Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών (MIT) συνέλαβε ένα μέλος του δικτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν (FETO) στο εξωτερικό και τον έφερε πίσω στην Τουρκία, σύμφωνα με πηγή ασφαλείας, που επικαλείται το πρακτορείο Anadolu.

 

Διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για τον Σελαχαντίν Γκιουλέν, ο οποίος είναι συγγενής του αρχηγού της FETO, Φετουλάχ Γκιουλέν.

 

Ο συλληφθείς φέρεται να διέφυγε στο εξωτερικό με τη βοήθεια της μυστικής δομής της «τρομοκρατικής οργάνωσης», όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο επικαλούμενο πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

 

Ο Γκιουλέν, ο οποίος αναζητείτο ως μέλος μιας «ένοπλης τρομοκρατικής ομάδας», φέρεται να σχετίζεται με τα λεγόμενα μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής και τα ανώτερα μέλη της «τρομοκρατικής ομάδας».

 

Είχε δραπετεύσει από τη χώρα σύμφωνα με τις οδηγίες του αρχηγού της FETO. Μεταφέρθηκε στην Τουρκία σε επιχείρηση που διεξήγαγε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (MIT), ανέφερε η πηγή.

 

H FETO και ο ηγέτης της με έδρα τις ΗΠΑ, Φετουλάχ Γκιουλέν, κατηγορούνται ότι ενορχήστρωσαν, το «ηττημένο πραξικόπημα» της 15ης Ιουλίου 2016, το οποίο άφησε 251 νεκρούς και 2.734 τραυματίες.

 

Η Άγκυρα κατηγορεί επίσης τη FETO ότι βρίσκεται πίσω από μια μακροχρόνια εκστρατεία για την ανατροπή του κράτους μέσω της διείσδυσης μελών του σε τουρκικούς θεσμούς, ιδίως του στρατού, της αστυνομίας και του δικαστικού σώματος.

 

Με πληροφορίες του Anadolu