ΠΟΥ: Μέχρι τα μέσα Ιουνίου η επανεξέταση για την ασφάλεια της υδροξυχλωροκίνης

ΠΟΥ: Μέχρι τα μέσα Ιουνίου η επανεξέταση για την ασφάλεια της υδροξυχλωροκίνης Facebook Twitter
EPA
0

Ο ΠΟΥ υποσχέθηκε σήμερα μια γρήγορη επανεξέταση των δεδομένων σχετικά με την υδροξυχλωροκίνη, που πιθανότατα θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου. 

Η ανακοίνωση έγινε μετά από ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια που οδήγησαν τον Οργανισμό να αναστείλει τη χρήση του φαρμάκου κατά της ελονοσίας σε δοκιμή σε ασθενείς με κορωνοϊό. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και άλλοι διαφημίζουν την υδροξυχλωροκίνη ως πιθανή θεραπεία κατά του κορωνοϊού, αλλά ο ΠΟΥ ζήτησε χθες χρόνο αναστέλλοντας προσωρινά τη δοκιμή του φαρμάκου στη δοκιμή που πραγματοποιεί.

Μια μελέτη στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet διαπίστωσε πως οι ασθενείς που έπαιρναν υδροξυχλωροκίνη είχαν αυξημένα ποσοστά θανάτου και αρρυθμία, προκαλώντας την παρέμβαση του ΠΟΥ. «Μια τελική απόφαση σχετικά με τη βλάβη, το όφελος ή την έλλειψη οφέλους της υδροξυχλωροκίνης θα ληφθεί μόλις τα στοιχεία εξεταστούν από το Συμβούλιο Παρακολούθησης Ασφάλειας Δεδομένων», ανέφερε ο Οργανισμός σε ανακοίνωση. «Αυτό αναμένεται μέχρι τα μέσα Ιουνίου».

Όσοι χιλιάδες ασθενείς στις 17 χώρες που συμμετέχουν στην μελέτη έχουν ήδη ξεκινήσει την χρήση υδροξυχλωροκίνης, μπορούν να ολοκληρώσουν τη θεραπεία τους, δήλωσε ο ΠΟΥ. Οι νέοι εγγεγραμμένοι ασθενείς στην επονομαζόμενη δοκιμή Αλληλεγγύης θα λάβουν άλλες θεραπείες που αξιολογούνται όπως η ρεμδεσιβίρη της Gilead Science και το φάρμακο Aluvia, γνωστό και με την εμπορική ονομασία Kaletra (AbbVie's Kaletra /Aluvia).

Ξεχωριστές δοκιμές υδροξυχλωροκίνης, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης σε 440 ασθενείς στις ΗΠΑ από την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis, συνεχίζονται παρά την αναστολή δοκιμών του Παγκόσμιου Οργανισμού.

Η Novartis και η ανταγωνίστρια εταιρεία Sanofi έχουν δεσμευτεί να δωρίσουν δεκάδες εκατομμύρια δόσεις του φαρμάκου, που χρησιμοποιείται επίσης για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και τον λύκο, εάν αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό και ασφαλές για την Covid-19. Η Novartis ανέφερε ότι η μελέτη στο The Lancet, ενώ κάλυπτε 100.000 άτομα, ήταν μόνο μελέτη «παρατήρησης» και δεν ήταν ικανή να αποδείξει τον αιτιώδη σύνδεσμο μεταξύ της υδροξυχλωροκίνης και των παρενεργειών.

«Χρειαζόμαστε τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές για να κατανοήσουμε σαφώς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια», δήλωσε εκπρόσωπος της Novartis.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πίτερ Ηλιάδης: Ο Έλληνας «βασιλιάς» των strip clubs του Λας Βέγκας πέθανε στα 92

Διεθνή / Πίτερ Ηλιάδης: Ο Έλληνας «βασιλιάς» των strip clubs του Λας Βέγκας πέθανε στα 92

Γεννήθηκε το 1933 ως Αριστοτέλης Ηλιάδης στην Αγία Κυριακή Καστοριάς και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες στα 18 του, φτάνοντας στη Νέα Υόρκη μέσω Έλις Άιλαντ «με ελάχιστα χρήματα»
LIFO NEWSROOM
ΠΟΥ: Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες στον κόσμο έχει βιώσει στη ζωή τους ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία

Διεθνή / ΠΟΥ: Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως έχει βιώσει στη ζωή της ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία

Από τη νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι 263 εκατομμύρια γυναίκες έχουν βιώσει σεξουαλική βία από τρίτο πρόσωπο από την ηλικία των 15 ετών
LIFO NEWSROOM