Πρώην κατάσκοπος που έδινε μυστικά των ΗΠΑ στο Ισραήλ επέστρεψε μετά από 30 χρόνια φυλακής

Πρώην κατάσκοπος που έδινε μυστικά των ΗΠΑ στο Ισραήλ επέστρεψε μετά από 30 χρόνια φυλακής Facebook Twitter
0

Ένας πρώην αναλυτής του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ο οποίος πέρασε 30 χρόνια στη φυλακή για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ, έφτασε σήμερα αεροπορικώς στο Τελ Αβίβ.

Τον Τζόναθαν Πόλαρντ καλωσόρισε με μια ευχαριστήρια προσευχή ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο Πόλαρντ, 66 ετών, είχε από καιρό εκφράσει την επιθυμία να μεταναστεύσει στο Ισραήλ, το οποίο του είχε δώσει την ισραηλινή υπηκοότητα. Αυτή η υπόθεση κατασκοπείας είχε προκαλέσει επί δεκαετίες ένταση στις αμερικανοϊσραηλινές σχέσεις.

Ο Πόλαρντ, ένας Αμερικανοεβραίος γεννημένος στο Τέξας, καταδικάσθηκε σε ισόβια το 1987, αφού ομολόγησε την ενοχή του σε κατηγορίες για συνωμοσία για τη διενέργεια κατασκοπείας. Αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους το 2015. Έπρεπε να φοράει ηλεκτρονικό βραχιόλι και του είχαν επιβληθεί περιορισμοί στην κυκλοφορία και κυρίως απαγόρευση να εγκαταλείψει για πέντε χρόνια την αμερικανική επικράτεια.

Η απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, τον περασμένο μήνα, να μην ανανεώσει αυτή την πενταετή απαγόρευση των ταξιδιών που περιλαμβανόταν στους όρους της αποφυλάκισής του, θεωρήθηκε από μερικούς ότι ήταν ένα αποχαιρετιστήριο δώρο της κυβέρνησης Τραμπ προς το Ισραήλ.

Πρώην κατάσκοπος που έδινε μυστικά των ΗΠΑ στο Ισραήλ επέστρεψε μετά από 30 χρόνια φυλακής Facebook Twitter

Ο Νετανιάχου υποδέχθηκε τον Πόλαρντ και τη σύζυγό του, Έστερ, κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, όπως φαίνεται σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού. Το ζευγάρι, αμφότεροι ορθόδοξοι εβραίοι, φίλησαν το έδαφος μόλις κατέβηκαν από το αεροπλάνο.

Αφού είπε μια εβραϊκή προσευχή για την απελευθέρωση κρατουμένων, ο Νετανιάχου προσέφερε στον Πόλαρντ μια ισραηλινή ταυτότητα. «Καλώς ήρθες στην πατρίδα», είπε ο πρωθυπουργός. «Τώρα είσαι πολίτης του Κράτους του Ισραήλ». Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ανέφερε πως πλέον ο Πόλαρντ θα μπορεί να ζήσει μία νέα «ελεύθερη και χαρούμενη» ζωή. Η ισραηλινή υπηκοότητα είχε δοθεί στον Πόλαρντ το 1995, ενώ βρισκόταν στη φυλακή.


Η ισραηλινή εφημερίδα Hayom, η οποία ήταν η πρώτη που γνωστοποίησε την άφιξη του ζεύγους, ανέφερε πως πραγματοποίησαν την πτήση μέχρι το Ισραήλ με ιδιωτικό αεροπλάνο εξαιτίας της κατάστασης της υγείας της Έστερ Πόλαρντ. Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, το ιδιωτικό αεροπλάνο διέθεσε ο Σέλντον Άντελσον, ο ιδιοκτήτης της Hayom.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP/DPA/ΒBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

FBI ΚΑΣ ΠΑΤΕΛ

Διεθνή / The Atlantic: Ο διευθυντής του FBI «αγνοείται» - Ανησυχία για τη συμπεριφορά του Πατέλ

Περιστατικά υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, απουσίες χωρίς εξήγηση και έντονη αστάθεια στη συμπεριφορά του φέρεται να προκαλούν ανησυχία στο εσωτερικό του FBI και της κυβέρνησης Τραμπ
THE LIFO TEAM
Η Δεξιά δεν μισεί κάθε queer σώμα. Μισεί αυτό που τη ξεσκεπάζει

Διεθνή / Ο «κανονικός γκέι» της αμερικανικής Δεξιάς και η βία απέναντι σε όλους τους άλλους

Η ιστορία γύρω από τον σύζυγο της Κρίστι Νόεμ δεν έφερε στην επιφάνεια μόνο άλλη μία υπόθεση πολιτικής υποκρισίας. Ξανάνοιξε κάτι παλιό και πολύ βρόμικο: η Δεξιά μπορεί να ανεχθεί τον «κανονικό» γκέι, τον διακριτικό, τον αρκετά ανδρικό, τον σωστά ντυμένο. Αυτό που δεν αντέχει είναι το queer σώμα που εκθέτει ότι η αρρενωπότητά της δεν είναι φύση αλλά σκηνοθεσία.
THE LIFO TEAM
ΤΖΟΡΤΖΙΑ ΜΕΛΟΝΙ ΙΤΑΛΙΑ ΣΙΛΒΙΑ ΣΑΛΙΣ ΓΕΝΟΒΑ

Διεθνή / Ιταλία: Καθώς η επιρροή της Μελόνι εξασθενεί, η προοδευτική Σίλβια Σάλις κερδίζει έδαφος στη Γένοβα

Πάνω από 20.000 άνθρωποι γέμισαν την κεντρική Piazza Matteotti στη Γένοβα το περασμένο Σαββατοκύριακο για μια δωρεάν συναυλία της βραβευμένης techno DJ Σάρλοτ ντε Βίτ. Ανάμεσά τους, η δήμαρχος της πόλης, Σίλβια Σάλις.
THE LIFO TEAM