Πόσο σημαντική είναι τελικά η «ανακάλυψη» του μεγάλου κενού στην Πυραμίδα του Χέοπα

Πόσο σημαντική είναι τελικά η «ανακάλυψη» του μεγάλου κενού στην Πυραμίδα του Χέοπα Facebook Twitter
0

Μπορεί παγκοσμίως να υπήρξε μεγάλος ενθουσιασμός για τα νέα ευρήματα στην Αίγυπτο, αλλά ο αρχαιολόγος Ζαχί Χάουας που εποπτεύει το διεθνές πρόγραμμα της μελέτης του εσωτερικού των Πυραμίδων αμφισβητεί την σημασία της ανακοίνωσης.

Σήμερα μάλιστα επέκρινε σήμερα την ανακοίνωση που έγινε αυτήν την εβδομάδα για την ύπαρξη ενός τεράστιου κενού στο εσωτερικό της Πυραμίδας του Χέοπα, λέγοντας ότι δεν πρόκειται για «ανακάλυψη», διότι αυτό το κενό ήταν ήδη γνωστό.


Επιστήμονες του προγράμματος ScanPyramids αποκάλυψαν τη Πέμπτη σε μελέτη τους την παρουσία ενός κενού «μεγάλου όσο ένα αεροπλάνο 200 θέσεων στην καρδιά της Πυραμίδας του Χέοπα», γνωστής και ως Μεγάλης Πυραμίδας, ενός μνημείου ύψους 139 μέτρων και πλάτους 230 μέτρων στην κοιλάδα της Γκίζας, στα περίχωρα του Καΐρου.


Ο αιγύπτιος αρχαιολόγος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι συναντήθηκε εδώ και δύο μήνες στο Κάιρο με τους υπεύθυνους, οι οποίοι τον ενημέρωσαν τότε για τα συμπεράσματά τους. «Τους πληροφορήσαμε τότε ότι δεν πρόκειται για ανακάλυψη».


«Η Πυραμίδα είναι γεμάτη κενά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά τα κενά φιλοξενούν μυστικά δωμάτια ή ότι πρόκειται για νέα ανακάλυψη», διαβεβαιώνει ο Ζαχί Χάουας , επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής που εποπτεύει το πρόγραμμα ScanPyramids.


Κατά τη γνώμη δε του γενικού γραμματέα της κυβερνητικής επιτροπής αρχαιοτήτων Μούσταφα Ουαζίρι, «η επιστημονική επιτροπή δεν έπρεπε να βιαστεί ... χρησιμοποιώντας αβανταδόρικους χαρακτηρισμούς όπως "ανακάλυψη" ή "κενό μεγέθους αεροπλάνου"».


«Η δουλειά πρέπει να συνεχιστεί ακολουθώντας τα στάδια της επιστημονικής έρευνας και πρέπει να συζητείται πριν από κάθε δημοσίευση», δηλώνει σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα.


Ο Κουνίχιρο Μορισίμα, του ιαπωνικού πανεπιστημίου της Ναγκόγια και εκ των συγγραφέων της μελέτης του ScanPyramids που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, ανακοίνωσε ότι «το κενό δεν ήταν γνωστό σε κανέναν μέχρι σήμερα, από την κατασκευή της Πυραμίδας εδώ και 4.500 χρόνια».


Ονομάστηκε «το μεγάλο κενό» από ορισμένους ερευνητές, έχει μήκος 30 μέτρα και χαρακτηριστικά παρόμοια με τη μεγάλη γαλαρία, την μεγαλύτερη γνωστή αίθουσα της Πυραμίδας του Χέοπα.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Διεθνή / Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Οι δηλώσεις της νέας πρωθυπουργού Σαναέ Τακαΐτσι για το ενδεχόμενο ιαπωνικής εμπλοκής σε μια πιθανή κινεζική επίθεση κατά της Ταϊβάν έχουν κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Διεθνή / Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Η επίθεση έρχεται σε μια περίοδο όπου περίπου το 90% της πρωτεύουσας βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενόπλων ομάδων, οι οποίες επιβάλλουν «τέλη προστασίας», λεηλατούν και συγκρούονται για τον έλεγχο περιοχών
LIFO NEWSROOM
«Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Διεθνή / «Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Ζώντας σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε νοσοκομεία, οι γυναίκες νομάδες συχνά αναγκάζονται να γεννούν μόνες τους κατά τις μεγάλες εποχικές μετακινήσεις των ποιμενικών ομάδων τους, με αποτέλεσμα πολλές να χάνουν τη ζωή τους στη διαδρομή.
LIFO NEWSROOM
Πόσο αντισυστημικός είναι τελικά ο Ζοχράν Μαμντάνι;

LiFO politics / Πόσο αντισυστημικός είναι τελικά ο Ζοχράν Μαμντάνι;

Θα καταφέρει ο χαρισματικός, νεοεκλεγείς δήμαρχος της Νέας Υόρκης να υλοποιήσει τις σημαντικές εξαγγελίες του; Είναι πράγματι αντισυστημικός, όπως παρουσιάζεται, και ποιες θα είναι οι πρώτες του αποφάσεις; Στο σημερινό επεισόδιο του πόντκαστ της LiFO Politics, η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Θοδωρή Καρναβά, καθηγητή Γενετικής και απόφοιτο του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια, που ζει στη Νέα Υόρκη, για τα αισιόδοξα μηνύματα της εκλογής του αλλά και για τις επιφυλάξεις που εκφράζονται.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως θα συνεργαστεί πλήρως με κάθε είδους έρευνα, τη στιγμή που οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο είναι ή υπήρξαν στενοί συνεργάτες του
LIFO NEWSROOM