Πορτογαλία: Προεδρικό βέτο, ξανά, στον νόμο για την ευθανασία

Πορτογαλία: Προεδρικό βέτο, ξανά, στον νόμο για την ευθανασία Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, αρνήθηκε για δεύτερη φορά να υπογράψει τον νόμο που ενέκρινε το κοινοβούλιο, ο οποίος επιτρέπει την ευθανασία και την υποβοηθούμενη αυτοκτονία. 

Ο Σόουζα υποστήριξε ότι η διατύπωση είναι ανακριβής και ουσιαστικά έβαλε στο «συρτάρι» το νομοσχέδιο μέχρι να εκλεγεί νέο κοινοβούλιο στις αρχές του 2022. 

Ο συντηρητικός και πιστός Καθολικός πρόεδρος ήδη είχε εκφράσει επιφυλάξεις για την πρώτη εκδοχή του νομοσχεδίου, όταν το έστειλε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πορτογαλίας φέτος. Το Συνταγματικό Δικαστήριο το απέρριψε λόγω έλλειψης σαφήνειας. 

Αυτή τη φορά, ο πρόεδρος επέστρεψε τον αναδιατυπωμένο νόμο στο κοινοβούλιο, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται περαιτέρω αποσαφήνιση «για αυτό που φαίνεται ως αντίφαση» αναφορικά με τους λόγους που δικαιολογούν τη λύση του θανάτου με ιατρική βοήθεια. 

Η ευθανασία γίνεται με τη χορήγηση φαρμάκων από γιατρό σε ασθενή. Στην ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία ο ασθενής χορηγεί ο ίδιος τα φάρμακα, υπό ιατρική παρακολούθηση. 

Το αρχικό νομοσχέδιο έθετε την «θανατηφόρα ασθένεια» ως προαπαιτούμενο, αλλά μετά τις ενστάσεις του προέδρου η αναδιατυπωμένη εκδοχή κάνει αναφορά σε «ανίατη» ή «σοβαρή» ασθένεια. Το ότι δεν χρειάζεται να είναι οι ασθενείς στο τελευταίο στάδιο αποτελεί, κατά την άποψη του Σόουζα, μια «σημαντική αλλαγή στη βαρύτητα των αξιών της ζωής και της ελεύθερης αυτοδιάθεσης στο πλαίσιο της πορτογαλικής κοινωνίας». 

Επιστρέφοντας το νόμο στους βουλευτές, ο Σόουζα ουσιαστικά καθυστερεί την όποια πρόοδο μέχρι να επιλεγεί ένα νέο κοινοβούλιο στις πρόωρες εκλογές που έχουν προκηρυχθεί για τις 30 Ιανουαρίου. 

Με πληροφορίες από ΑP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Η Δύση προκάλεσε την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, υποστήριξε ο Φάρατζ

Διεθνή / Βρετανία: Η Δύση προκάλεσε την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, υποστήριξε ο Φάρατζ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ σχολίασε ότι ο Φάρατζ είναι «απολύτως λάθος» και εκτίμησε ότι με αυτό τον τρόπο εκθέτει την ασφάλεια της Βρετανίας και των συμμάχων της σε κίνδυνο
NEWSROOM