ΠΟΥ: Πάνω από 30-40 χώρες αναστέλλουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα λόγω έλλειψης δόσεων

ΠΟΥ: Πολλές χώρες αναγκάζονται να αναστείλουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα λόγω ελλείψεων εμβολίων Facebook Twitter
EPA
0

Ένας «μεγάλος αριθμός» φτωχότερων χωρών αναγκάζεται να αναστείλει τα προγράμματα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού λόγω έλλειψης δόσεων, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η έλλειψη συχνά σημαίνει ότι τα άτομα που έχουν λάβει μια δόση του εμβολίου Covid-19 πρέπει να περιμένουν πολύ καιρό για να μπορέσουν να λάβουν τη δεύτερη.

«Έχουμε πολλές χώρες που κλήθηκαν να αναστείλουν την έναρξη των δεύτερων δόσεων εμβολίου», δήλωσε ο Bruce Aylward, επικεφαλής του ΠΟΥ για το διεθνές πρόγραμμα Covax που παρέχει δόσεις εμβολίου στις φτωχότερες χώρες.

«Αν θυμάμαι σωστά, υπάρχουν περισσότερες από 30 ή 40 χώρες που θα μπορούσαν να ήταν ο στόχος των δεύτερων δόσεων για τα εμβόλια της AstraZeneca, για παράδειγμα, που δεν θα μπορέσουν να το κάνουν αυτό», πρόσθεσε ο Aylward.

Οι χώρες που πλήττονται από αυτό το πρόβλημα είναι διάσπαρτες σε όλη την Ινδική χερσόνησο, την υποσαχάρια Αφρική, τη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο ειδικός του ΠΟΥ.

Χώρες όπως το Νεπάλ και η Σρι Λάνκα έχουν «επηρεαστεί ιδιαίτερα» και αντιμετωπίζουν «ένα σοβαρό κύμα της ασθένειας», πρόσθεσε.

Το SII στην Ινδία, το οποίο παρήγαγε δόσεις AstraZeneca, υποτίθεται ότι ήταν η ραχοκοκαλιά της αλυσίδας εφοδιασμού της Covax, αλλά η Ινδία περιόρισε τις εξαγωγές για να καταπολεμήσει τη δική της καταστροφική αύξηση των κρουσμάτων.

«Τώρα προσπαθούμε επειγόντως να συνεργαστούμε με την ίδια την AstraZeneca, καθώς και με την SII και την κυβέρνηση της Ινδίας, για να επανεκκινήσουμε αυτές τις αποστολές, ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε αυτές τις δεύτερες δόσεις», είπε ο Aylward.

Εξέφρασε δε, τη λύπη του για το γεγονός ότι «μόνο οι χώρες αυτή τη στιγμή που διαθέτουν τους οικονομικούς πόρους, που παράγουν τα προϊόντα, έχουν πραγματικά πρόσβαση σε εμβόλια».

Τη Δευτέρα, ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι ο κορωναϊός κινείται πιο γρήγορα από τα εμβόλια και ότι η υπόσχεση των εθνών της G7 να παρέχει 1 δισεκατομμύριο δόσεις στα φτωχότερα έθνη δεν αρκεί.

Στην Αφρική, μόνο το 1% του πληθυσμού εμβολιάζεται πλήρως, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ.

Από την Πέμπτη, το πρόγραμμα Covax είχε παράσχει μόνο 88 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, που διανεμήθηκαν σε 131 χώρες, πολύ λιγότερες από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Με πληροφορίες του AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ