Πορτογαλία: Πιθανές οι πρόωρες εκλογές - Η Αριστερά σκοπεύει να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό

Πορτογαλία Facebook Twitter
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα - Πηγή: Getty Images.
0

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή του να καταψηφίσει το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022 της μειοψηφικής σοσιαλιστικής κυβέρνησης της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει η πιθανότητα να προκληθούν πρόωρες εκλογές στη χώρα στο ενδεχόμενο που παραμείνει το αδιέξοδο για τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Τζερόνιμο ντε Σόουζα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειές του για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης «δεν βρήκαν ανταπόκριση από την κυβέρνηση».

Χθες, η παράταξη της ριζοσπαστικής αριστεράς «Αριστερό Μπλοκ» ανακοίνωσε ότι οι βουλευτές της θα καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό, μαζί με τη δεξιά αντιπολίτευση.

Σε περίπτωση καταψήφισης του προϋπολογισμού σε πρώτη ανάγνωση που θα γίνει την Τετάρτη, η πτώση της κυβέρνησης και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών δεν είναι αυτόματες. Όμως, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο συντηρητικός Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, έκανε λόγο για την επίσπευση του εκλογικού χρονοδιαγράμματος που προβλέπει τη διεξαγωγή των εκλογών το φθινόπωρο του 2023.

«Από τη στιγμή που ο προϋπολογισμός του 2022 δε θα εγκριθεί, αρχίζει αμέσως η διαδικασία προετοιμασίας της διάλυσης του κοινοβουλίου», προειδοποίησε χθες ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, ο οποίος δε διαθέτει εκτελεστικές εξουσίες, αλλά διαδραματίζει διαιτητικό ρόλο σε περίπτωση κρίσης.

«Δε θέλουμε εκλογές, αλλά δεν τις φοβόμαστε», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα το σαββατοκύριακο ενώπιον στελεχών του κόμματός του, σύμφωνα με τα πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης.

Παρά τις υποχωρήσεις τις οποίες η κυβέρνηση δήλωσε έτοιμη να κάνει στην τελική εκδοχή του νομοσχεδίου, το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Αριστερό Μπλοκ της προσάπτουν ότι δεν έκανε αρκετά για να αυξήσει την αγοραστική δύναμη των Πορτογάλων ή την χρηματοδότηση των δημοσίων υπηρεσιών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ