρόεδρος των ΗΠΑ.


Τελικά πάντως οι επαφές που αποκαλύφθηκαν την Παρασκευή, δεν ενίσχυσαν τη θέση για μια συνέργεια ανάμεσα στους Ρώσους και το περιβάλλον του Ντόναλντ Τραμπ με στόχο τον επηρασμό των εκλογών. Και τα μέσα ενημέρωσης αναρωτιούνται γιατί ο Μάικλ Φλιν είχε πει ψέματα στο FBI για τις συνομιλίες αυτές.


Είναι αλήθεια πως ο Μάικλ Φλιν, ένας απόστρατος στρατηγός, είναι γνωστός για την επιείκειά του έναντι των Ρώσων και την πολύ σκληρή γραμμή του έναντι του ισλαμικού εξτρεμισμού. Επίσης, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ενθάρρυνε ζωηρά τα πλήθη να φωνάζουν «Κλείστε την μέσα!» κάθε φορά που αναφερόταν το όνομα της Χίλαρι Κλίντον. Ωθήθηκε σε παραίτηση λιγότερο από έναν μήνα μετά τον διορισμό του στον Λευκό Οίκο, όπου κατείχε μια από τις θέσεις με τη μεγαλύτερη επιρροή, αρμόδιος να συμβουλεύει τον πρόεδρο για τα θέματα της διπλωματίας και της ασφάλειας.

Η κυβέρνηση Τραμπ επιχείρησε αμέσως να υποβαθμίσει τον ρόλο του Φλιν. «Τίποτε στην ομολογία ή στο κατηγορητήριο δεν εμπλέκει πρόσωπα άλλα από τον κ. Φλιν», δήλωσε ο Τάι Κομπ, ο δικηγόρος του Λευκού Οίκου.

«Ένας εντάξει άνθρωπος»

Ο πρώην επιχειρηματίας της Νέας Υόρκης αρνείται πάντα την παραμικρή «συνέργεια» με τη Ρωσία, καταγγέλλοντας ένα «κυνήγι μαγισσών» ενορχηστρωμένο απ' αυτούς που αρνούνται να αποδεχθούν τη νίκη του.


Η σχέση ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Μάικλ Φλιν αποτελεί αντικείμενο ιδιαίτερης προσοχής μετά την βάναυση αποπομπή τον Μάιο από τον πρόεδρο του επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ.


Σε ακροαματική κατάθεσή του στις αρχές Ιουνίου ενώπιον της Γερουσίας, η οποία είχε πέσει σαν κεραυνός στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτός ο τελευταίος είχε πράγματι υποστηρίξει πως ο Ντόναλντ Τραμπ του είχε ζητήσει προσωπικά να θάψει μια έρευνα με στόχο τον Μάικλ Φλιν. «Ελπίζω ότι θα μπορέσετε να βρείτε έναν τρόπο για να το εγκαταλείψετε αυτό, να αφήσετε τον Φλιν. Είναι ένας εντάξει άνθρωπος», φέρεται ότι είχε πει ο πρόεδρος στον Κόμεϊ σ' ένα τετ-α-τετ που είχαν στις 14 Φεβρουαρίου.


Ο Κόμεϊ αντέδρασε χθες στην απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του Φλιν με μια βιβλική μεταφορά γεμάτη ειρωνία. «Ας ρεύσει σαν νερό το δίκαιο άφθονο και η δικαιοσύνη σαν χείμαρρος αστείρευτος», έγραψε στο Instagram επικαλούμενος το βιβλίο του Αμώς στη Βίβλο.


Ο Φλιν είναι το τέταρτο πρόσωπο που βρίσκεται κοντά στον Τραμπ και κατηγορείται στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει ο Ρόμπερτ Μιούλερ.


Ένα πρώτο κύμα απαγγελιών κατηγοριών είχε λάβει χώρα στα τέλη Οκτωβρίου, όταν απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος του Πολ Μάναφορτ, του πρώην διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, και του Ρίτσαρντ Γκέιτς. Ένας τρίτος, ο Τζορτζ Παπαδόπουλος, δήλωσε ένοχος ότι είπε ψέματα στους ερευνητές του FBI και δέχθηκε να συνεργαστεί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ