ΠΟΥ: Ίσως είναι η «τελευταία μας ευκαιρία» να μάθουμε για την προέλευση του κορωνοϊού

ΠΟΥ: Ίσως είναι η «τελευταία μας ευκαιρία» να μάθουμε για την προέλευση του κορωνοϊού Facebook Twitter
AP
0

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε σήμερα ότι η νεοσύστατη συμβουλευτική του ομάδα για τα επικίνδυνα παθογόνα μπορεί να είναι «η τελευταία μας ευκαιρία» για να προσδιορίσει η κοινότητα την προέλευση του ιού SARS-CoV-2.

Ζήτησε δε συνεργασία από την Κίνα. Τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού σε άνθρωπο αναφέρθηκαν στην κεντρική κινεζική πόλη Γουχάν τον Δεκέμβριο του 2019.

Η Κίνα απέρριψε επανειλημμένα τις θεωρίες ότι ο ιός διέρρευσε από ένα από τα εργαστήριά της και είπε ότι δεν χρειάζονται περισσότερες επισκέψεις του ΠΟΥ.

Αργότερα φέτος, μια ομάδα υπό την ηγεσία του ΠΟΥ πέρασε τέσσερις εβδομάδες μέσα και γύρω από τη Γουχάν με Κινέζους επιστήμονες και ανέφερε σε έκθεσή της τον Μάρτιο ότι ο ιός πιθανότατα μεταδόθηκε από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους μέσω ενός άλλου ζώου, αλλά η θεωρία αυτή χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, δήλωσε ότι η έρευνα παρεμποδίστηκε από την έλλειψη ανεπεξέργαστων δεδομένων, που αφορούσαν στις πρώτες ημέρες της εξάπλωσης της πανδημίας και ζήτησε εργαστηριακούς ελέγχους.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε την Τετάρτη τα 26 προτεινόμενα μέλη της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας του σχετικά με την προέλευση των νέων παθογόνων (SAGO).

Μεταξύ αυτών είναι οι Marion Koopmans, Thea Fischer, Hung Nguyen και ο κινέζος εμπειρογνώμονας για την υγεία των ζώων Yang Yungui, οι οποίοι συμμετείχαν στην κοινή έρευνα στη Γουχάν.

Η Maria van Kerkhove, τεχνικός επικεφαλής του ΠΟΥ για τον COVID-19, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξουν περαιτέρω διεθνείς αποστολές υπό την ηγεσία του Οργανισμού στην Κίνα που θα εμπλέκουν τη συνεργασία της χώρας.

Ο Mike Ryan, ο κορυφαίος ειδικός έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, είπε ότι το νέο επιστημονικό σχήμα μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία να προσδιοριστεί η προέλευση του SARS-CoV-2, «ενός ιού που έχει σταματήσει ολόκληρο τον κόσμο μας».

Ο ΠΟΥ επιδιώκει να «κάνει ένα βήμα πίσω, να δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου μπορούμε να εξετάσουμε ξανά τα επιστημονικά ζητήματα», πρόσθεσε.

Ο Chen Xu, πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ στη Γενεύη, δήλωσε σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου ότι τα συμπεράσματα της κοινής μελέτης ήταν «αρκετά σαφή», προσθέτοντας ότι καθώς διεθνείς ομάδες είχαν σταλεί στην Κίνα ήδη δύο φορές, «είναι καιρός να στείλουν ομάδες σε άλλα μέρη».

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM