ΠΟΥ: Μέχρι τα μέσα Ιουνίου η επανεξέταση για την ασφάλεια της υδροξυχλωροκίνης

ΠΟΥ: Μέχρι τα μέσα Ιουνίου η επανεξέταση για την ασφάλεια της υδροξυχλωροκίνης Facebook Twitter
EPA
0

Ο ΠΟΥ υποσχέθηκε σήμερα μια γρήγορη επανεξέταση των δεδομένων σχετικά με την υδροξυχλωροκίνη, που πιθανότατα θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου. 

Η ανακοίνωση έγινε μετά από ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια που οδήγησαν τον Οργανισμό να αναστείλει τη χρήση του φαρμάκου κατά της ελονοσίας σε δοκιμή σε ασθενείς με κορωνοϊό. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και άλλοι διαφημίζουν την υδροξυχλωροκίνη ως πιθανή θεραπεία κατά του κορωνοϊού, αλλά ο ΠΟΥ ζήτησε χθες χρόνο αναστέλλοντας προσωρινά τη δοκιμή του φαρμάκου στη δοκιμή που πραγματοποιεί.

Μια μελέτη στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet διαπίστωσε πως οι ασθενείς που έπαιρναν υδροξυχλωροκίνη είχαν αυξημένα ποσοστά θανάτου και αρρυθμία, προκαλώντας την παρέμβαση του ΠΟΥ. «Μια τελική απόφαση σχετικά με τη βλάβη, το όφελος ή την έλλειψη οφέλους της υδροξυχλωροκίνης θα ληφθεί μόλις τα στοιχεία εξεταστούν από το Συμβούλιο Παρακολούθησης Ασφάλειας Δεδομένων», ανέφερε ο Οργανισμός σε ανακοίνωση. «Αυτό αναμένεται μέχρι τα μέσα Ιουνίου».

Όσοι χιλιάδες ασθενείς στις 17 χώρες που συμμετέχουν στην μελέτη έχουν ήδη ξεκινήσει την χρήση υδροξυχλωροκίνης, μπορούν να ολοκληρώσουν τη θεραπεία τους, δήλωσε ο ΠΟΥ. Οι νέοι εγγεγραμμένοι ασθενείς στην επονομαζόμενη δοκιμή Αλληλεγγύης θα λάβουν άλλες θεραπείες που αξιολογούνται όπως η ρεμδεσιβίρη της Gilead Science και το φάρμακο Aluvia, γνωστό και με την εμπορική ονομασία Kaletra (AbbVie's Kaletra /Aluvia).

Ξεχωριστές δοκιμές υδροξυχλωροκίνης, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης σε 440 ασθενείς στις ΗΠΑ από την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis, συνεχίζονται παρά την αναστολή δοκιμών του Παγκόσμιου Οργανισμού.

Η Novartis και η ανταγωνίστρια εταιρεία Sanofi έχουν δεσμευτεί να δωρίσουν δεκάδες εκατομμύρια δόσεις του φαρμάκου, που χρησιμοποιείται επίσης για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και τον λύκο, εάν αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό και ασφαλές για την Covid-19. Η Novartis ανέφερε ότι η μελέτη στο The Lancet, ενώ κάλυπτε 100.000 άτομα, ήταν μόνο μελέτη «παρατήρησης» και δεν ήταν ικανή να αποδείξει τον αιτιώδη σύνδεσμο μεταξύ της υδροξυχλωροκίνης και των παρενεργειών.

«Χρειαζόμαστε τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές για να κατανοήσουμε σαφώς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια», δήλωσε εκπρόσωπος της Novartis.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Διεθνή / Πέτερ Μαγιάρ: Ποιος είναι ο «πρώην» άνθρωπος του Όρμπαν που έβαλε τέλος στη 16ετή κυριαρχία του

Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, πέρασε από το να αποτελεί μέρος του συστήματος του Βίκτορ Όρμπαν, στο να αναδειχθεί στον πολιτικό που έβαλε τέλος στη 16ετή ηγεμονία του Fidesz στην Ουγγαρία
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν δεν μπορεί να εντοπίσει τις νάρκες που τοποθέτησε, λένε οι ΗΠΑ

Η Τεχεράνη έχει αφήσει έναν περιορισμένο διάδρομο διέλευσης για πλοία που καταβάλλουν διόδια, ενώ έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο σύγκρουσης με νάρκες
THE LIFO TEAM
CIA ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ 25Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Διεθνή / Πρώην επικεφαλής της CIA ζητά την απομάκρυνση Τραμπ: «Είναι ξεκάθαρα εκτός ελέγχου»

Ο Τζον Μπρέναν επικαλέστηκε την 25η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα απομάκρυνσης του προέδρου, λέγοντας ότι «γράφτηκε για ανθρώπους σαν τον Τραμπ»
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Ο Τραμπ ανακοίνωσε αποκλεισμό στα Στενά του Ορμούζ μετά το ναυάγιο συνομιλιών με το Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα ξεκινήσει άμεσα διαδικασία αποκλεισμού κάθε πλοίου που επιχειρεί να εισέλθει ή να εξέλθει από τα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM