ΠΟΥ: 1 στα 4 νοσοκομεία στον κόσμο δεν διαθέτει τρεχούμενο νερό, υψηλός ο κίνδυνος μόλυνσης από κορωνοϊό

ΠΟΥ: 1 στα 4 νοσοκομεία στον κόσμο δεν διαθέτει τρεχούμενο νερό, υψηλός ο κίνδυνος μόλυνσης από κορωνοϊό Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
0

Ένα στα τέσσερα νοσοκομεία στον κόσμο δεν διαθέτουν τρεχούμενο νερό και βασικές υπηρεσίες υγιεινής και απολύμανσης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με αποτέλεσμα να είναι υψηλός ο κίνδυνος μόλυνσης από τον κορωνοϊό, για προσωπικό και ασθενείς.

Περίπου 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται ή εργάζονται σε ένα νοσοκομείο που δεν διαθέτει τρεχούμενο νερό ή σύστημα αποχέτευσης, επεσήμαναν ο ΠΟΥ και η Unicef σε έκθεση, η οποία βασίστηκε στα δεδομένα 165 χωρών.

Συγκεκριμένα, ένα νοσοκομείο στα τέσσερα δεν διαθέτει τρεχούμενο νερό, ένα στα τρία δεν μπορεί να διασφαλίσει την υγιεινή των χεριών στους χώρους παροχής φροντίδας, ένα στα δέκα δεν έχει υπηρεσίες απολύμανσης και ένα στα τρία δεν διαχωρίζει με ασφάλεια τα απορρίμματα.

Καταστροφική είναι η κατάσταση στις 47 λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου: ένα στα δύο νοσοκομεία δεν έχει πόσιμο νερό, ένα στα τέσσερα υπηρεσίες υγιεινής χεριών στους χώρους παροχής φροντίδας και τρία στα πέντε δεν διαθέτουν βασικές υπηρεσίες απολύμανσης.

«Το να εργάζονται σε ένα νοσοκομείο χωρίς νερό, σύστημα αποχέτευσης και απολύμανση ισοδυναμεί με το να στέλνουμε τους νοσηλευτές και τους γιατρούς να εργαστούν χωρίς ατομικό εξοπλισμό προστασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

Η παροχή νερού, η απολύμανση και το σύστημα αποχέτευσης είναι ζωτικής σημασίας για την ανάσχεση της πανδημίας, υπογράμμισε. «Όμως παραμένουν πολλά προβλήματα να ξεπεραστούν, κυρίως στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες», συμπλήρωσε.

Το ποσοστό των επαγγελματιών υγείας που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Αν και αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 3% του πληθυσμού, αποτελούν το 14% των κρουσμάτων.

«Στέλνοντας επαγγελματίες υγείας και ανθρώπους που έχουν ανάγκη θεραπεία σε εγκαταστάσεις χωρίς καθαρό νερό, ασφαλείς τουαλέτες ή ακόμη και σαπούνι θέτουμε τις ζωές τους σε κίνδυνο», τόνισε η εκτελεστική διευθύντρια της Unicef Ενριέτα Φόρε. «Αυτό ήταν αλήθεια πριν την πανδημία, αλλά φέτος αυτή έχει καταστήσει αδύνατο να αγνοήσουμε τις διαφορές», συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρευνα: Περισσότερα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στις ηλικίες 16 – 24 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο

Διεθνή / Έρευνα: Περισσότερα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στις ηλικίες 16 – 24 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια αλλάζει τόσο το ποσοστό των νέων ανθρώπων που αυτοπροσδιορίζονται ως γκέι ή bisexual, αλλά και το ποσοστό του πληθυσμού που δηλώνει μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας
NEWSROOM